Pages

Friday, September 30, 2016

see it as an opportunity

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah another jumuah. aku selalu post hari jumaat. sebab agaknya tu salah satu usaha aku nak produktif pada hari jumaat. hoho (padahal hari2 kena produktif patutnya)

*  *  *  *  *  *

masa aku 3rd year, ada satu assessment pharmacology aku ; markah aku dapat 49.7.
lulus 50 lah of course.
mestila aku nangis.

tu bukan final exam, 
aku cari jalan untuk improve.
aku email Dr F cakap aku nak discuss paper aku.

masuk bilik dia, 

dia go trough paper aku.

'you did well on your essay, you just need to improve your MCQ'

'you don't have to worry, others got lower marks than you. you still have final exam'

dia suggestlah buku tambahan etc.
cakap itu ini. sebab masa tu aku down. aku rasa aku paling teruklah masa tu.
aku suka dapat consultation yang penuh motivasi ni.
and it's free. hahaha

(sebab tu ko suka jumpa lecturer kan? haha)

habis tu, 
dia sudahkan..;

' i know the pain you feel right now, but you must see it as opportunity rather than complete pain' 

aku keluar dengan mata bertakung. cets.
aku pegang kata2 tu.

masa aku 4th year ada satu bedside tutorial medicine.
student yang turned up cuma aku seorang.

dan aku tak tahu Dr F yang akan conduct tutorial tu. nervous bak hang

dia bagi aku patient yang dia kata bagus untuk long case final year. fuhh
so aku buat jelah. jumpa patient, ambil history, exam etc.

dan present dekat dia. dia comment, bagi feedbacks semua.
aku assume dia tak kenal aku. 
sebelum habis session tu..

' i think i remember you'

sudahh..

' and you're not that bad. you're very good (sambil angguk kepala) '

you will always remember those kind souls who makes you feel good. 
especially bila you doubt about yourself.

Friday, September 23, 2016

final year ; titik mula di hujung.

assalamualaikum wbt, bismillah.

alhamdulillah, another jumuaah today :)

pada yang rajin memesan mengupdate blog, siap demand cerita2 summer, walimah2 yang dihadiri, maaflah... doalah aku ni rajin sedikit, juga dikurniakan masa yang diberkati. hihi.

ada katanya ; blog aku ini memang personal sungguh. (hoho) kalau nak public sangat mungkin aku post kat Fb. haha tapi aku selesa begini. tapi janganlah kamu tertipu, ia hanya sebahagian.. daripada bahagian-bahagian rasa hati. tiada paksaan, jika ada yang sudi baca, dialukan.. aku cuma ingin merdeka dari menulis untuk memuaskan orang lain.

* * * * *
beberapa minggu yang lalu i can still remember the scene.
di bilik study;
' huda, macammana huda balance? '

tiba-tiba. aku terhenti. pada rutin pagi, kebiasaan aku menulis, mengupdate aktiviti di kalendar. mengemas meja etc. mungkin monolog aku didengar..   'okay huda, hari ni ada ni... nanti usrah, esok usrah QA yadayadyayada ' 

yeah, i love to talk to myself. mungkin kena monolog dalaman. haha!

'hmmm???'

' yelah, boleh ke balance. entahlah dengan ikhwah pun terus terang kata tak nak pergi daurah sebab concern akademik'

gulp! *peluh* i wish i don't have to answer this kind of question, dengan spesific keadaan. mungkin pada final year ('fasa rehat') aku masih berusaha membawa liqa' usrah mingguan, pergi ke daurah, meeting tarbiyah etc. NI soalan paling susah untuk final year lah kot. lol

' pasal ikhwah tu tak apalah. biarlah.. kalau nak kata yang patut lagi tak payah pergi daurah, saya kot. diorang tu scorer kot.. (ops. takda ikhwah baca blog aku ni hahahah)

entahlah.. saya tak boleh nak cakap on behalf of them..itu tak adil.. 

tapi saya personally,, bukan setahun dua kot dalam tarbiyah ni.bukan lama jugak pun nak kata saya dapat kefahaman tarbiyah, jatuh cinta dengannya, masa tu saya form 4. masa tu, form 5 kami pun akan face exam besar SPM. ada 3 kawan sekali. kami bawak usrah , kami pegang badan kepimpinan sekolah. dan kami bertekad kita kena score SPM, pada kefahaman dan tujuan dakwah kami. (pada tahap itu)'

'alhamdulillah. (ketiganya masih di jalan ni, dan semua dapat belajar oversea walaupun bidang berbeza. moga Allah tsabatkan kita)
 mungkin SPM tak susah sangat, tapi final year medik. huh. i know it's hard..
it's super duper hard. medic ni memang kena letak jiwa raga, masa semua. 

cuma, pada tahap tarbiyah dan kefahaman sedia ada saya, 
saya cuma tak mampu nak menzalimi diri saya. hak tarbiyah dan dakwah yang telah saya fahami selama ini.

selagi saya mampu, saya buat. banyak yang kita kena korbankan mungkin masa rehat kita, masa tidur kita tu, huhu
dan ada pada masa-masanya prioritinya berbeza. tuntutan dakwahnya berbeza.
ada masa tak dapat pergi daurah, tak pergilah. '

senada. ada keluhan berat kot di hujung ayat (hoho). 

at this time, tak ada kot istilah balance, kalau yang difahami itu 50-50 baru balance. aku tak mampu balance. don't get me wrong, i'm trying my best untuk perform academically. I wanna grad with honours, I wanna become a great physician, InsyaAllah. I love medicine. walapun selalu love-hate-complicated relationship. haha

akhirnya kita sendiri yang tahu pada neraca kita, kita nak meletakkan sesuatu itu macammana. tipu kalau aku tak cakap, betapa mudahnya tenggelam di sebalik buku-buku akademik, jadual dan tuntutan studi sehingga masa untuk DnT tinggal yang berbaki :(

tapi... 
selagi kita faham, tarbiyah dan dakwah yang kita hidup dengannya inilah yang kita kena perjuangkan, kita perjuangkanlah sehabis upaya, sebaik mungkin. kita berikan masa-masa terbaik dan usaha yang terbaik. meski berat. susah.. i know, i'm struggling too..

cuma, aku tahu ini hanya permulaan, pada jalan hidup yang lagi panjang. rileklah bro, sis, single lagi kot, belum ada anak isteri/suami, belum ada jawatan, belum ada nama, pangkat, harta..hehe

aku pun tak tahu adakah aku akan terus tsabat. selalu juga risau. tapi kita usahalah. 

dan, pada minggu2 soalan mencabar itulah, aku membaca sekitar tentang 'pengorbanan', (elleh, tak ada pun berkorban apanya kau ni huda -,-) tentang rukhsah yang jangan terlalu dimanjakan! meh la nak share 1 hadith yang memotivasikan aku. ecehh

dari Abu Hurairah, ia berkata : seorang yang buta pernah menemui nabi s.a.w dan berujar , " Wahai rasulullah, saya tidak memiliki seseorang yang dapat menuntunku ke masjid.'' Lalu dia meminta keringanan kepada Rasulullah untuk solat di rumah. Ketika sahabat itu berpaling, beliau kembali bertanya, "Apakah engkau mendengar panggilan solat (adzan)? '' Lelaki itu menjawab, "Iya." beliau bersabda , " Penuhilah seruan tersebut (hadiri solat jemaah), " (HR Muslim, Abu Daud, Nasa'i, dan Ibnu Majah)

dan tahukan siapa lelaki buta itu?
Dialah Abdullah B. Ummi Makhtum.
bukan lelaki biasa yang mudah2 minta keuzuran dan mencipta alasan.
dan kita sendiri tahulah akhirnya segemilang apakah beliau.

beliaulah yang sebatas 'kebutaan' itu menemani Mus'ab B. Umair pada permulaan dakwah di Madinah
beliaulah yang sebatas 'kebutaan' itu memegang panji di medan perang.

dan diatas banyak lagi kehebatannya,
kerana beliau jugalah, kekasih kita Rasulullah s.a.w ditegur Allah.

kita cuma mencari qudwah, meminjam himmah
lalu kita tanyakan diri sendiri, apa yang sebenarnya kita kejar dalam hidup ini?

Saling mendoakan jom? :)

since ni tahun terakhir sebagai Undergrad student di Ireland (InsyaAllah), haha nantikan post-post berbentuk appreciation, motivation, memories, di samping bittersweet moments. eceh. LOL ada masa ke tu Khalilah Alhuda?? :*

class photo ucc medicine 2017