Pages

Tuesday, December 13, 2016

last chapter of 2016

assalamualaikum bismillah.

alhamdulillah, hari ni hari last aku pergi hospital (untuk 2016 la ofcourse.) balik rasa lenguh kaki aku pulun ambil history hari ni, tapi rasa lega, dan bersyukur hari ni went well alhamdulillah.

walaupun sebenarnya sangat in denial nak kena ada dekat hospital by 730 a.m. aku tinggalkan rumah masa housemates tengah ma'thurat, dan tak sempat breakfast. sempat ratah segenggam cheese je. lol. pagi ni mula dengan ward round dengan team. it was okay, Mr G suka tanya soalan, that's good to keep my brain working. haha kalau krikrkrik tu takpelah niat belajar. heh

lepas tu attend radiology meeting, dan aku approach Mr G, sebab tak proper pula kalau tak bagitahu yang esok aku dah balik Malaysia. (walaupun dah inform Department of Surgery dan surgical coordinator)

' Mr G. i haven't told you that i'll be flying back to Malaysia tomorrow morning for my sister's wedding. Err so, i won't be here from tomorrow onward. Do you want me to do anything or give me some feedback? '

' oh, don't worry,, you're a good attender and you're very smart. If you want to see patient, Mr M probably worth to see today ' 

' Alright, thank you very much '

mulalah aku mencari patient. aku 'jamak taqdim' jelah jumpa patient ni. hoho

1st patient aku pergi ke day surgery ward. Mr G ada cakap masa dia bagi list patient untuk theatre, kalau nak jumpa patient tu pun boleh. Disebabkan dia akan masuk theare, aku jumpa dia dululah nanti dia dah masuk theatre tak jumpa. so he has skin cancer; SCC (squamous cell carcinoma) just had biopsy 3 weeks ago, otherwise very well & healthy. aku tanya progression lesion tu, so semangat anak dia yang ada dekat situ, tunjuk gambar mula-mula lesion tu macammana. I need to practice more on how to describe skin lesion! noted eheh.

2nd patient sebenarnya aku ada cuba nak ambil history dia minggu lepas, tapi masa tu dia ada visitor, so alang-alang patient yang aku nak jumpa ada hal, aku singgah dekat dia. Tak ada 'singgah' sangatlah, sebab banyak cakap makcik ni. bagus juga, aku pun tak adalah awkward. hehe. so, she is now 6 day post op right hemicolectomy with a background of ascending colon tumour. makcik ni ada pelbagai jenis scar (midline laparotomy, hysterectomy, cholecystectomy, mastectomy..) dengan british accent dia, dan pelbagai jenis pegangan hidup dia, aku layankan aja. last tu dapat wish ' good luck with your study!' pun dah rasa worth my time.. 

3rd patient yang aku jumpa dia ada stoma complications: skin infection and enlarging ulcers. have long history of colitis, reversion of ileostomy, and few more conditions. it happened that she is my GP's wife masa last rotation ! haha, so kitorang borak jadi panjang pasal family, pasal how she's coping with the the illness. dia pulak pernah jadi nurse, so yeah borak2 medical + life stuff .sambung pulak dia tanya aku exam bila, aku pun cerita jugak hari ni hari last aku, sebab nak balik Malaysia. Dia siap cakap, aku nak buat apa2 dekat dia buatlah, nak ambil darah ke, anything. haha so niceee. habis tu dia cakap ' you must be flying for your exam in April, because you'll have great holiday this winter ' wahaha, insyaAllah ameen! takut aku berjimba sangat je winter holiday ni. huu

last patient aku jumpa ni Mr M. suggested patient from Mr G.(masa ward round Mr G dah cakap pun dekat Mr M medical student akan datang balik)  Pakcik ni agaknya memang tengah tunggu student datang dia dah ready masa aku datang. huhu. dia ada gluteal abscess. started dengan  hip pain. 1 day post gluteal abcsess  incision & drainage. pakcik ni rasanya memang kaya sebab, routine dia bulan 10 , 11, 2 camtu dia akan pergi portugal. untuk weather yang lebih warm. wahhh. pakcik ni baik, sangat cooperative. usually akan thank patient bila dah sudah tu, dan dia reply ;

'thank you for being thoughtful too'  aku dah nak keluar, siap pesan singgah kedai dia ulang lagi nama kedai dia. ya pakcik, saya dah cari dah kedai pakcik tu, dan dah like your Fbpage. haha, aku patut try pergi ni, boleh dapat meal percuma ni. lol

that's the end of my last day in hospital for 2016.
gaya tak sabar sangat nak keluar hospital.. lol
macam sayu gak tiba-tiba habis dah..
takyah nak rindu hospital sangat huda..
lepas ni memang tu lah rumah kedua...aha!

1st & last time dapat hospital ni. bye!
alhamdulillah, alhamdulillah.
mengharapkan tahun 2017 yang lebih baik, insyaAllah. 

No comments: