Pages

Thursday, November 17, 2016

It's okay not to be/feel okay

assalamualaikum, bismillah.

minggu ke-3 GP (General Practice) rotation.
boleh kata macam-macam jenis manusia jumpa.
dan boleh kata separuh daripadanya ada masalah mental ; mood disorder, tertekan (read : depression), kebimbangan (read: anxiety), dll

hari ni, seorang je patient yang 'normal', yang lain semua ada masalah mental. (ni rasa nak tulis something ni) rasa macam common sangat benda ni. bila kementerian kesihatan Malaysia dedahkan baru-baru ni 1/3 rakyat Malaysia ada masalah mental, hmm..'aku kah itu?' lol

tak normal ke kalau kadang2 kita rasa stresss sangat! sedih lebih dari biasa? kita rasa takde motivasi, kita takde mood, salah ke rasa macam ni? takde selera makan, rasa bersalah, rasa tak berguna, tak boleh tidur, nak nangis tiba2.. etc

don't be too hard on yourself.

acknowledge it.

patient yang pernah aku jumpa bukan semuanya tak educated. bukannya semua 'bernasib malang'. bukan semuanya tidak 'beragama'!

sebagai manusia, kadang-kadang memang kita rasa macam tu. NORMAL. mungkin sebab keadaan yang tertekan (banyak assignment nak kena hantar, banyak expectation ke), boleh jadi sebab emosi tak stabil (untuk perempuan, i feel you. haha), atau mungkin juga sebab masalah keluarga, kewangan, pelajaran.

it's okay if you don't feel okay.
acknowledge it.

jangan fikir aku sorang je ke bermasalah? aku ni tak beriman ke? (orang beriman kan kena tenang? hehe) atau lebih dahsyat, inikah balasan Tuhan?

jangan hukum diri sendiri, apatah lagi berburuk sangka dengan Tuhan.

you're okay.

so, okay benda tu normal, acknowledge it, so what's next?

ni crucial & penting.
kalau kita tak boleh atasi dengan cara yang betul, boleh jadi lagi teruk. you might need medications for that.

1) Back to Him. kena juga letak no. 1 walaupun aku kata segalanya manusiawi tapi jawapannya kadang-kadang bukan bersifat sooo 'manusia'. so yeah, dari Allah datang segalanya, kepadaNya jua kita kembalikan. perbaiki solat, hayati bacaan quran.

2) TAKE A BREAK. buatlah apa2 yang boleh buat kita relax, pergi jalan-jalan, tengok alam.. exercise (kalau ikut research, tak boleh dinafikan sangat membantu. sebab dulu aku tak percaya, so aku punyalah rajin satu hari cari evidence pasal kebaikan exercise. hee.), makan ice-cream, cendol ke apa2lah. kalau rasa tidur extra sikit can recharge your energy, please do. TAPI dalam batasan dan panduan syar'ie. (tanya diri, dan hati sendiri)

TAPI

3) give youself a time limit. kena ada goal. kalau kau putus cinta ke, stress melampau, kena buang kerja ke, plan semua tak jadi, ke that's okay nak 'meroyan' (ingat, dalam batasan. hehe), nak menangis, tapi jangan layan lama sangat. let say bagi diri sendiri 2 hari masa. after 2 hari, move on. MOVE ON. lagi cepat kita move on, lagi bagus, there is more life than 'the problem'. okay, chin up.

AND

4) talk to someone. jangan isolate diri sendiri. please don't (aku kalau boleh nak merayu, aku merayu) if you need someone to talk to, tapi tak jumpa siapa, you can talk to me. ceh tetiba. point is : talk about it. kalau dekat GP, diorang akan refer to caunsellor etc.

5) ulang 1, 1, 1, hingga 4.
6) kalau berterusan.. jumpa doktor. seek medical advices sebab could be organic causes. jangan jumpa bomoh!!! hikhik

okay.
tu je.

believe me, bila aku tulis ni, pertama-tamanya untuk aku sendiri.
bila jumpa back to back patient yang depressed tak best tahu tak rasa dia.
simpati, maka simpatilah pada diri sendiri.

ada satu benda, yang aku tak sedar..
sehinggalah aku baca raheeq makhtum dan menjumpai kisah sahih diriwayatkan oleh Imam Bukhari dalam kitaB ''at-tadbir'' mengisahkan Rasulullah 'stress', sedih sangat masa wahyu tak turun, baginda berlari-lari kencang ke puncak gunung, untuk mencampakkan dirinya (suicidal thoughts+attempts) berulang-ulang kali; dan tiap kali itu malaikat Jibril berkata ;

'Wahai Muhammad! sesungguhnya engkau adalah benar-benar utusan Allah!'

context mungkin berbeza.
tapi aku merasakan itu hakikat manusiawi.

kalau tak ada orang pernah assure yourself.. and I am indeed no one,
tapi boleh saya cakap something?

'it's okay not to be okay. you're perfectly fine'

mind yourself!

Tuesday, November 8, 2016

diingatkan semula

assalamualaikum, bismillah.

tutup buku medic.
ok huda, it's the time.

tarik pula buku muntalaq.

kalau orang ada test mingguan tiap2 minggu, yang kena prepare (samaada nak atau taknak), itulah yang aku rasa kalau nak prepare liqa usrah tiap minggu.

sometimes, kalau aku prepare untuk 2 minggu terus, tenang sikit.
kalau nak bawa bahan yang aku rasa aku selesa dengan, dan sedikit menguasai aku relax sikit.
kadang kalau ada kesempatan lebih sikit, buat lebih banyak sumber tambahan dan bacaan.  
kalau paling tak sempat pun,.. hmm takde istilah ni, sempatkan juga lol. 

dan setiap kali prepare, kena fokus, untuk faham betul2. kadang ulang 2-3 kali ayat yang sama.
kadang takes 2-3 hari untuk hadam. i don't mind prepare lebih sikit, untuk faham, (sebab aku tak confident kalau tak faham)

tapi malam tu.... i just can't T____T

lama dah tak sambung muntalaq ni. 

check last tanda.. sambung... bab 7, chapter last..

(kesungguhan Al-Kailani menerangkan kewajipan berdakwah)

baca..
dan terus baca..

no, i can't continue this.

literally tutup buku, tak sudahkan.. ya Allah.. tak boleh :(

esok (cuba) buka lagi..

sambung...
Beliau menganggap peluang yang diberikan Allah S.W.T. kepada seseorang hamba untuk berada di maqam dakwah ini adalah merupakan sebesar-besar nikmat. Sibuknya hamba itu di dalam dakwah adalah menjadi bukti benarnya dia sebagai pengikut dan penyambung tugas Nabi S.A.W..
sambung lagi..
Syeikh al-Kailani meringkaskan sifat-sifat da‘i dan syarat-syarat untuk mendapat perakuan thiqah di dalam satu sifat yang padat; iaitu sifat tajarrud yang sempurna dan melibatkan diri secara total ke dalam dakwah. Dengan demikian, da‘i itu akan lupakan kepentingan dirinya. Tumpuannya hanyalah kepada orang yang diserunya dan hanya menuturkan perkataan yang memberi kebaikan kepada mad‘u. Dunia da‘i pula adalah luas tanpa had, tanpa perniagaan, tiada hawa nafsu dan tiada mengejar pangkat. Semua itu tiada dalam dunianya. Yang ada di dalam dunia da‘i hanyalah para mad‘u yang didakwahnya. Itulah perniagaannya, keenakannya dan pangkat kebesarannya.
seorang daie yang ditsiqahi, sifatnya tajarrud kamil. melepaskan dirinya dari hal lain dengan sempurna. dan itu jauh sekali jika bercermin diri. I just can't continue reading it. and what? menyampaikan? munafiknya :(

daie contoh : melihatnya, kehidupannya, pekerjaannya, pemikirannya, kita tahu dia hidup dengan dakwah. maka dakwah pun hidup bersamanya.

tsiqahkah kita pada daie, yang punya terlalu baaaaaaanyak masa di media sosial, terlalu sedikitnya membaca, kurangnya berziarah, terlalu berlebih dalam berbelanja, mengikut hawa nafsu, banyak makan, banyak tidur, suka mengumpul barang yang tidak perlu, melebih-lebih dalam urusan dunia.. ??

sambung lagi..
Dia seolah-olah menjadi manusia yang tidak mempunyai nafsu, keinginan dan keseronokan dunia. Dia lupa makan minumnya, pakaiannya, hatta dirinya sendiri kerana mengenangkan makhluk Allah S.W.T. Di dalam hatinya tidak ada dirinya. Yang ada hanyalah makhluk Allah S.W.T (yang menjadi mad‘unya). Apa yang dimintanya hanyalah perkara yang boleh membawa kebaikan kepada manusia kerana dia telah menyerahkan dirinya di bawah ketentuan Allah S.W.T.
jauh sekali..
terlalu tenggelam dalam hidup 'kononnya' final med yang busy, it's hard to admit, but it is true. ia melalaikan aku dari tugas dakwah.. bukan sekadar pada amalnya (ya ya, walaupun diberi kelonggaran), tapi juga pada syuurnya. pada perasaannya. 

disambung lagi
Demi Allah, dakwah ini tidak akan berjaya dan sampai kepada tujuan dan cita-citanya sekiranya kita hanya memberikannya waktu lapang kita untuknya, sedangkan kita tidak melupakan diri dan makan minum kita.
 bermain-mainnyalah diri ni. too much. 

ia membuatkan aku terfikir... katalah 20 tahun akan datang, masih di atas jalan ini.. tapi sekadar, masa lapang, (banyak ke masa lapang doktor? haha) hasil apa yang kita sangkakan? just too sad tengok diri.. 

kalau nak masuk fellowship untuk jadi doktor pakar, you need to sacrifice maybe 5tahun++ bersungguh-sungguh, tunggang terbalik sikit makan tidur. itulah bayarnnya. dan itu urusan dunia..?

aku pernah di fasa terlalulah sangat nak impress doktor, nak boleh jawab soalan..dalam otak aku siang malam study je. aku tak boleh fikir benda lain. sampai penat. literally penatnya lahaaaii kau ni kejar apa..

dan tanya diri sendiri ; so what huda kalau ko tak boleh jawab soalan consultant pun? so? 

kalau tak boleh jawab soalan Allah apa kau buat dekat dunia ni?

i'm not trying to tell myself academic tak penting (sebelum aku kenal tarbiyah...hidup aku, keseronokan aku memang buku je. tapi masa tu tak jumpa benda lagi 'seronok') ; aku hanya perlu sesekali mengingatkan diri (dan diingatkan), it's more life than just your career, ye. sebab kadang bila tak ingatkan... kau lupa diri..kau boleh lemas.

faghfirlana ya rab.

dan, bila check dalam usrah, rupanya aku tersilap, bukan chapter tu yang patutnya aku sambung dalam liqa'. Allah memang takdirkan untuk ingatkan diri aku. heh. tahu takut :0