Pages

Thursday, November 17, 2016

It's okay not to be/feel okay

assalamualaikum, bismillah.

minggu ke-3 GP (General Practice) rotation.
boleh kata macam-macam jenis manusia jumpa.
dan boleh kata separuh daripadanya ada masalah mental ; mood disorder, tertekan (read : depression), kebimbangan (read: anxiety), dll

hari ni, seorang je patient yang 'normal', yang lain semua ada masalah mental. (ni rasa nak tulis something ni) rasa macam common sangat benda ni. bila kementerian kesihatan Malaysia dedahkan baru-baru ni 1/3 rakyat Malaysia ada masalah mental, hmm..'aku kah itu?' lol

tak normal ke kalau kadang2 kita rasa stresss sangat! sedih lebih dari biasa? kita rasa takde motivasi, kita takde mood, salah ke rasa macam ni? takde selera makan, rasa bersalah, rasa tak berguna, tak boleh tidur, nak nangis tiba2.. etc

don't be too hard on yourself.

acknowledge it.

patient yang pernah aku jumpa bukan semuanya tak educated. bukannya semua 'bernasib malang'. bukan semuanya tidak 'beragama'!

sebagai manusia, kadang-kadang memang kita rasa macam tu. NORMAL. mungkin sebab keadaan yang tertekan (banyak assignment nak kena hantar, banyak expectation ke), boleh jadi sebab emosi tak stabil (untuk perempuan, i feel you. haha), atau mungkin juga sebab masalah keluarga, kewangan, pelajaran.

it's okay if you don't feel okay.
acknowledge it.

jangan fikir aku sorang je ke bermasalah? aku ni tak beriman ke? (orang beriman kan kena tenang? hehe) atau lebih dahsyat, inikah balasan Tuhan?

jangan hukum diri sendiri, apatah lagi berburuk sangka dengan Tuhan.

you're okay.

so, okay benda tu normal, acknowledge it, so what's next?

ni crucial & penting.
kalau kita tak boleh atasi dengan cara yang betul, boleh jadi lagi teruk. you might need medications for that.

1) Back to Him. kena juga letak no. 1 walaupun aku kata segalanya manusiawi tapi jawapannya kadang-kadang bukan bersifat sooo 'manusia'. so yeah, dari Allah datang segalanya, kepadaNya jua kita kembalikan. perbaiki solat, hayati bacaan quran.

2) TAKE A BREAK. buatlah apa2 yang boleh buat kita relax, pergi jalan-jalan, tengok alam.. exercise (kalau ikut research, tak boleh dinafikan sangat membantu. sebab dulu aku tak percaya, so aku punyalah rajin satu hari cari evidence pasal kebaikan exercise. hee.), makan ice-cream, cendol ke apa2lah. kalau rasa tidur extra sikit can recharge your energy, please do. TAPI dalam batasan dan panduan syar'ie. (tanya diri, dan hati sendiri)

TAPI

3) give youself a time limit. kena ada goal. kalau kau putus cinta ke, stress melampau, kena buang kerja ke, plan semua tak jadi, ke that's okay nak 'meroyan' (ingat, dalam batasan. hehe), nak menangis, tapi jangan layan lama sangat. let say bagi diri sendiri 2 hari masa. after 2 hari, move on. MOVE ON. lagi cepat kita move on, lagi bagus, there is more life than 'the problem'. okay, chin up.

AND

4) talk to someone. jangan isolate diri sendiri. please don't (aku kalau boleh nak merayu, aku merayu) if you need someone to talk to, tapi tak jumpa siapa, you can talk to me. ceh tetiba. point is : talk about it. kalau dekat GP, diorang akan refer to caunsellor etc.

5) ulang 1, 1, 1, hingga 4.
6) kalau berterusan.. jumpa doktor. seek medical advices sebab could be organic causes. jangan jumpa bomoh!!! hikhik

okay.
tu je.

believe me, bila aku tulis ni, pertama-tamanya untuk aku sendiri.
bila jumpa back to back patient yang depressed tak best tahu tak rasa dia.
simpati, maka simpatilah pada diri sendiri.

ada satu benda, yang aku tak sedar..
sehinggalah aku baca raheeq makhtum dan menjumpai kisah sahih diriwayatkan oleh Imam Bukhari dalam kitaB ''at-tadbir'' mengisahkan Rasulullah 'stress', sedih sangat masa wahyu tak turun, baginda berlari-lari kencang ke puncak gunung, untuk mencampakkan dirinya (suicidal thoughts+attempts) berulang-ulang kali; dan tiap kali itu malaikat Jibril berkata ;

'Wahai Muhammad! sesungguhnya engkau adalah benar-benar utusan Allah!'

context mungkin berbeza.
tapi aku merasakan itu hakikat manusiawi.

kalau tak ada orang pernah assure yourself.. and I am indeed no one,
tapi boleh saya cakap something?

'it's okay not to be okay. you're perfectly fine'

mind yourself!

No comments: