Pages

Thursday, December 22, 2016

isu ummat bukanlah semudah tekan butang 'share'

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah, alhamdulillah hampir seminggu juga di Malaysia. sleep cycle paling hancur sekali T___T 

alhamduillah, kenduri Wafda pun dah selesai, penat pun dah hilang.. rumah pun dah kembali sunyi tak riuh rendah dah.. semua dah kembali ke sarang masing2.

malam lepas kenduri, i was crying in my bed.
selain daripada memang suffer from insomnia (taklah, sebenarnya memang jetlagged -.-) 
bercampur perasaan gembira dan sedih.

alhamdulillah kenduri Wafda memberikan aku peluang jumpa sanak saudara pakcik makcik dalam satu event. i feel blessed. besarnya nikmat ada family. adik beradik umi 14 orang jumpa semua alhamdulillah. adik beradik abi tak dapat jumpa Wak awii hehe yang lain jumpa alhadulillah.

tapi terbayang juga, apa jadi dengan saudara kita yang sekelip mata hilang keluarga.
lagi dibayangkan, lagi sebak.

bila teringat kutip pinggan orang makan masa kenduri, senangnyakan kita ni take for granted. makanan mudah2 kita bazirkan :(

tak tahu kenapa rasa emo sangat.

hari sebelum nak balik sini, masa nak dinner. aku dah ulang alik masuk dapur nak makan. sebab lapar. haha. tengah tunggu Zack goreng ayam. selesai goreng batch 1st, aku makan dulu.

' Zack, tah pahape kan kita ni.. apa tah kita buat, rasa helpless sangat tengok umat islam sekarang '
'sedap ayam awak ni, jzkk zack'

kita ni just nak mujahadah islahkan diri dan study, tambah ilmu. 
makan pun dapat makan. tak adalah apa yang susah sangat.. ironic!

hari yang sama , ex mutarabbi aku masa dekat sekolah text, tanya khabar, dia minta tips study. Allahu.. mana ada tipsnya. paksa je lah diri. hehe (walaupun banyak juga masa tak serius) tapi aku selit cakap, one of  my motivation memang tengok keadaan umat.

'akak suka juga fikir keadaan umat islam yang dizalimi, macam dibunuh merata2 akak rasa ummah ni perlukan orang yang cemerlang untuk bantu dan akak kena jadi orang tu'

tak ada dapat buat apa pun, melainkan kita ingat mereka dalam mujahadah kita mengislahkan diri.
walaupun semangatnya turun naik huhu

dulu aku tampal kata-kata ni kat bilik;
' setiap minit yang kita bazirkan, akan melambatkan kebangkitan islam'

i need bigger aim untuk buat aku termotivasi.
huhu, entahlah kadang rasa cukup je dengan hidup ni.
alah,, bukannya banyak sangat keinginan nak capai. nak bawak pergi mana?
memanglah nak jadi berjaya, kaya, etc tapi kalau untuk reason kepuasan diri sendiri, tak tahulah aku termotivasi ke tak.

our ummah need us.

malam sebelum bertolak balik malayasia, aku tidur awal sikit, bangun2, siapkan sikit nota2 history taking, settlekan sikit urusan study sebelum balik, dan finalizekan packing barang.

nak keluar 4 pagi tu Tira dah bangun,
masa kami salam Tira pesan ;

'nanti musafir, doakan saudara kita di Aleppo'

sobs
ramai je rasa helpless sangat dengan what's happening sekarang
lepas satu, satu...

tak pernah habis issue gaza, 
datang rohingya,
datang lagi Aleppo..

apalagi lepas ni T______T

dan menanggapi isu ummah ni, tak semudah share semua video..
aku tak ada masalah untuk orang share, dan memeriahkan lagi timeline FB tu...

tapi, 
benda tu memang lagi mudah

daripada...

kita bersungguh2 serius dalam proses mengislahkan diri.
jaga mutabaah amal, jaga masa, jaga hubungan etc.

itulah satu2nya cara yang paling berhasil, meskipun jalannya lambat..
dan benda ni susah, dan tak ramai orang nak buat benda susah :(

bukan tak bagi gembira, bersuka ria..ada masa2nya bergurau, berguraulah :)

tapi seluruh kehidupan ni kena serius.
dan serius ni lawannya bermain-main.
tahu orang bermain2 dengan dunia?

nauzubillah :(

jomlah serius?

Tuesday, December 13, 2016

last chapter of 2016

assalamualaikum bismillah.

alhamdulillah, hari ni hari last aku pergi hospital (untuk 2016 la ofcourse.) balik rasa lenguh kaki aku pulun ambil history hari ni, tapi rasa lega, dan bersyukur hari ni went well alhamdulillah.

walaupun sebenarnya sangat in denial nak kena ada dekat hospital by 730 a.m. aku tinggalkan rumah masa housemates tengah ma'thurat, dan tak sempat breakfast. sempat ratah segenggam cheese je. lol. pagi ni mula dengan ward round dengan team. it was okay, Mr G suka tanya soalan, that's good to keep my brain working. haha kalau krikrkrik tu takpelah niat belajar. heh

lepas tu attend radiology meeting, dan aku approach Mr G, sebab tak proper pula kalau tak bagitahu yang esok aku dah balik Malaysia. (walaupun dah inform Department of Surgery dan surgical coordinator)

' Mr G. i haven't told you that i'll be flying back to Malaysia tomorrow morning for my sister's wedding. Err so, i won't be here from tomorrow onward. Do you want me to do anything or give me some feedback? '

' oh, don't worry,, you're a good attender and you're very smart. If you want to see patient, Mr M probably worth to see today ' 

' Alright, thank you very much '

mulalah aku mencari patient. aku 'jamak taqdim' jelah jumpa patient ni. hoho

1st patient aku pergi ke day surgery ward. Mr G ada cakap masa dia bagi list patient untuk theatre, kalau nak jumpa patient tu pun boleh. Disebabkan dia akan masuk theare, aku jumpa dia dululah nanti dia dah masuk theatre tak jumpa. so he has skin cancer; SCC (squamous cell carcinoma) just had biopsy 3 weeks ago, otherwise very well & healthy. aku tanya progression lesion tu, so semangat anak dia yang ada dekat situ, tunjuk gambar mula-mula lesion tu macammana. I need to practice more on how to describe skin lesion! noted eheh.

2nd patient sebenarnya aku ada cuba nak ambil history dia minggu lepas, tapi masa tu dia ada visitor, so alang-alang patient yang aku nak jumpa ada hal, aku singgah dekat dia. Tak ada 'singgah' sangatlah, sebab banyak cakap makcik ni. bagus juga, aku pun tak adalah awkward. hehe. so, she is now 6 day post op right hemicolectomy with a background of ascending colon tumour. makcik ni ada pelbagai jenis scar (midline laparotomy, hysterectomy, cholecystectomy, mastectomy..) dengan british accent dia, dan pelbagai jenis pegangan hidup dia, aku layankan aja. last tu dapat wish ' good luck with your study!' pun dah rasa worth my time.. 

3rd patient yang aku jumpa dia ada stoma complications: skin infection and enlarging ulcers. have long history of colitis, reversion of ileostomy, and few more conditions. it happened that she is my GP's wife masa last rotation ! haha, so kitorang borak jadi panjang pasal family, pasal how she's coping with the the illness. dia pulak pernah jadi nurse, so yeah borak2 medical + life stuff .sambung pulak dia tanya aku exam bila, aku pun cerita jugak hari ni hari last aku, sebab nak balik Malaysia. Dia siap cakap, aku nak buat apa2 dekat dia buatlah, nak ambil darah ke, anything. haha so niceee. habis tu dia cakap ' you must be flying for your exam in April, because you'll have great holiday this winter ' wahaha, insyaAllah ameen! takut aku berjimba sangat je winter holiday ni. huu

last patient aku jumpa ni Mr M. suggested patient from Mr G.(masa ward round Mr G dah cakap pun dekat Mr M medical student akan datang balik)  Pakcik ni agaknya memang tengah tunggu student datang dia dah ready masa aku datang. huhu. dia ada gluteal abscess. started dengan  hip pain. 1 day post gluteal abcsess  incision & drainage. pakcik ni rasanya memang kaya sebab, routine dia bulan 10 , 11, 2 camtu dia akan pergi portugal. untuk weather yang lebih warm. wahhh. pakcik ni baik, sangat cooperative. usually akan thank patient bila dah sudah tu, dan dia reply ;

'thank you for being thoughtful too'  aku dah nak keluar, siap pesan singgah kedai dia ulang lagi nama kedai dia. ya pakcik, saya dah cari dah kedai pakcik tu, dan dah like your Fbpage. haha, aku patut try pergi ni, boleh dapat meal percuma ni. lol

that's the end of my last day in hospital for 2016.
gaya tak sabar sangat nak keluar hospital.. lol
macam sayu gak tiba-tiba habis dah..
takyah nak rindu hospital sangat huda..
lepas ni memang tu lah rumah kedua...aha!

1st & last time dapat hospital ni. bye!
alhamdulillah, alhamdulillah.
mengharapkan tahun 2017 yang lebih baik, insyaAllah. 

Saturday, December 10, 2016

surgeon oh surgeon!

assalamualaikum, bismillah.

'where is the patient? you lead the way'

kami pun mengekor mana J nak bawa kami berenam jumpa patient dia untuk bedside tutorial.  laju setiap orang jalan menonong. naik tangga ke tingkat satu, tingkat dua.. aku orang 2nd last, perlahankan langkah. dan di belakang aku, Mr P; retired surgeon yangdi'takuti' masa tutorial 2nd year. ehehe. Dia jalan perlahan perlahan.. tak dapat mengikut rentak kami anak muda...

beberapa seketika baru dia sampai.. bila dia masuk bilik, sementara kami tunggu di luar, ada seorang pesakit di bilik berdekatan datang ke arah kami di koridor. dan bercakap dengan F, tanya; 'is that Mr P? He's very nicee'

selesai kami meninggalkan bilik, melalui koridor tu, pesakit tu menyapa Mr P, dan bersalam dengan riak sungguh gembira macam jumpa figure yang sungguh dikagumi...

habis tu Mr P bawa kami ke library, untuk further discussion about the 3 cases yang kami jumpa and topic presentation by each of us.

sebelum start tu.. sempat dia tegur J,

' i am not trying to be very technical, but just now you mentioned family history of cancer in front of the patient, and if i am the patient, i will be very sad.. you know.. for patient, cancer means... what?'

'death' jawab J

'yes, exactly. you can say it, but i personally won't do that' 

siapa kata surgeon ni mean sangat..

habis tu, mr P remind semula pasal apa point penting hari ni.

' you have to be more inquisitive, and more enthusiastic about patient' 
dari dalam hospital sambil ke library dia ingatkan

'get a good history'

aku rasa aku lah tu yang banyak kena improve. walaupun dah bincang malam sebelum tu dengan k.aini, untuk volunteer present case seterusnya, mesti ada punya benda yang tak cukup.

dan yes, surgeon (hampir semua) sangat particular tentang everything -.-
sebab deal dengan indications, make a decision; it's either yes or no. you have to be decisive.

dan, ohh God, Mr P suka sangat tanya pasal history of macam2. nama scar la.. (kalau aku, ala tak kesah la nama tu datang dari mana. lol) peptic ulcer disease, siapa yang discover h.pylori is the main cause of it? (again,,, alaaa mana lah nak ambil tahu. huhu) 

' anyone have the latest version of physiology textbook?'

semua senyap.

'don't you guys read it? who's the latest author?'

senyap lagi.

'the latest author doesn't have medical background. anyway..i'm still reading physiology till now.. '

dedicatednya dengan ilmu. rasa malu sangat. sedih la sikit tak dapat attend tutorial next week dengan Mr P.

*  *  *  *  *  *
kalau ada surgeon yang sangatlah cerewet, kena ambil semua history patient sebelum masuk OT, surgeon expect student ada di mana dia berada..fuhh penat jugalah macamtu.. balik kalau dah lewat, nak study pun badan dah letih, esok kena pergi hospital awal lagi.. alhamdulillah surgeon aku ni lepak dan relax sungguh. (tapi aku ler yang tak boleh relax sangat)

' i don't think student should be in theatre at all. you can go wherever you learn best'

dekat opd (out-patient department) ; 

'don't feel that you have to stay. you are free to leave anytime'

walaupun orang selalu kata surgeon ni, mean. mostly tak interact sangat dengan orang, attitude tak okay, ego blablabla.. I've met surgeon yang memang kena kutuk jelah dengan staff kat theatre tu. huhu. kalau salah, memang dia naik suara. banyak dengar negative la pasal surgeon ni. kesian pulaklah depa ni.

tapi, bila jumpa surgeon yang baik-baik je ni,
kita tahu,, kita tak boleh generalisekan semua orang.

i would say, surgeon adalah insan yang sungguh dedicated (kalau tolak tepi attitude yang tak bagus) long working hours, training dahsyat, emergency cases lagi, dah la selalu start kerja awal pagi ( surgeon aku Mr G, dia haritu bawak pergi ward round dulu sebelum MDT, sebab dia kata radiologist usually don't wake up very early. hihi)

best je surgery ni, cuma tak sanggup nak hadapi working environment dia. huu
nak tengok langit cerah!!

alhamdulillah dah habis week 1 surgery rotation.
kita tengok apa akan jadi lagi lepas ni...

Thursday, December 8, 2016

cepatlah winter break

assalamualaikum wbt.

hari ni sebelum zohor aku dah balik rumah. hmm not feeling too bad, just rasa not feeling great today. lepas tu rasa huaaaa mana mood studyy mana?! hari bukankah masih muda...

pagi-pagi pergi MDT, sampai depan bangunan untuk MDT (multidisciplinary team) meeting, jam menunjukkan 8:01. no wayyy, lewat. dan yesssss Mr G* dah ada dekat bilik tu. walaupun MDT start lebih kurang 10 minit lepas tu (sebab lagi ramaai orang lewat haha), mungkin orang tak kisah, cuma it's not good to start your day dengan impression lewat. walaupun semalam Mr G lewat , dan 2 hari sebelum ni partner aku lewat.. hmmm it's just my day today.

lepas tu pergi theatre sekejap, then ada bedside tutorial, lepas tu ingat nak ambil history patient. asyik sesat je cari ward dekat Bons Hospital ni. Dah ada list patients tapi tak dapat jumpa. sorang tu refused medical student, ada sorang tengah pre-op, sorang ada visitor, sorang tu dia tengah tidur. minta patient dari geng surgery juga, patient dia bagi tu salah number bed, sudahnya tak jumpa. Hmm library Bons tutup hari ni. aku pun dah hilang mood. huwaaa sakit kaki pusing2, doing nothing, decide balik rumah awal. sampai bilik, tak buka coat apa semua, grab bean bag letak kat lantai , tukar baju, baring kat bean bag fuuhh. Alhamdulillah ada donut beli semalam, cheer up sikit aku yang tambahan baru sudah emo laptop buat hal dari semalam tak dapat connect internet. i wanna studyy :(

anyway, alhamdulillah. begitulah hidup. ada naik turunnya.
for the past 3 days, aku rasa sangat gigih (konon) dan bermotivasi untuk ke hospital, ke library, positif dengan hidup di sela-sela rotation surgery yang meng'stress'kan sebab banyak benda nak kena revise dan belajar.  aku akan balik rumah lewat malam 10 p.m ++ lepas lepak library/Ayyash, habiskan apa-apa nak study sebelum balik. sampai rumah just baca quran +- baca buku non-medic, atau siapkan untuk hari esok. dan tidurrr... macam robot sikit juga

dan, bila macamni, apalah yang lebih diinginkan daripada cuti. hew. 

dan winter plan aku tahun ni, pun boleh tahan ups and downs nya.

memandangkan ni winter terakhir sebagai student (insyaAllah ameen) dekat sini, dan aku memang tak zabar nak winter holiday. was soo excited untuk plan trip ke tempat yang ada snow, aku nak main skii, teringin nak pergi Hallstat Austria, takpun Swiss for short vacay, 3-4 hari max. budak final med kena buat gaya final med -,-

susah juga nak cari partner yang nak main ski, nak tengok nature je, nak buat benda mencabar sikit, . ada orang reject aku sebab aku nak hiking, harhar. bila dah jumpa geng, takdirnya aku terpaksa cancel semua plan.

atas urusan yang lebih penting daripada keinginan2 aku yang lama terpendam (ceh), aku ketepikan. Hampir keseluruhan duit simpanan aku, aku dahulukan untuk bayaran yuran pengajian seorang kawan. Dan..aku redha, tak terkilan pun. it was my own decision and choice. dan tak nampak dah plan winter trip aku. 

ada juga orang bertanya-tanya sebab yelah aku kan excited plan. dan aku akan jawab 

'tak jadi, stay dekat Cork je. Better for me untuk focus study dan buat final report final year project'

mungkin ni terbaik untuk aku. Dan berat untuk cakap dengan partner aku, aku minta maaf tak dapat join winter plan kali ni last minit cancel nak beli dah ticket semua- skiing etc. masa tu cakap, rasa tak cukup duit. dia kata boleh pinjamkan. i was like, noo takkan nak berhutang semata-mata nak pergi winter trip yang teringin sangat. lebih baik hidup papa kedana dari berhutang -.-

dan no more discussion pasal winter plan since that.
aku percaya, aku ada plan , Allah pun ada plan.

kalau Allah tarik sesuatu, dia akan gantikan pasti yang lebih baik.
Apa yang ditakdirkan pasti semua ada hikmah.

dan , alhamdulillah, lepas segala macam drama, 
winter break kali ni, aku akan balik Malaysia!
Alhamdulillah.

Aku tak pernah terfikir akan balik Malaysia pun sebenarnya.
dan tak sabar, dan tak pernah rasa excited sangat macam kali ni.
aku pun pelik sangat kenapa.
penangan final year kot.

you need family. and home.

yeah, thank you Allah.
i'm coming home!

hopefully boleh recharge and revive! :)

masakan umi,
char kuay teow
roti canai mamak
school holiday, nak ajak zaid hiking
donut big apple 
kuih tradisional malaysia
pasar malam
balik kampung
jumpa kawan
ziarah cikgu

and the list goes on...

percayalah, badan aku je masih kat sini, fikiran semua dah terbang balik Malaysia (!) 
see ya!