Pages

Friday, September 30, 2016

see it as opportunity

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah another jumuah. aku selalu post hari jumaat. sebab agaknya tu salah satu usaha aku nak produktif pada hari jumaat. hoho (padahal hari2 kena produktif patutnya)

*  *  *  *  *  *

masa aku 3rd year, ada satu assessment pharmacology aku ; markah aku dapat 49.7.
lulus 50 lah of course.
mestila aku nangis.

tu bukan final exam, 
aku cari jalan untuk improve.
aku email Dr F cakap aku nak discuss paper aku.

masuk bilik dia, 

dia go trough paper aku.

'you did well on your essay, you just need to improve your MCQ'

'you don't have to worry, others got lower marks than you. you still have final exam'

dia suggestlah buku tambahan etc.
cakap itu ini. sebab masa tu aku down. aku rasa aku paling teruklah masa tu.
aku suka dapat consultation yang penuh motivasi ni.
and it's free. hahaha

(sebab tu ko suka jumpa lecturer kan? haha)

habis tu, 
dia sudahkan..;

' i know the pain you feel right now, but you must see it as opportunity rather than complete pain' 

aku keluar dengan mata bertakung. cets.
aku pegang kata2 tu.

masa aku 4th year ada satu bedside tutorial medicine.
student yang turned up cuma aku seorang.

dan aku tak tahu Dr F yang akan conduct tutorial tu. nervous bak hang

dia bagi aku patient yang dia kata good untuk long case final year. fuhh
so aku buat jelah. jumpa patient, ambil history, exam etc.

dan present dekat dia. dia comment, bagi feedbacks semua.
aku assume dia tak kenal aku. 
sebelum habis session tu..

' i think i remember you'

sudahh..

' and you're not that bad. you're very good (sambil angguk kepala) '

you will always remember those kind soul who makes you feel good. 
especially at a state when you doubt about yourself.

No comments: