Pages

Thursday, October 27, 2016

post-long case medicine

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah, thummalhamdulillah, 

hari ni ada long/major case medicine, my very first long case untuk final med. dan it is medicine. semua benda lah possible ditanya -.-' konon nak stay up lama sikit, dalam 1230 tu otak aku dah tak boleh absorb dah. huhu. tak ngantuk tapi tak dapat nak tidur, bila tidur mimpi dah macam-macam dah. haiyyaaaa

tiba-tiba dah ada orang kejut, remind aku kena bersiap mandi semua sebelum subuh. (sayang housemates! ;*) tapi in denial dia hanya Allah yang tahu. mandi pun macam 'whyyy, whyy i have to do this.. lol' aku punya turn jumpa patient pukul 730 pagi. Mercy Hospital ni jalan kaki adalah 30 minit. nak naik basikal, tak ada lampu. dan subuh pukul 627 pagi. what do you expect pukul 7 tu langit macam mana? hehehe memang gelap.

around 640 selesai jemaaah subuh. decide naik taxi, taknak gelabah juga. pakcik taxi baik sangat T____T free2 dapat motivasi pagi.

'you'll be okay. you've been ready for this, you just need to keep calm.. (siap gaya tangan)
this would be your last exam (tak adalah last sangat) its worth your time and effort!
have a cup of coffee, keep calm.
you'll be okay. fingercross (siap buat gaya), hopefully. (ni sign 'InsyaAllah' diorang hehe)
best of luck!'

banyak la sebenarnya dia bagi kata-kata semangat. alhamdulillah!

sampai-sampai hospital, gelap la juga. lampu corridor dekat ward tak semua buka lagi. jumpa patient yang diassigned pun, lampu katil dia je buka, lampu bilik belum lagi. bila dah nak habis aku ambil history dan exam, baru nurse datang buka lampu, kejut patient

'good morning!!'

dia buka langsir bed aku. 
'ops! sorry!'

haha issokay, memang awal pun nak ada exam pagi-pagi macamni kan nurse kan? hehe. walaupun aku nervous sangat dan literally shaking depan patient masa ambil history. belum masuk gelabah aku tertinggal BNF atas meja dekat rumah. beria je pinjam from library! sabor jelah. 'ala kulli haal, alhamdulillah it went well.

examiner aku Prof V. One of the respected cardiologist. cardiologist memang jenis busy dan berpagi-pagi kot. dan aku orang kedua, orang pertama turn jumpa patient pukul 715. luls. patient aku history dia agak straight forward; Coronary Artery Disease.

started dengan a bit nervous masa present history :(

'okay so what did you find on examination?'

' on examination, he was lying down comfortable no sign of any distress, not attached to oxygen. Capillary refill is normal, no sign of cyanosis. His heart sound 1st is present with diminished 2nd heart sound. (prof dah start reposition. cuak gak) there is harsh ejection systolic murmur, heard loudest at aortic area; right 2nd intercostal space best heard during expiration with intensity 3/6 and it radiates to the carotid'

'okay..'
'he has good air entry bilaterally in the lung, no added sound'
'okayy.. any other abnormal finding?'
'oh he has some bruises on his tummy..'
'why is that?'
'it's from the heparin injection'
'okay2.. go on'

'your summary?'
'this is Mr M 70 y/o man, non smoker, with very strong family history of heart disease presented to AnE due to sudden chest pain. on examination, he has harsh ejection systolic murmur 3/6 intensity.' 

baru nak cakap impression.

'what diagnosis do you think?'
'the findings are consistent with Coronary Artery Disease'

panjang la pulakkk nak tulis full conversation. lol. pastu kami jumpa patient, dia dengar patient's heart. nervous! takut make up cerita. wallahi that's my first time betul2 menjiwai nak listen to patient's heart. siap tutup mata nak khusyuk dengar lol. hopefully patient tak rasa aku pelik, lama gak duk dengar suara hati jantung dia.

then prof tanya pasal investigation, kalau ECG, particularly nak tengok apa? (Left Ventricular Hypertrophy) , echo? angiogram? sesuai tak buat stress test? indication CABG surgery ? kalau dekat patient, nak tengok apa specifically. aku tak dapat tangkap sangat soalan ni. dia rephrase kalau dekat kaki patient nak tengok apa. ahha! veins for graft. tengok kalau ada vericose vein. Indications for valve replacement? banyak lah juga soalan dia tanya. huhu macam kena drill habis-habisan.

last question he asked;

'what is your differential diagnosis if you hear murmur all over the pericardium?'

(ni memang soalan specific dia pernah tanya masa tutorial! i am grateful i attended the tutorial)

' it could be Aortic stenosis combined with Mitral regurgitation (1), Gallavardin syndrome (2), posterior leaflet syndrome (3), or maybe just purely Aortis stenosis that is very severe (4)' 

alhamdulillah. he gave me distinction for that. alhamdulillah.

'you did very well, you did very well'

All praises to Allah. alhamdulillah. aku sebenarnya dah plan, maybe i should treat myself dengan makan lunch dekat town ke lepas exam (biasalah post exam), tapi last2 decide nak treat myself dengan puasa esok. hoho. sebagai tanda syukur Allah juga izinkan, mudahkan. 

sampai rumah, petang sikit ada Irish 4th year yang attach dengan team prof V mesej. 

'Hey is the Thursday tutorial good? Radiology'

tak perasan mesej dia. 2nd mesej about 15 minutes later..

' I meant to tell you that Prof said you did very well !' 

lol, apakah dia ni, manis mulut, dia ni jugaklah nak tengok template aku punya history taking macammana. sebab ada sekali tu masa present dengan consultant dia kata , your presentation was very good. it wasn't really -..-

panjang lebar aku cakap of course radiology tutorial tu bagus. haha

'i hope prof really meant it. Thanks *E'

'oh he was very impressed haha. must get your cardiology notes off you!! hahaha'

'you just need to attend his tutorial, he already told you the answers for all the questions he asked!'

lol. i really meant it, datanglah semua tutorial, ikutlah semua aktiviti team. no tricks. Memang ada yang rasa tak membantu sangat, baik balik study. tapi pada aku, my personal aim untuk tahun ni memang lah nak score exam, tapi jauh lagi dari tu kot. think about what type of doctor you want to be. aku selalu rasa, semua benda insyaAllah useful je, kalau bukan untuk exam final year, as doctor nanti. yang paling penting be Ihsan. you don't have to justify to someone else pun kalau tak nak pergi tutorial, tak nak ikut team, no one really cares. just be honest to yourself. Allah akan sentiasa akan balas segalanya dengan seadil-adilnya.

dengan ini, minggu ni last week rotation medicine. banyak sangat benda kena improve dan cover huhu. i didn't do well masa 4th med written exam. takut sangat writen exam summer nanti.. tapi insyaAllah mohle kita berusaha. ada masa lagii*biceps* seru semangat..

tadi balik jalan kaki lalu main campus, ada graduation ceremony.

surrounding dia lain macam... tengok orang pakai jubah convo, dengan family semua. bergambar.. happy..

dalam hati..  :

'InsyaAllah Huda, sikit lagi.. sikit lagi.. May 2017 kita convo eh'

:)

Thursday, October 13, 2016

sakit

assalamualaikum, bismillah.

Paling tak suka layan diri sendiri kalau sakit. Tak suka. Sebab akan selalu kata dekat diri sendiri 'aku okay insyaAllah'

Walhal semalam dan pagi ni nangis dalam duvet tak nak sakit. 'Tapi ya Allah, mcm tak larat je ni :( '

Semalam paksa juga, because I can't afford to miss my tutorial. Dah janji dengan Dr. Padahal struggle cari patient petang tu, beratnya kepala nak siapkan case malam tu, pergi ward awal paginya cari patient chart tak jumpa pulak tu. belasah.. Rasa worth juga sikit bila dapat feedback okay- honours. 'okay this is 1st class honours question ; do you know what is IgG4 disease?' bye Dr, tak tahu -.- cuba lagi, 2 more weeks to long case exam. huhu

Buat selamba. Buat biasa. Badan gigil boleh tahan, pening kepala boleh selamba lagi, Tapi bila batuk hit me hard dan tak mampu nak konon tahan (cover) dah, it makes me cry even more. 'Allah, I have lots to do, tak nak sakit please' bangun pagi dah lipat duvet dah, rasa okay dari semalam-ready to go. Tapi masa ma'thurat, I don't think I'm okay today. lepas ma'thurat, paksa juga makan ubat, buka balik duvet. pakai double duvet sbb nak peluh cepat,,nak sihat. Ingat nak berjaga pukul 740 sempat kejar tutorial at 815. Tapi terjaga around 830 huhu. Berkira nak msg Dr 'won't be able to come to hospital today. Took some meds since yesterday but still not getting better' message sent.

terjaga balik 11 pagi.
sebab ada tangan dekat dahi.
ada orang letak kain basah atas kepala.

'awak okay?'
'kalau saya buat bubur awak nak makan?'

'saya dah okay, saya dah okay'
letak tangan sendiri dekat dahi, dekat leher, just to make sure i'm okay. tak panas, alhamdulillah i'm okay. told you, i'm okay. badan je lenjun peluh.
thanks Tim, saya tak marah. huhu

ter-nangis juga bangun kemas duvet. 'saya tak sakit' 'i'm okay'.
kepala je berat sikit. tapi gagah bangun. tak suka layan,

mandi, makan,

alhamdulillah i'm okay.
not as healthy as usual, feeling a bit unwell, but not that sick either.
just a reminder, you can get sick, Huda.
you are a human. 
nabi Ya'qub sakit, nabi Ayyub sakit.
makin dekat dengan Allah.

ni sikit je. 

don't push yourself too hard.
syukuri nikmat sihat.

please, take care everyone.
at least get some rest.

Monday, October 3, 2016

another walimah (insyaAllah)

assalamualaikum bismillah.

semalam ada tutorial dekat hospital. well, final year..hmm sabtu pun ada tutorial (kahkahkah gelakkan diri sendiri)

masa lunch break aku decide balik rumah nak makan nasi. kata tekak melayu kan..(selain daripada nak jimat duit la of course.)

so masa tengah break tu, dapat mesej dalam group family


' huda nnt wafda kawen ko xde jugak (muka monyet tutup mulut. Lol) '

aku macam whatttt?! apa cerita ni,

tetiba berbelas gambar masuk. amboi korang memang cani kaaaann bertunang semua bukan nak bagitahu aku. daripada Husna, Minah, dan Wafda. nak surprisekan aku pun agak2lah. memang aku terjelopok lah dari kerusi dapat adik beradik perempuan macam ni. hmm

' 30/31 Dis InsyaAllah '

seriuslah wehhhh. sesuka hati je tak consider aku T__T aku dah fefeeling adik-beradik tiri dah rasa. hmm. nasa tu memang tengah Christmas Break, kalau nak kira duit untuk tiket flight, sekarang pun boleh beli. cuma, aku ada exam after tu, ada submission report Final Year Project. 

aku pun tak tahu nak buat apa. pasrah je ke macam masa missed nikah/walimah Husna dan Aminah :'(

tiap tahun balik ada hadiah ; adik ipar baru, anak buah, abang ipar... ni nak balik nanti iA another anak buah dan abang ipar. woah berkembang biak keturunan Kamilen. ahaha! alhamdulillah 'ala kulli haal. 5 tahun di perantaun ini kesannya huda! hihi

i've said to someone who are very dear to me ; 'in any circumstances, kalau boleh nak tunggu Wafda kawen dulu kot. sebagai kakak sulung' cehh bajet berkorban kasih sayang adikberadik bagai air yang dicincang takkan putus. gituhh. but I am serious. one of my dua, and plan. (sebenarnya one of my alasan juga kalau orang nak tanya tak fikir ka? kononnya tak nak fikir kalau tak ada dalam plan. ceh)

masa tu tak ada khabar pun wafda ni macam ada calon. 

dan...

aku tak sangka akan secepat ni.
oh myyyy.. kena cari alasan lain ni bahaha!

'ala kulli haaal,
alhamdulillah. aku doakan urusannya dipermudahkan.
rasa feeling dia dapat berita ni kali ni macam sayu semacam hmm..

pastu ada pulak housemate sakat

'so awak dah tahu ke awak anak angkat ke anak pungut?' LOL

umiabi, balik tahun depan InsyaAllah Huda bawa balik degree ya, InsyaAllah. ekekeke


*  *  *  *  *  *

everytime adik beradik nak kawen (baru 2x je huda) aku akan sentiasa teringat munajat abi. abi share dengan aku masa kami pergi umrah bersama. dan, sentiasa akan sebak kalau baca. especially bila Wafda pulak ni haa nak kawen..

4/6/2014
12:11

MUNAJAT HAMBAMU DI MAKKAH, DENGAN KEMULIAAN BAITULLAH DAN DALAM KEMULIAAN BULAN SYAABAN
Ya Allah, Kau Tuhanku yang telah menciptakan kesempurnaan kejadian manusia, Kau Jualah Tuhanku yang menentukan hamba-hambaMu yang mencintai agamaMu, mencintai kehidupan yang diperjuangkan oleh kekasihMu dan junjungan kami, baginda Rasulullah SAW. 
Ya Allah, anak-anak kami adalah hamba-hambaMu yang telah hambaMu berikan pendidikan semampu hambaMu untuk menjadi penerus perjuangan mencintai kehidupan yang ditunjuk ajar oleh kekasihMu, junjungan kami baginda Rasulullah SAW, ampunkan hambaMu ini ya Allah atas segala kesalahan,kecuaian,kekurangan dan ketidakkesempurnaan hambaMu mendidik mereka untuk menjadi hamba-hambaMu yang berpegangan teguh,sabar dengan cabaran dan istiqamah dalam cara  hidup berpegang dengan melaksanakan segala perintah agamaMu,mengikut jejak sunnah NabiMu. 
Ya Allah kurniakan kepada anak-anak kami pasangan hidupnya di kalangan hamba-hambaMu yang menurut jejak kehidupan keturunan orang-orang yang soleh,dari keturunan orang-orang yang soleh dan cekal menanggung amanah menjadi orang -orang yang berjuang melahirkan keturunan orang-orang yang soleh hingga akhir keturunan kami tetap di kalangan hamba-hambaMu yang soleh. 
Ya Allah, mereka adalah penyambung zuriat kami untuk menjayakan cara hidup menurut Ketetapan agamaMu hingga sempurna untuk menjadikan Islam memimpin dunia.
Ya Allah, pilihlah seluruh zuriat keturunan kami di kalangan mereka daripada hamba-hambaMu yang mempunyai peranan penting menyempurnakan kehidupan umat Islam menjadi Khilafah di dunia. 
Ya Allah, Kaulah pemutus menentukan pasangan hidup anak-anak kami. Kurniakan kepada anak-anak kami pasangan hidup yang mampu menyempurnakan kehidupan rumahtangga yang Kau redhai, permudahkan ketentuanMu itu dengan bantuan-bantuan dariMu jua untuk memelihara perhubungan sesama mereka agar tetap terpelihara agama dan terpelihara hubungan silaturahim antara keluarga hingga akhir zaman. 
Ya Allah, sesungguhnya Engkau telah mencipta kejadian manusia dengan sebaik-baik kejadian dan sesungguhnya Engkau telah menyempurnakan agama Islam untuk ikutan cara hidup umat Muhammad hingga akhir zaman. 
Ya Allah, kurniakan kekuatan dan kesungguhan mereka dan pasangan mereka untuk menyempurnakan amalan ajaran agama dalam kehidupan rumahtangga menepati kesempurnaan agamaMu. Jauhkan mereka daripada perbuatan dosa dan kemungkaran sepanjang perjalanan membina kehidupan rumahtangga dan melahirkan keturunan dari kalangan orang-orang yang soleh. 
Ya Allah, mereka adalah contoh-contoh hamba-hambaMu yang mencintai ajaran agamaMu. Ya Allah, bimbinglah mereka untuk melaksanakan perbuatan-perbuatan yang boleh mendekatkan manusia untuk cinta dan melaksanakan ajaran agamaMu, istiqamah dengan sunnah Nabi Muhammad SAW.Jangan Engkau mendatangkan ujian dan fitnah dalam cara hidup mereka yang menjadi hijab kepada manusia untuk mencintai agamMu,lindungi tingkah laku mereka daripada menjadi penyebab menjauhkan manusia daripada mengamalkan ajaran agamaMu, sebaliknya Kau anugerahkan kepada mereka kepakaran dalam pekerjaan mereka yang dapat menarik manusia tunduk dan patuh kepada agamaMu. 
Ya Allah,kukuhkan keimanan mereka dan pegangan hidup mereka untuk istiqamah hanya membesarkan keagongan dan kekuasaanMu hingga akhir zaman.Juga kukuhkan keimanan mereka untuk tetap berpegang mengimani NabiMu dengan penuh yakin membenarkan dengan menerima dan patuh terhadap apa yang dibawanya hingga akhir zaman.
rindu rumah.
rindu mereka.

bertabahlah Huda! Esok akan start rotation medicine. setelah sebulan mereput masa tutorial block tak jumpa patient -.- huh, moga Allah mudahkan semuanya InsyaAllah.