Pages

Thursday, December 22, 2016

isu ummat bukanlah semudah tekan butang 'share'

assalamualaikum, bismillah.

alhamdulillah, alhamdulillah hampir seminggu juga di Malaysia. sleep cycle paling hancur sekali T___T 

alhamduillah, kenduri Wafda pun dah selesai, penat pun dah hilang.. rumah pun dah kembali sunyi tak riuh rendah dah.. semua dah kembali ke sarang masing2.

malam lepas kenduri, i was crying in my bed.
selain daripada memang suffer from insomnia (taklah, sebenarnya memang jetlagged -.-) 
bercampur perasaan gembira dan sedih.

alhamdulillah kenduri Wafda memberikan aku peluang jumpa sanak saudara pakcik makcik dalam satu event. i feel blessed. besarnya nikmat ada family. adik beradik umi 14 orang jumpa semua alhamdulillah. adik beradik abi tak dapat jumpa Wak awii hehe yang lain jumpa alhadulillah.

tapi terbayang juga, apa jadi dengan saudara kita yang sekelip mata hilang keluarga.
lagi dibayangkan, lagi sebak.

bila teringat kutip pinggan orang makan masa kenduri, senangnyakan kita ni take for granted. makanan mudah2 kita bazirkan :(

tak tahu kenapa rasa emo sangat.

hari sebelum nak balik sini, masa nak dinner. aku dah ulang alik masuk dapur nak makan. sebab lapar. haha. tengah tunggu Zack goreng ayam. selesai goreng batch 1st, aku makan dulu.

' Zack, tah pahape kan kita ni.. apa tah kita buat, rasa helpless sangat tengok umat islam sekarang '
'sedap ayam awak ni, jzkk zack'

kita ni just nak mujahadah islahkan diri dan study, tambah ilmu. 
makan pun dapat makan. tak adalah apa yang susah sangat.. ironic!

hari yang sama , ex mutarabbi aku masa dekat sekolah text, tanya khabar, dia minta tips study. Allahu.. mana ada tipsnya. paksa je lah diri. hehe (walaupun banyak juga masa tak serius) tapi aku selit cakap, one of  my motivation memang tengok keadaan umat.

'akak suka juga fikir keadaan umat islam yang dizalimi, macam dibunuh merata2 akak rasa ummah ni perlukan orang yang cemerlang untuk bantu dan akak kena jadi orang tu'

tak ada dapat buat apa pun, melainkan kita ingat mereka dalam mujahadah kita mengislahkan diri.
walaupun semangatnya turun naik huhu

dulu aku tampal kata-kata ni kat bilik;
' setiap minit yang kita bazirkan, akan melambatkan kebangkitan islam'

i need bigger aim untuk buat aku termotivasi.
huhu, entahlah kadang rasa cukup je dengan hidup ni.
alah,, bukannya banyak sangat keinginan nak capai. nak bawak pergi mana?
memanglah nak jadi berjaya, kaya, etc tapi kalau untuk reason kepuasan diri sendiri, tak tahulah aku termotivasi ke tak.

our ummah need us.

malam sebelum bertolak balik malayasia, aku tidur awal sikit, bangun2, siapkan sikit nota2 history taking, settlekan sikit urusan study sebelum balik, dan finalizekan packing barang.

nak keluar 4 pagi tu Tira dah bangun,
masa kami salam Tira pesan ;

'nanti musafir, doakan saudara kita di Aleppo'

sobs
ramai je rasa helpless sangat dengan what's happening sekarang
lepas satu, satu...

tak pernah habis issue gaza, 
datang rohingya,
datang lagi Aleppo..

apalagi lepas ni T______T

dan menanggapi isu ummah ni, tak semudah share semua video..
aku tak ada masalah untuk orang share, dan memeriahkan lagi timeline FB tu...

tapi, 
benda tu memang lagi mudah

daripada...

kita bersungguh2 serius dalam proses mengislahkan diri.
jaga mutabaah amal, jaga masa, jaga hubungan etc.

itulah satu2nya cara yang paling berhasil, meskipun jalannya lambat..
dan benda ni susah, dan tak ramai orang nak buat benda susah :(

bukan tak bagi gembira, bersuka ria..ada masa2nya bergurau, berguraulah :)

tapi seluruh kehidupan ni kena serius.
dan serius ni lawannya bermain-main.
tahu orang bermain2 dengan dunia?

nauzubillah :(

jomlah serius?

No comments: