Pages

Saturday, December 10, 2016

surgeon oh surgeon!

assalamualaikum, bismillah.

'where is the patient? you lead the way'

kami pun mengekor mana J nak bawa kami berenam jumpa patient dia untuk bedside tutorial.  laju setiap orang jalan menonong. naik tangga ke tingkat satu, tingkat dua.. aku orang 2nd last, perlahankan langkah. dan di belakang aku, Mr P; retired surgeon yangdi'takuti' masa tutorial 2nd year. ehehe. Dia jalan perlahan perlahan.. tak dapat mengikut rentak kami anak muda...

beberapa seketika baru dia sampai.. bila dia masuk bilik, sementara kami tunggu di luar, ada seorang pesakit di bilik berdekatan datang ke arah kami di koridor. dan bercakap dengan F, tanya; 'is that Mr P? He's very nicee'

selesai kami meninggalkan bilik, melalui koridor tu, pesakit tu menyapa Mr P, dan bersalam dengan riak sungguh gembira macam jumpa figure yang sungguh dikagumi...

habis tu Mr P bawa kami ke library, untuk further discussion about the 3 cases yang kami jumpa and topic presentation by each of us.

sebelum start tu.. sempat dia tegur J,

' i am not trying to be very technical, but just now you mentioned family history of cancer in front of the patient, and if i am the patient, i will be very sad.. you know.. for patient, cancer means... what?'

'death' jawab J

'yes, exactly. you can say it, but i personally won't do that' 

siapa kata surgeon ni mean sangat..

habis tu, mr P remind semula pasal apa point penting hari ni.

' you have to be more inquisitive, and more enthusiastic about patient' 
dari dalam hospital sambil ke library dia ingatkan

'get a good history'

aku rasa aku lah tu yang banyak kena improve. walaupun dah bincang malam sebelum tu dengan k.aini, untuk volunteer present case seterusnya, mesti ada punya benda yang tak cukup.

dan yes, surgeon (hampir semua) sangat particular tentang everything -.-
sebab deal dengan indications, make a decision; it's either yes or no. you have to be decisive.

dan, ohh God, Mr P suka sangat tanya pasal history of macam2. nama scar la.. (kalau aku, ala tak kesah la nama tu datang dari mana. lol) peptic ulcer disease, siapa yang discover h.pylori is the main cause of it? (again,,, alaaa mana lah nak ambil tahu. huhu) 

' anyone have the latest version of physiology textbook?'

semua senyap.

'don't you guys read it? who's the latest author?'

senyap lagi.

'the latest author doesn't have medical background. anyway..i'm still reading physiology till now.. '

dedicatednya dengan ilmu. rasa malu sangat. sedih la sikit tak dapat attend tutorial next week dengan Mr P.

*  *  *  *  *  *
kalau ada surgeon yang sangatlah cerewet, kena ambil semua history patient sebelum masuk OT, surgeon expect student ada di mana dia berada..fuhh penat jugalah macamtu.. balik kalau dah lewat, nak study pun badan dah letih, esok kena pergi hospital awal lagi.. alhamdulillah surgeon aku ni lepak dan relax sungguh. (tapi aku ler yang tak boleh relax sangat)

' i don't think student should be in theatre at all. you can go wherever you learn best'

dekat opd (out-patient department) ; 

'don't feel that you have to stay. you are free to leave anytime'

walaupun orang selalu kata surgeon ni, mean. mostly tak interact sangat dengan orang, attitude tak okay, ego blablabla.. I've met surgeon yang memang kena kutuk jelah dengan staff kat theatre tu. huhu. kalau salah, memang dia naik suara. banyak dengar negative la pasal surgeon ni. kesian pulaklah depa ni.

tapi, bila jumpa surgeon yang baik-baik je ni,
kita tahu,, kita tak boleh generalisekan semua orang.

i would say, surgeon adalah insan yang sungguh dedicated (kalau tolak tepi attitude yang tak bagus) long working hours, training dahsyat, emergency cases lagi, dah la selalu start kerja awal pagi ( surgeon aku Mr G, dia haritu bawak pergi ward round dulu sebelum MDT, sebab dia kata radiologist usually don't wake up very early. hihi)

best je surgery ni, cuma tak sanggup nak hadapi working environment dia. huu
nak tengok langit cerah!!

alhamdulillah dah habis week 1 surgery rotation.
kita tengok apa akan jadi lagi lepas ni...

No comments: