Pages

Thursday, December 8, 2016

cepatlah winter break

assalamualaikum wbt.

hari ni sebelum zohor aku dah balik rumah. hmm not feeling too bad, just rasa not feeling great today. lepas tu rasa huaaaa mana mood studyy mana?! hari bukankah masih muda...

pagi-pagi pergi MDT, sampai depan bangunan untuk MDT (multidisciplinary team) meeting, jam menunjukkan 8:01. no wayyy, lewat. dan yesssss Mr G* dah ada dekat bilik tu. walaupun MDT start lebih kurang 10 minit lepas tu (sebab lagi ramaai orang lewat haha), mungkin orang tak kisah, cuma it's not good to start your day dengan impression lewat. walaupun semalam Mr G lewat , dan 2 hari sebelum ni partner aku lewat.. hmmm it's just my day today.

lepas tu pergi theatre sekejap, then ada bedside tutorial, lepas tu ingat nak ambil history patient. asyik sesat je cari ward dekat Bons Hospital ni. Dah ada list patients tapi tak dapat jumpa. sorang tu refused medical student, ada sorang tengah pre-op, sorang ada visitor, sorang tu dia tengah tidur. minta patient dari geng surgery juga, patient dia bagi tu salah number bed, sudahnya tak jumpa. Hmm library Bons tutup hari ni. aku pun dah hilang mood. huwaaa sakit kaki pusing2, doing nothing, decide balik rumah awal. sampai bilik, tak buka coat apa semua, grab bean bag letak kat lantai , tukar baju, baring kat bean bag fuuhh. Alhamdulillah ada donut beli semalam, cheer up sikit aku yang tambahan baru sudah emo laptop buat hal dari semalam tak dapat connect internet. i wanna studyy :(

anyway, alhamdulillah. begitulah hidup. ada naik turunnya.
for the past 3 days, aku rasa sangat gigih (konon) dan bermotivasi untuk ke hospital, ke library, positif dengan hidup di sela-sela rotation surgery yang meng'stress'kan sebab banyak benda nak kena revise dan belajar.  aku akan balik rumah lewat malam 10 p.m ++ lepas lepak library/Ayyash, habiskan apa-apa nak study sebelum balik. sampai rumah just baca quran +- baca buku non-medic, atau siapkan untuk hari esok. dan tidurrr... macam robot sikit juga

dan, bila macamni, apalah yang lebih diinginkan daripada cuti. hew. 

dan winter plan aku tahun ni, pun boleh tahan ups and downs nya.

memandangkan ni winter terakhir sebagai student (insyaAllah ameen) dekat sini, dan aku memang tak zabar nak winter holiday. was soo excited untuk plan trip ke tempat yang ada snow, aku nak main skii, teringin nak pergi Hallstat Austria, takpun Swiss for short vacay, 3-4 hari max. budak final med kena buat gaya final med -,-

susah juga nak cari partner yang nak main ski, nak tengok nature je, nak buat benda mencabar sikit, . ada orang reject aku sebab aku nak hiking, harhar. bila dah jumpa geng, takdirnya aku terpaksa cancel semua plan.

atas urusan yang lebih penting daripada keinginan2 aku yang lama terpendam (ceh), aku ketepikan. Hampir keseluruhan duit simpanan aku, aku dahulukan untuk bayaran yuran pengajian seorang kawan. Dan..aku redha, tak terkilan pun. it was my own decision and choice. dan tak nampak dah plan winter trip aku. 

ada juga orang bertanya-tanya sebab yelah aku kan excited plan. dan aku akan jawab 

'tak jadi, stay dekat Cork je. Better for me untuk focus study dan buat final report final year project'

mungkin ni terbaik untuk aku. Dan berat untuk cakap dengan partner aku, aku minta maaf tak dapat join winter plan kali ni last minit cancel nak beli dah ticket semua- skiing etc. masa tu cakap, rasa tak cukup duit. dia kata boleh pinjamkan. i was like, noo takkan nak berhutang semata-mata nak pergi winter trip yang teringin sangat. lebih baik hidup papa kedana dari berhutang -.-

dan no more discussion pasal winter plan since that.
aku percaya, aku ada plan , Allah pun ada plan.

kalau Allah tarik sesuatu, dia akan gantikan pasti yang lebih baik.
Apa yang ditakdirkan pasti semua ada hikmah.

dan , alhamdulillah, lepas segala macam drama, 
winter break kali ni, aku akan balik Malaysia!
Alhamdulillah.

Aku tak pernah terfikir akan balik Malaysia pun sebenarnya.
dan tak sabar, dan tak pernah rasa excited sangat macam kali ni.
aku pun pelik sangat kenapa.
penangan final year kot.

you need family. and home.

yeah, thank you Allah.
i'm coming home!

hopefully boleh recharge and revive! :)

masakan umi,
char kuay teow
roti canai mamak
school holiday, nak ajak zaid hiking
donut big apple 
kuih tradisional malaysia
pasar malam
balik kampung
jumpa kawan
ziarah cikgu

and the list goes on...

percayalah, badan aku je masih kat sini, fikiran semua dah terbang balik Malaysia (!) 
see ya!

No comments: