Pages

Monday, July 24, 2017

kubur di mana

assalamualaikum bismillah..

mana dah kita ni?

kalau dicari kubur Sultan Melaka:

(1) Sultan Alaudin  Riayat Shah di Pagoh, Johor. Baginda dikatakan mempunyai amalan rajin solat malam, dan barangkali kuburnya masih terpelihara buat iktibar kita semua.

(2) Sultan Mahmud di Sumatera timur. (ni bukan sultan mahmud mangkat dijulang. hehe) Baginda punya anak ; Raja Abdullah yang mengisahkan pengkhianatan anak-bapa. dan kisah pengkhianatan bukanlah kisah bangsa mahupun agama. ia kisah individu.

aku sudahkan sampai disitu sahaja nampaknya

* * * * * *

masa sangat pantas berlalu.
I've been sick for the past few days, tak teruk pun, but i know something not right with my body. 
not feeling so well. the last time I feel the same was during my medicine rotation.

probably, I pushed myself too hard.
a hectic week it was.
ada terlalu banyak perkara yang nak dilakukan.

dan lebih banyak yang difikirkan, dibincangkan dan perlu direncanakan.
ada banyak harapan yang wujud, dan kekecewaan yang muncul.

I need to manage my expectation very well. hew

kalau masa medschool, tuntutan akademik yang buat serabut,
sekarang, kelangsungan tarbiyah dan realiti cabaran dakwah tanah air yang sangat2 merungsingkan.

hakikat 'bfg balik hilang' adalah satu yang pedih untuk ditelan, but heyy i won't give up. jalan ini perlu nafas yang panjang, As much as I want myself to stay on this path I wanted my akhawati fillah too. tapi masa, masa yang panjang adalah musuh dalam diam!

bila ada akhawat personally jumpa, dan mesej

' boleh tolong saya dapatkan usrah lebih awal? saya dah bfg 1 bulan'

i know, harapan masih dan sentiasa ada, rijal yang mencari masih ada.
aku taknak fokus pada yang gelap, dan mengabaikan sinar yang terang.

aku tanya khabarmu dimana?

till then,

Wednesday, July 12, 2017

Fortaleza du Malaca

asslamualaikum, bismillah.

Fortaleza du Malaca. ceh nama nak glamer, read : malacca fort. kubu melaka.

lepas sarapan pagi, kami terus gerak ke tapak (1) nama asalnya : St Dominggo - dibina oleh portugis- kemudian ditukar nama kepada Bastion Victoria oleh pihak Belanda.

Krisis Portugis-Belanda dinukilkan dalam sejarah sebagai 80 years' War (1568-1648) atau juga dikenali sebagai Dutch war of independence. perbezaan fahaman agama dalam kristian juga (katholic vs protestan) salah satu faktor selain pemberontakan lain. (kena baca sendiri hihi-panjang na).

so di tapak ni, dapatlah dilihat kesan peninggalan binaan asal malacca fort ni. binaan batu laterit mainly pada tapak binaan, itu hasil tangan portugis, then ditambah batu-bata nipis diatasnya oleh pihak belanda. sama juga keadaannya di tapak tinggalan yang lain.

persoalannya, kenapa kita tak jumpa cantik je kubu melaka seperti asal di sepanjang bandar hilir melaka ni?
gambaran asal kubu di tebing Sungai melaka ni.

well, semuanya telah dimusnahkan oleh British. what we called-  'pride of victorious' - bila pihak yang menang nak musnahkan apa-apa tinggalan pihak yang dikalahkan. yang tak sempat dimusnahkan hanyalah A Famosa (Porta Santiago) sebab just nice masa tu Sir Stanford Raffles sampai dari Singapore - dia nak preserve tapak tu. 

kita ni, kalau menang over sesiapa, takke lebih elok kita manfaatkan apa yang ada? dah kenapa nak bangga diri sangat sampai merosakkan. mungkin tak teruji sangat kot bab tu. okay, saja membebel.
St Domingo/Bastion Victoria
kren lama tepi Sg Melaka
lepas tengok tapak Bastion Victoria, gerak ke (2) Bastion Middleburg. dekat je menapak tu. tak sempat nak beranganlah..eh. okay, di sana; sama je hasil tinggalannya; cuma dibina semula - so tak pernah tahu rupa asalnya macammana. (so boleh masuk wishlist kat syurga kalau nak tahu sangat la. hoho)
Bastion middleburg-binaan semula.
kisah pelabuhan melaka once upon a time.
menapak lagi ke (3) Bastion Frederick Hendrik. dekat sini menarik.

suatu malam sebelum ke trip ni ; aku tanya kakak aku masa dia balik gombak sebelum nak tidur. pillow talk gitu. oh ya btw suami dia out-station, tak adalah kacau daun. so yeah- girl's talk

' ko tahu tak A famosa tu dibina daripada apa? '

'batu?'

aku tak sangka ada kakak yang pandai macam ni -.-

'yelah, batu tu dari mana?'

'.......'

tiada layanan ya di situ. haha. kau pun huda, soalan tengah malam gitu..

'dibina antaranya atas runtuhan masjid dan tapak kubur sultan..'

'ye ke?'

dalam sebuah catatan :
' Gabenor (Afonso de Albuquerque) sibuk membina kubu di kawasan masjid. Dinding tembok dibuat dari kayu dan tembok bahagian dalam, seperti arahan beliau, ditanamkan tapak sedalam 8 kaki untuk bahagian dalam tembok yang dibuat dari batu dan kapur. Tembok kayu yang sementara perlu disiapkan sebelum tembok yang dibuat dari batu dan batu kapur. Batu dari jenis granit diambil dari makm keluarga bangsawan, masjid dan bangunan-bangunan lain.. kebanyakan dari batu-batu itu terdiri dari kubur-kubur lama milik sultan yang tertanam begitu jauh sehingga banyak kerja perlu dilakukan untuk menggalinya ' - Document 4 , History of the exploration and Conquest of the indies (part 2) by Fernao Lopes de Castanheda
nak tulis pasal 'perang' terhadap islam sejak dari misi Vasco Da Gama, kena tulis post lain. hehe
Di Bastion Frederick Hendrik
anyway, berbalik kepada tapak Bastion Frederick Hendrik ni, di sinilah ditemukan 4 rangka manusia lengkap (tidak diketahui siapakah pemiliknya) dan batu nisan milik sultan (yang asli ada di Muzium Melaka)- batu nisan bukan patut di tanah perkuburan ke? kan? sebab dah tak adalah tapak perkuburan tu untuk bina tembok ni ceritanya.. bukti lambang kebencian terhadap islam.

dan, surprisingly enough, tak ada satu pun makan Sultan di Melaka? dan hanya ada 2 je makam sultan melaka ditemui..

kat mana? next post lah cerita.

jom sambung raya lu.

Monday, July 10, 2017

sejarah? just another boring post.

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah, semalam aku diberi kesempatan join edutrip ke Melaka ‘Dari bandar hilir ke Bukit Senjuang’ bersama Dr Hafidzi (pengerusi MyCare, penulis risalah nusantara) anjuran Akademi Dr Hafidzi (nama sementara) dan Jejak Risalah Resource.

Sebelum tu, macammana aku terjebak jadi ahli akademi ni.
memang minat sejarah ke?
Sebenarnya tak pun. 

aku cuma sangat minat sirah dan kisah sahabat,

menelusuri sirah dan kisah sahabat sangat2 menginspirasikan.

dan aku pernah dahulu, kalau orang kata apa wish kita kalau masuk syurga boleh minta apa2?

Haha, aku nak dikembalikan pada zaman Rasulullah dan sahabat (specifically nak tengok macammana diorang berperang) – sebab tak boleh imagine.  I know, aku hidup dalam bayangan masa lalu. Cewahh.

Ok anyway, usrahmate aku suruh give a try masuk akademi ni dengan modal itu.
Tapi masa tu final year.
aku tak boleh catch up dengan perbincangan yang banyak.


Dan aku tak suka perasaan tak menyumbang aka sekadar/asal ada.
So aku decide nak keluar daripada jadi ahli pasif. 
but then K.asma selaku pengasas akademi ni kata, takpe take a break, nanti after final exam catch up semula.

Okaylah gitu, maka selalulah mesej di group akademi beratus2 baru aku buka dan baca. Tapi itu pun masih tak dapat catch up lah tbh.

Ada beberapa aspirasi khusus penubuhan akademi ni. Dan semuanya murni insyaAllah (haha ada pulak tak murni?) so why not sokong?
So edutrip ni adalah aktiviti pertama untuk ahli akademi yang berpeluang join. Tu serba serbi pengenalannya.

Aku memang ada banyak benda yang aku nak buat, impian dan cita2.
kadang kita tak cukup masa nak cater semua dalam hidup ni, pada aku mudah, kalau tak boleh buat semua, jangan tinggal semua. Dan never ever limit your capacity.


Sebenarnya tak tahu nak mula dari mana sebab macam banyak sangat kan bendanya. Mungkin fokus pada apa yang dipelajari daripada trip tu. Malam sebelum trip bagi yang sampai awal, kami jalan raya dulu dan ada mindsetting daripada Dr Hafidzi sendiri.



‘’ those who cannot remember the past are condemned to repeat it’’ – George Santayana.

Ni memang kita jumpa dalam buku teks sejarah sekolah.
haha, yet, look at ourselves ; how do we value our history??

I know, sejarah bukanlah subjek yang paling menarik. (aku je lah kot eh)
Untuk menarik minat orang terhadap sejarah, lagilah pulak. Susah dia… mak aih.
Mengenang semula, masa sekolah, belajar pun rasa macam untuk nak lulus periksa je. huhu

Kisah sejarah, kaku di dalam buku.
faktanya padat, hanya untuk diingat, kemudian dilupa.
Kisah sejarah kita (Malaysia), banyak dicerita tentang kisah kalah, khianat, sultan minat anak orang itu ini (eh?) : bukan kisah orang berjuang. (okay, mungkin aku yang ingat benda tu je dah kenapa kan -..-)

Have we ever wondered, dah kenapa portugis, sepanyol, British dari jauh untuk ‘menjajah’ melaka?

Glory, Gold, God, Gospel

remember?


Tapi kenapa? Apa puncanya? What really motivates them?
ke we just accept it as it is. We hardly can find the real answer from our textbook! Sebab sejarah kita banyaknya naratif setempat (negara bangsa-  kita dipisahkan oleh garis di atas peta), tidak naratif global.

Kita perceive : ‘bermulanya imperialis barat untuk menguasai perdagangan rempah ratus, dan portugal telah mengatasi kuasa barat lain dengan berjaya menawan Melaka pada 1511’

Sejarah kita disempitkan fokusnya pada setempat; bukan kisah umat.

What if, kita belajar ;

‘setelah kejatuhan kerajaan Andalusia di Cordoba (assuming kita at least ada basic sejarah sekolah tentang islam di Andalus dan kedatangannya di nusantara) , rentetan perang salib dan semangat ‘ketuhanan’ mereka berusaha menyebarkan dakyah mereka di seluruh dunia dan menyekat usaha dakwah islam. Episod baru sejarah konflik Kristian-islam bermula dengan perjanjian Tordesillas (1494) & Saragossa (1529) kuasa besar portugis & sepanyol membahagikan dunia kepada 2 bahagian ; untuk ditakluk.

Maka berangkatlah Portugis ke Melaka membawa ‘mesej Tuhan’ dan ‘tugas suci’.. kerana melaka adalah tempat strategik laluan perdagangan. Pada era tersebut ;

‘siapa yang menakluki jalan pelabuhan perdagangan, dapat menakluki dunia’

Seperti sekarang : ‘ siapa menguasai petroleum, menguasai dunia’

??

Boleh ke gitu? Sounds more interesting? 


Kadang sejarah lebih baik dipelajari dengan gaya emosi, berselit sentimen, beserta pendetailan fakta yang tepat. Sebab pengajarannya nak masuk dalam hati.                                      

Dan pada nama-nama kita sekarang ; ada jasanya pada perjuangan jihad (it was jihad- not just semangat patriotik) nenek moyang terdahulu. Jika kita terlupa wujudnya perjuangan2 terdahulu dan mahu terus merasa inferiority complex pada penaklukan bangsa eropah ke atas umat islam tidakkah kita terfikir tanpa perjuangan jihad terdahulu ; nama2 kita sekarang barangkali mungkin Christiano Ronaldo? Pedro? Maria de medeiros? Isabel de castro?

hmmm, told ya : boring kan??

Baik baca novel romantik cinta.

Sunday, July 2, 2017

Tiba-tiba down, malas belajar ; ingat ni!

Assalamualaikum , bismillah.

alhamdulillah, syawal pun dah seminggu berlalu.
cuti sekolah pun dah tamat. Adik-adik pun dah nak start sekolah esok.

kakak yang happy adik pergi sekolah , aku lah tu. sebab kalau diorang tak ada kat rumah, aku boleh dengan aman damai tenang kemas rumah. haha. 

anyway, post ni dah terperuk je dalam draft, meh nak sudahkan.
personally pada aku, kenangan ni, aku nak simpan elok-elok. sebab sekali seumur hidup (well, semua benda adalah momen yang tak sama ; sekali seumur hidup~)

alhamdulillah, masa conferring ceremony hari tu, nenek abi umi zaid zaim datang Cork. dan aku memang happy dan tak sabar sangatlah mereka nak datang. hihi.

sebab? yelah aku rasa masa nak grad tu adalah hadiah untuk family kot yang lebihnya hehe.
nak tengok parents tersenyum.

nak kena remind generasai muda, dan anak2, kita ni kadang2 kena belajar berkorban untuk gembirakan orang yang kita sayang. tak semua benda dalam hidup ni, kena fikir kita sorang ok? (nak kata kau berkorban amek medik ke? cewahh haha taklah, i dah redha lah;P)

parents ni gembira je anak2 nak buat apa, jujurnya kalau aku jadi parents aku akan bahagia gembira dengan akhlak dan sakhsiah anak2 yang baik above everything else. tapi believe me, kalau kita habis belajar (yang formal) itu juga adalah salah satu kegembiraan besar buat mereka.

so, siapa masih belajar, akan belajar, niat nak sambung belajar ; kena teruskan! jangan putus asa. semua benda berbaloi insyaAllah. nantilah kalau rajin aku buat post how to survive medical school untuk orang biasa2 macam aku. yang meroyan je lebih wahaha

so ingat ni : my motivation of course nak Allah redha, at the same time nak parents happy masa kita grad. macammana2 pun aku kena grad! (ni lah aku pegang dan selalu bayang2kan haha)

ingat Mark Zuckerberg, last2 masuk balik Harvard habiskan degree untuk kotakan janji pada mak dia, happy kan parents dia? (ceh macam tahu isi hati dia) tapi, tu je lah point aku; ingat mak ayah. (+family) ok?

dan, betul, lama aku tak tengok abi umi tersenyum simpul (?) macam hari mereka datang Cork hari tu. Alhamdulillah, thummalhamdulillah.

a night before conferring ceremony : pre-graduation International dinner 2017
Graduation day


Dan of course lah, korang belajar teruk-teruk, air mata darah (ok melampau sikit) tak lain dan tak bukan untuk segulung ijazah. mungkin ijazah itulah permulaan untuk kehidupan mendatang. walaupun aku tak rasa ada masalah orang tak nak sambung apa2 bidang yang dia belajar di university. i'm totally fine with it! support lah each other, please lah jangan cakap 'rugi belajar medic /apa2 end up buat benda lain'

sebab satu je benda, ijazah korang dapat tu kertas je tau.

dan mungkin korang tak faham pun apa yang ditulis atas kertas tu macam ni: what is that??


dan kena bayar 50 euro untuk translate sehelai kertas tu? -.-


(sorrylah aku memang tak pandai ambil gambar, dan tak kisah pun lol)

dan, kertas tu akhirnya tinggal kertas, bila korang meninggal nanti.
so chill, moga Allah kurniakan kerendahan hati.

p/s : selamat hari raya!

Wednesday, June 21, 2017

sebagaimana pergantian musim

assalamualaikum, bismillah.

Ramadhan ke- 26.

alhamdulillah dah l0 hari sampai Malaysia. hari pertama sampai je boleh tidur malam. mungkin penat tak selesa tidur dalam flight, then sampai rumah asyik main dengan baby hayah dan awfa, boleh tidur terus.

tapi selepas malam tu, mostly ngantuk nak terlelap dekat2 subuh/memang subuh betul huuu. so here I am mata memang boolat lagi ni.

satu nikmat yang saya syukuri bila Allah telah menempatkan di negara 4 musim adalah bisik-bisik saya dengan Allah melalui alam yang sangat saya rindui.

Alam ; sungguh merupakan satu kekuatan di bumi asing.

saya suka berjalan lambat-lambat memerhati langit, pokok-pokok, dedaunan bila pulang ke rumah. (sebab kalau pergi Uni/hospital selalu cepat2 takut lambat hmmmm)

oh dan saya memang pernah ceritakan, saya sukakan malam dan bulan.
semasa saya masih bersekolah, ada ketika bulan purnama, saya sengaja tidur menghadap tingkap melihat bulan. Dan pernah juga di Ireland saya sebegitu; tertidur melihat langit dihiasi bulan.

terpegun melihat indah terangnya cahaya bulan, kita ketepikan kegelapan malam. dan mana mungkin tanpa malam gelap pekat, bulan boleh seindah itu?

SubhanAllah.

dan, ada satu specific perkara lagi yang saya sukakan.
melihat ranting-ranting kering pokok kembali ditumbuhi daun.
dan kemudian daunnya berguguran di musim luruh.
kemudian tumbuh semula di musim bunga.

dan kitaran yang sama bertahun-tahun.

dan itu memberikan saya harapan yang hidup.
khususnya diambang saya jatuh ; lemah ; luntur.

'Ya Allah, kau boleh menumbuhkan daun daripada tiada kepada ada ; juga sebaliknya,
maka kau pasti boleh menumbuhkan perasaan (fill in the blank) di dalam hati ini, kau pasti boleh mengubah keadaan ini (fill in the blank)'

begitulah lebih kurang template; berulang kali.
keadaan berbeza ; bentuknya sama.

.............

Dan sebenarnya sejak pulang ke Tanah Air ; saya seperti ranting pohon tanpa daun. saya kecewa pada diri, saya marah pada keadaan, saya tidak seperti saya dan saya tidak tahu kenapa sesungguhnya.

dan saya ulang berkali-kali perkataan stress dengan suasana, saya menjadi sangat negatif, tidak bersemangat, marah dan kecewa dengan diri. atas banyak perkara yang saya seperti tidak maklumi; segalanya boleh diatasi dengan bantuan ilahi.

langit hati mendung kelabu.
astaghfirullah.

dan di saat masih diberi kesempatan ramadhan,
saya berharap ranting kering ditumbuhi daun semula.

meski dengan seribu satu kelemahan, dosa dan maksiat ;
Allah berkenan mengurniakan taqwa, yang dengannya diberi taufik untuk memperbaiki amal, dan dihapuskan dosa- sehingga menjadi orang yang sebenarnya menang.

(33: 70-71)
current wallpaper. yes, memang rindu :)

Friday, May 19, 2017

bila tiba masanya habis medschool..

assalamualaikum, bismillah..

Alhamdulillah results final exam dah keluar 4 hari yang lalu . 6 tahun penantian menghabiskan degree medicine, sejak asasi, akhirnya.

dan setiap berakhirnya satu episod kehidupan, maka bermulalah episod yang baru.

aku selalu membayangkan; bila tiba saatnya aku dapat result, aku akan gembira dan terus mencoretkan apresiasi teragung pada Allah yang mengizinkan semuanya, selawat dan salam pada junjungan Rasulullah, yang membawa risalah ini & mengajarkan bagaimana untuk hidup sebagai hamba, setinggi terima kasih pada abi umi & keluarga yang menjadi support system yang sangat ampuh, adakalanya aku nak quit, tapi merekalah yang terus meletakkan kepercayaan, pada guru-guru dari tadika , lecturer dari asasi hingga university, para doktor yang banyak memberi tunjuk ajar, rakan-rakan, housemates, usrahmates, ikhwah/akhawat yang memberikan bantuan.

Alhamdulillah thummalhamdulillah.

dan rupanya, bayangan aku tinggal bayangan, ianya seolah, kegembiraan yang tersekat. betapa dalamnya keinginan aku untuk semua orang akan grad bersama. how I wish, tapi tahu Allah punya takdir adalah jauh lebih baik daripada keinginan kita. kita boleh gembira, tapi biarlah berpada dan sederhana. Ingat orang yang tak punya.

jadi, after dapat result, sujud syukur, huhu nangis kesyukuran dan sungguh-sungguh berharap Allah masukkan aku dalam golongan orang yang bersyukur dengan meningkatkan amal. 

Dr. Khalilah Alhuda Kamilen
MB BCh BAO, 
University College Cork, Ireland.

for real? 
alhamdulillah wa astaghfirullah.

bosannya tak ada plan specific, barang dah 2hari dah kemas (nampak tak betapa tak sabarnya nak balik), kononnya nak baca banyak buku tak jalan juga, FB/Instagram pun tak menarik, movie hmm jenis tak layan sangat.. dah restless dah aku ni. betul ke free sangat ni. lol boleh mati kebosanan. (tapi sepatutnya  banyak benda boleh prepare untuk Ramadhan kannn) sudahnya aku akan membawa diri ke Galway hari ni, yeay nak join jaulah knawwar, and nak visit National University of Ireland, Galway - sebenarnya aku nak masuk university ni, tapi rezeki di UCC.

dan sebenarnya aku tak sabar nak enjoy +- 1 tahun pengangguran, sebab aku ada terlalu banyak benda yang aku nak buat (selain medic ohoi!) hehe. kita tengok lah macammana, nak retreat, volunteer macam2, nak travel, nak itu ini, tapi mungkin kena kerja part time juga ( i need money to keep me alive . heh). takut sudahnya duk rumah je. noooo..

adios.

Wednesday, May 10, 2017

Rumah kedua

Assalamualaikum, bismillah.

Hari ni nak lawan ‘last paper syndrome’ (last long case & viva ObsGyna) esok InsyaAllah, aku kena paksa heret kaki aku ni ke library. Tukar angin. Huaaa. Tapi lambat betul nak bersiapnya, sempat pulak nak lipat baju dari ampaian dulu, berlama-lama sarapan. Hadoyla.. At this point rasanya buat benda lain tu semuanya lebih menarik daripada nak study -.-

Tapi, perjuangan belum tamat, so yosh! Hampir 8 jam bertapa dekat sini, bagi chancelah aku break dengan menulis fuhh. Library macam pasar malam. Haha. dahsyat Irish ni, kalau pulun study nak exam. Sebab aku suka jelah singgah2 library kalau hari biasa, tapi musim exam ni, kadang tu nak cari tempat kosong pun susah. Ada siap bawak beg tarik. Ada juga yang semalam dia pakai baju ni, esok baju sama ‘ kau ni tidur library ke?!’ tapi memang ada library yang bukak 24h kalau musim exam. Aku tak pernah la cuba. Paling lambat pun balik pukul 12 malam (ni sebab zack ajak teman dia pulun study), itu nasib baik tak tidur kat tengah-tengah jalan sebab dah ngantuk, tapi rumah jauh lagi. Haha, lepas tu taubat dah nak stay library sampai lewat malam.

Ni bukti nak kata dahsyatnya; orang beratur panjang kot sebelum library nak bukak ; (curi gambar dari Boole library UCC. tapi aku selalu stay library Brookfield)




Boole library ni, memang besar. aku tak pernah teroka, pernah sesat je. haha.

Hmm, rasa sayu pulak duduk library hari ni, InsyaAllah biiznillah, mungkin ni last time aku stay untuk study. (tak tahulah lagi kalau lepas exam nak datang sini lagi. hihi) banyak memory ie : terlelap pastu orang nampak kita tersengguk Lol! Staff pun baik sangat, pakcik librarian sangat helpful subhanaAllah. Nooooo i’m gonna miss this library so badly T_____T (dah start nampak semua benda sentimental dah dekat Ireland ni)

Sejak SPM, hubungan aku dengan library berpisah tiada. Cewahh, tak dalah. Dulu time nak spm je, selalu lepak perpustakaan negara. Lepas tu dah tak pernah jejak dah (kena cari geng ni). Last summer teman hazrat study kitorang cari port baru lepak library awam dekat Ampang. Kosong wehh. feww.

InsyaAllah aku boleh je study di mana-mana, dan free style . Kat rumah suka study depan tv, atas katil. (haha, pastu study 40% ke laut 60% hmm?), aku tak perlukan proper tempat study sangat (asal ada tempat nak letak buku heh). Tapi yang menyebabkan aku suka ke library adalah suasananya.

Selain sebenarnya, kalau study dekat rumah tu lemau, study di library boleh tingkatkan produktiviti, rasa out of comfort zone sikitlah.. Tapi kalau tak produktif aku akan balik je rumah, sama je. Cuma, aku benar-benar suka dengan suasana orang tekun menelaah ilmu. Aku suka tengok pakcik-pakcik beruban, makcik-makcik pelbagai bangsa study. Tu sikit lah, walaupun yang ramainya student macam aku juga. Yang haaaa, baru gelabah nak exam; 12 jam hang duk library.

Kalau boleh diundur masa, teringinnya nak pergi bertapa dekat Baitul Hikmah, Baghdad; perpustakaan dan pusat penterjemahan zaman kegemilangan empayar Uthmaniyah! Baghdad ketika itu adalah pusat keilmuan terkenal ; kalau sekarang macam Oxford la kot. Didirikan oleh Khalifah Harun Ar-rasyid dan disempurnakan oleh anaknya Al-ma’mun. Best kan, para sarjana berkumpul, berdiskusi, menterjemah karya dan aktiviti ilmiah lainnya.

Tapi berkecai hati ni, bila Baitul Hikmah dimusnahkan oleh tentera monggol; habis hitam sungai tigris selama lebih kurang 6 bulan disebabkan dakwat buku-buku, dan manuskrip yang dihumban kedalamnya. Allahuuu.

Okay Huda, dah cukup. sekian bebelan memori aku dan library. tetiba. Masa dah tamat. Back to study! Last exam insyaAllah, esok.

Moga Allah beri kelapangan hati, mudahkan dan cukupkan, InsyaAllah.

p/s ; sedap bunyi perut awak tu, jom balik!

Sunday, May 7, 2017

nasihat kehidupan

assalamualaikum, bismillah.

mencari-cari tips untuk short cases surgery... terlalu banyak untuk dibaca, dan tipu untuk aku tidak akui; tempoh peperiksaan yang panjang, kadang membuatkan kita keletihan. huhu, astaghfirullah.

saat membebel pada family, juga menyedapkan hati 
(ah! sikit sangat mujahadahnya)

'memang nak kumpul pahala mujahadah menuntut ilmu je ni.'

huhu, memandangkan rasa the amount of worries, effort yang diletakkan untuk peperiksaan tak lebih dari setengah jam adalah tidak setimpal! tapi apakah kamu mengira Allah tidak mengira segala usaha dan penat lelahmu? sobs

kembali kepada tips yang dicari.
aku teringat pesan surgeon yang aku kagumi (he inspires me to be a surgeon) ;

'Khalilah,

good judgement comes from bad experiences'

Thanks Mr,
cumanya untuk peperiksaan esok hari, barangkali aku memerlukan lebih banyak bad experieces untuk ada that good judgement! hmm

jadi aku akan tetap simpan pesanan itu untuk kehidupan mendatang.

Thursday, May 4, 2017

assalamualaikum, bismillah.

lama aku mengambil masa untuk menulis.
menulis adalah satu terapi, tapi tidaklah lebih baik daripada menyendiri, setulusnya bercerita segala isi hati dengan Tuhan.

semakin hari kadang-kadang aku merasakan aku semakin tidak mengenali diri sendiri.

' i don't know what's wrong with me, sometimes I can be too positive, sometimes I can be too negative ' - aduan pada teman

'takpelah, that makes you human'

' if this situation makes you closer to Him, that's good'

I keep telling myself, setiap takdir dan rasa yang kita alami, tidak pernah lari dari kebijaksanaanNya. terlalu mudah untuk bercakap, lebih dari memahaminya. I hate it when i put too much expectations on myself, and would not tolerate for less. slowly, i'm dying inside.

I can accept other's weakness, (yeah, i'm learning tho. penat dah dengar people and even my parents cakap i'm perfectionist! what? stop it.  i'm not perfectionist. i think, i'm just overthink.  oh no. that's truly me -.-)

but I still can't accept my own mistakes. what an irony!

bila kita rasa, kita buat something not right, then kita akan lagi down lagi down lagi down..
dan cycle itu akan berulang. dan kita semakin rasa useless. 

'awak ni memang jenis cepat rasa bersalah kan?'
'awak ni, memang kalau dah buat sesuatu baru akan fikir eh?'

perhaps, learn to forgive our own self is the hardest!

the day bila aku rasa aku tak nak buat apa yang aku rasa nak buat. i can't cope with people's expectation anymore. i can't please everyone, i'm tired of this. abi said :

' abi sokong apa saja pilihan '

aku menangis lagi.

the day bila aku down sangat, i feel like a failure. i feel like quitting.. abi said;

'alhamdulillah..'

aku menangis lagi. 
malunya pada Rabbi. saat lupa untuk bersyukur.

bukan senang nak mengaku kita ni lemah. mengaku kita ni gagal. it's not easy.
nak open up, seek for help, jauh lagi susah.
lagi-lagi bila orang rasa kita bukan jenis lemah, bukan jenis mengalah. tapi heyy who knows?

kadang-kadang aku rasa bila membesar dengan 'nampak okay' (tak adalah okay sangat ya),
bila part tak okay tu, kita (orang lain pun hihi) jadi kurang pandai nak handle.
dan kadang-kadang aku seolah tidak pandai menanggapi kehidupan. 

dan probably, I'll learn this the hardest way.
trust Him, pick yourself up, heal your own wound and carry on, huda :)

fasa peperiksaan yang menstresskan (aku dah banyak kali bagitahu, tak tahulah kenapa. tapi aku stress sangat dengan exam ni T_T) saatnya aku mentadabbur surah Ali Imran.. on point. kalam Tuhan to make me sane. Drama sungguh.

storms don't last forever. everything shall pass.
and these words are nice:

Trusting Allah (swt) doesn't mean only thinking well of Him when you're in times of ease. It also doesn't mean only turning to Him in times of hardship.
Trusting Him is a full time commitment. It's knowing that there MUST be good in everything He sends your way, whether you can see it or not.
It's knowing that as uncertain as you feel in your life, He is going to bring you to the doorsteps where you must be. And you will enter when that door opens, and you will never be disappointed in what He grants you.
Trust Him in the light and in the dark. - Asmaa Hussein

p/s : rasanya bila banyak sangat masa untuk diri sendiri, asyik fikir diri sendiri, tu jadi banyak sangat konflik. huuuhuh alahai...!

Faghfirlana ya rabb
Allahumma ballighna Ramadhan, 

Thursday, April 20, 2017

pesakit adalah guru,

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah semalam usai paper pediatric, selesai satu subjek. Allah ya Allah. faiza 'azamta fatawakkal 'alaLlah- firmanNya.

habis exam, di tempat mengambil beg

'kawasaki disease awak'
'saya memang teringat budak tu'

alkisahnya, masa aku rotation paeds, ada seorang pesakit cilik dengan diagnosis Kawasaki Disease. Ahh, selama ini hanya membaca dari buku, tidaklah terlalu ambil kisah.

disebabkan hari-hari aku akan review patient, dan dia adalah pesakit yang lama berada di ward. hari pertama hanya diberi paracetamol untuk meredakan demamnya.

hari ke-2, pagi-pagi lagi Dr tanya ; 'kamu sudah melihat pesakit dengan kaki yang mengelupas?'

aku tidak tahu tentang itu.

semasa ward round, Dr memberitahu diagnosis Kawasaki Disease, lalu diberinya Immunoglobulin melalui salur darah dan disusun untuk prosedur echocardiogram.

selesai ward round. aku cuma tertanya- dan aku memang bertanya (hihi) pada Dr 'Adakah Dr akan memberikan aspirin kepada pesakit tu?'

dia memandang aku. sejenak. ' bergantung kepada tempat.'

sambungnya..

'malam nanti cuba awak baca pasal Kawasaki Disease, esok kita bincang'

aku membaca daripada beberapa sumber, tidak aku temukan yang tidak memberi aspirin, cuma amarannya - tentang Reye's syndrome. Dan esoknya, Dr memberikan aspirin kepada pesakit itu.

Dan aku bersyukur atas perbincangan itu. atas pertemuan dengan si cilik itu.

*  *  *  *  *

membaca tentang penyakit Multiple Sclerosis,

aku lantas teringat ziarah aku di rumah pesakit beberapa tahun lalu.
kali pertama datang disambut dengan anjingnya.
kerana keterbatasannya bergerak- sedikit lambat, dia tidak mampu menangkap anjingnya yang lincah dan aku gugup dan kaku.

ceritanya dibuka dengan dia tiba-tiba hilang penglihatan saat memandu. 
disambung tidak lama kemudian kakinya melecur saat mandi; lantaran tidak dapat merasakan kehangatan air, lalu dibukanya suhu maksimum.

dan seterusnya..

ketika membaca tentang Parkinson Disease,

teringat semasa bertemu dan melakukan pemeriksaan saraf kepada pesakit di ward.
dengan pergerakan yang kaku, suara yang merendah, muka tidak punya ekspresi..
lagi dan lagi..

membaca tentang penyakit itu dan ini,
keadaan itu ini,
lantas teringat pesakit itu dan ini.

yang menterjemahkan baris-baris daripada buku teks.

dan merekalah guru kita yang utama.
lalu untuk apa kita mendabik dada?

semoga Allah memudahkan urusan peperiksaan esok dan seterusnya,
dengan rahmatNya memberikan soalan-soalan yang kita punya idea serba-serbi apa jawapannya.
(ahha! ini pasti harapan semua pelajar setiap kali menjelang peperiksaan)

ayuhla kembali kepada realiti menelaah buku.
kerana buku menuliskan lautan perincian penyakit dan hanya sebahagian kecil sahaja pesakit yang akan ditemukan di ward, (!)

sadis bukan?

(cubaan menulis dalam bahasa ibunda, alahai....mesti dicuba lagi)

Friday, April 14, 2017

Tak cukup baca buku je

assalamualaikum, bismillah.

another jumuah, alhamdulillah.

2 hari lepas terperap dekat rumah-hospital untuk osce paeds,
after subuh habiskan al-kahfi,
puas hari ni (baru) dapat jogging semula ke the lough. banyak oxygen kat luar ni ohoi.
sambung lipat baju dan back to study update blog. huu

alhamdulillah, semalam dah selesai paeds OSCE.

sebenarnya dah lama dah tahu dan sedar, 
rahmat Allah, rezeki Allah tu mengatasi segala usaha kita sebenarnya.
Dalam apa-apa perkara. tapi kita suka lupa.

kita rasa kita bagus sangat kot.
astaghfirullah.

entahlah manusia ni agaknya boleh jadi bila dia makin membesar, makin banyak letak usaha, makin banyak keinginan-keinginan dia, jadi mudah terlupa Allah jua yang akan tetapkan segalanya.

kadang-kadang tak tahu kenapa jadi macam tu.
sepatutnya makin rasa kita mampu buat apa-apa, patutnya makin rasa kita tak mampu, bila dibandingkan dengan kuasa Dia.

rindu perasaan so innocent, rasa akan redha je apa Allah nak bagi, rasa Allah akan cukupkan semuanya.
tak ada banyak benda yang perlu dirisaukan. walaupun rasa usaha tak banyak mana. (hehe)
tapi tenang.. bila Allah cukupkan dengan perasaan cukup.

tahu tak betapa bestnya perasaan tenang dengan dicukupkan tu?

berbalik kepada osce semalam,
boleh jadi semua station kita dah fully prepared, dah boleh expect apa nak keluar.
ready in and out, boleh diagnosed on the spot,
tapi still kita tak boleh buat dengan baik.
bila Allah kata tak. 

still rasa tak cukup.
still rasa tahape-hape tu.

tahu tak betapa tak bestnya perasaan tu?
astaghfirullah.

something to ponder,
dah lama dah tahu dan sedar (again), umi pun selalu pesan, nak exam tak cukup dengan baca buku je.

sebab boleh jadi kita blank.
boleh jadi kita salah faham soalan.
and so on.

Dan, 
jangan pandang remeh pada sedekah kita,
puasa kita,
pada akhlak baik kita pada orang,
telitinya kita menjaga adab dan etika dengan Allah,
pada takutnya buat maksiat
ikhlasnya taubat
rindunya solat malam
and so on.

sebab, 
usaha boleh jadi sia-sia
jika tidak dilengkapkan dengan sepenuh keyakinan dengan Allah.
kadang kita perlu mengemis rahmat Allah meski hanya mampu bertawasul dengan ahh.. sedikit amal soleh cuma.

meski penuh ragu dengan diri sendiri, 
tetap perlu memaksakan perasaan penyerahan total kepada Allah.

bila kita baca sirah,
kita tahu, para nabi, salafus soleh, sahabat

juga manusia, yang punya perasaan ragu, sedih,stress, takut.

takkan kita nak sekadar acknowledge; betul manusia akan merasai perasaan tu,

tapi tak follow hakikatnya;
despite of everything,
keyakinan mereka tetap utuh.

bukankah rasul mengajarkan this powerful dua ;
(aku pernah share juga sebelum ni. one of my fav)

'ya Hayyu ya Qayyum, birahmatika astagheestu,
aslihli syakni kullahu
wa laa takkilni ila nafsi torfata 'aini'

O the Living, O the Eternal,
I seek help in Your Grace.
Set right all my affairs
and give me not over myself even for as little as a wink of an eye.

mood muhasabah after exam.
lemah dan desperatenya manusia ni kan :(

Monday, April 10, 2017

khabar dari seberang

assalamualaikum, bismillah.

around this time last year, aku macam ni jugalah. duduk di rumah/library, menelaah buku pelajaran untuk persediaan summer exam. Dan tahun lepas, aku missed walimah Aminah.

tahun ni, Aminah bersalin. tak ada missed apa-apapun. bukan aku nak jadi bidan dia pun. hehehe. tapi sungguhlah, bila duduk jauh ni, aku belajar menghargai semua ahli keluarga. Semua orang membesar dan ada pilihan-pilihan hidup masing2, (rasa macam menyesal asyik gaduh je. pastu sekarang nak rindu-rinduan. haha) tapi alhamdulillah teknologi menyatukan. ceh. aku selalu ternanti2 apa update semua orang dekat Malaysia. dan bila sorang update, nanti ada je yang akan membalas/membahan. tapi setiap satu respons tu meskipun apa bentuknyalah, adalah tanda semua masih peduli meski terpisah jarak. 

aku suka bertanya 'apa update? ' 'apa cer?' sejak aminah mengandung. dan respons (bebelan) ini meski jujur, aku rasa kelakar.


dan rupanya benar-benarlah real-struggle pertama kali menjadi ibu. aku cuba mengdiagnose Aminah dengan post-partum blues kah? haha. kalau soalan2 dia sekitar kehamilan dan kelahiran yang aku boleh jawab apa yang aku belajar, aku jawab. kalau yang praktikalnya 'ko tanyalah umi/ husna nanti'
pengalaman juga guru terbaik. heh


Zaid juga dah besar panjang. ohmyyy, can't believe it. Dari zaman belum dewasa, sampai segan nak cakap telefon bila suara dia dah berubah. lol. Abi, mengirimkan gambar pencapaian Zaid. aku tahu abi bukan jenis membanggakan apatah lagi nak membezakan kelebihan setiap satu adik beradik, tapi mungkin suatu motivasi dan penghargaan buat Zaid, Anak lelaki sulung harapan keluarga. Ecehh. Aku masih teringat lepas result PMR Zaid keluar, masa aku call Abi, abi minta tolong telefon Zaid, nasihatkan dia Abi risau dia kecewa sangat. sebab dia pun  nak ambil sains tulen katanya, (aku tak ingat result dia berapa) tapi sains &  math tak dapat A ke camtulah..

aku pun telefonlah si Zaid, aku masih ingat masa tu aku rotation surgery di Waterford. hampir 40 minit juga membebel cakap dengan dia untuk convincekan ambillah pakej 3; ekonomi dan account.. you can still go far meski tak ambil physic /bio/chemistry! asal jangan putus asa. berjaya tu tak semestinya kena jadi doktor/engineer. huuu. nak letak telefon dah.. hujung tu..

'bapak lama cakap dengan ko. panas telefon aku' - nasiblah ko Zaid. haha

Abi juga bawa (hantar) dia ke Acheh untuk belajar b.arab lepas PMR. biar belajar susah dan jadi manusia sikit. anak lelaki ni kena diajar berdikari. haha. (untung zaid. kitorang yang perempuan nak sekolah asrama pun abi tak bagi -.-) Dan kami kakak-kakak dia bahan dia 'tak sia-sia abi hantar ko ke Acheh. power betul b.arab & hafazan dia.'  


dan melihatkan dia perform (alhamdulillah untuk masa ini, moga istiqamahlah insyaAllah) dengan pakej 3, kami semua gembira meraikan. dan it's soo funnyhhh bila dia dok risau dia ada subject fail, siap risau nak bawa buku masa nanti dia datang sini Graduation day aku nanti (InsyaAllah). chill Zaid, take it easy. kelakar pulak rasaaaa, tapi bermaksud dia dah besar, fikir jugaklah pasal diri sendiri tu. kalau tak, asyik fikir game dengan bola je... haha

Husna pun menunggu hari nak bersalin, dan berusaha keras dengan bisnes shaklee dia.
Wafda pun baru update InsyaAllah akan start bisnes sampingan sambil practice law & akan 'hadiahkan' anak buah/cucu baru hujung tahun ni.
Abi begitulahh.. perusahaan kambingnya cinta sejati. ulang alik sekolah-rumah-ladang kambing sokmo.
Umi, selain memang pasrah perusahaan kambing abi jadi isteri pertama abi sekarang. (haha) kesukaan umi masih lagi memasak2, masih sibuk juga dengan tuition orang nak SPM ni..

Dan Zaimmmmmm si bongsu yang manja, jangan update apa2 jelah. Confirm kena bahan je. Hari tu dia kena pergi camping sekolah wajibkan. kami gelak je. sebab dia hari sukan sekolah pun taknak pergi katanya panas! sabor jelah budak tu. 

cerita-cerita harian, yang selalu aku ketinggalan...
dan inilah bayaran berada di perantauan!

Ya Allah, jagalah mereka selalu, dan rahmati dan berkati kami
& kumpulkan kami semula di tempat pengumpulan terbaik di akhirat kelak.

Ah, rindunya rumah.
homesick keeeee
asal nak exam homesick  T__T

Saturday, April 8, 2017

hari terakhir, rotation terakhir

Assalamualaikum, bismillah.

Hari ni hari terakhir rotation paeds. Merangkap rotation terakhir untuk tahun terakhir ni. InsyaAllah.

Rasa macam cepat je dah habis. Like seriously?!
Tapi rasa macam nak habiskan cepat juga.
(homesick sangat dah ni. Mungkin sebab Aminah baru bersalin. haha)
Tapi rasa need more time untuk prepare exam.
Tapi..
Tapi..
ah.
You’ll never get enough.
Manusia ni kan... hmm

‘Ala kulli hal, alhamdulillah.
Aku enjoy dan suka sangat rotation paeds. Ahhh, budak-budak ni tak boleh resist. Semua comel dan innocent. bila dapat anak buah baru aku super duper excited. (ada 2 lagi dalam perut, ohmyy meriahnya raya tahun depan. haha)

Dulu masa in denial sangat taknak buat medic, aku cuba cari apa peluang atau benda yang aku suka dengan medic ni. Jawapan dia budak-budak. Haha. Jadi cerita dia sejak pre-med aku aim nak jadi pediatrician. Aku tak nak end up buat benda yang aku tak suka sepanjang hidup aku.

Hari ni partner aku tanya (kami pernah rotation GP dan surgery sama-sama), -selain soalan dia yang macam2 lagii -.-
‘awak nak jadi paediatrician kan?’
Sebab dulu pernah kami ditanya oleh consultant.
‘haah, tapi bila habis surgery rotation, saya suka surgery jugak. Mungkin nak gabung paeds+surgery

Gitu haa confident sangat.
In fact, aku dah siap survey dan aim aku nak buat training apa. Dari winter hari tu.
Aku cuma mungkin manusia rigid + degil yang  memang tak boleh biarkan diri sendiri tak tahu nak buat apa -,-
Ada hati dah nak nak aim Master of Paediatric surgery (MPaedSurg) degree course. 4 years of training at UM. padahal intern/HO pun belum. eh, grad pun belum. ahha!
Kau ni huda dengan segala angan-angan kau, plan kau, macam-macamlah…..


Last feedback from consultant. it's such a motivation untuk aku saat2 genting sekarang. yang stress, yang banyak doubt ni. huhu. Alhamdulillah. Nothing to be proud of, aku tahulah takat mana je aku ni sebenarnya. Huhu. Aku enjoy ambil history dan review patient hari-hari. Enjoy present case and discuss paper/topic almost every day, tapi banyak kali juga nak ketuk kepala sendiri apa benda kau ni huda.. Cuba buat elok-elok sikit. huuu

Long case paeds, Dr bagi 69% hahaha 1 more mark untuk 1st class. Lol
i don't mind. it's more than enough. sebab aku rasa aku deserve pass je kot. selalu rasa diri tak bagus. camne ni, nak exam dah ni :(

be grateful. Alhamdulillah. Try harder huda. Keep on learning and improving, insyaAllah.

Plannya aku nak terus ke CUH untuk tutorial petang tadi, tapi tak jadi.
Singgah balik rumahlah makan sebab hari ni tak bawa bekal.

Balik rumah, update diri sikit dengan isu syria yang aku ‘hold’ sekejap masa weekdays. Huhu
Scroll itu ini, baca berita ini. End up bersungguh nangis sorang-sorang depan laptop.

Apa benda ni? Rasa sangat helpless.
Apa dalam kepala aku, bila tengok orang dying, gasping for air adalah..
‘What can we do untuk resuscitate patient tu?’
‘Can we do anything?’

Rasa helplessnya ya Allah.
Ummah dah semakin tenat.
Zalimnya manusia yang ingkar ni.
unbelievable!

Dan, mengetahui semua tu, logic sangat untuk rasa kecewa + terdiam putus asa.
Dan memang itupun yang sering aku rasakan.
Tapi kena ingat janji Allah.

Dan setiap kali rasa tak dapat buat apa/buat apa pun takkan mengubah apa-apa,
kena cakap dengan diri sendiri sebenarnya kita boleh buat sesuatu.
betapa kecewanya kita dengan keadaan semasa, kita tetap sayangkan ummat ni, dan nak keadaan sentiasa jadi lebih baik.
apa boleh buat??
Memang kecil, dan solusinya memang kecil, dengan mujahadah memperbaiki diri sendiri. cliche enough? huuu - Sebab diri kita (yang kecil sangat tu) itulah part of our ummah.

Perasaan kecewa, sedih, putus asa kita malah bukan membuatkan kita semakin lemah.
Seharusnya tidak. Sobs, faghfirlana ya Allah T__T

Seperti itu juga aku melihat sistem kesihatan di Malaysia (tak tahulah nak namakan apa)
Mungkin kita nampak kacamata ‘dunia’
Bila baca banyak sangat tentang betapa dahsyatnya sistem kerja hospital di Malaysia, rasa macam tak nak balik.
(Aku dah survey banyak negara dah yang boleh aku apply kerja, tapi ahh nothing can beat ‘home’..)
Bila baca teruknya junior doktor dibuli,
Sakit hati kan? Takut? Putus asa? Nak lari?
Tipu kalau aku tak rasa semua tu.
Sama juga rasa helplessnya.
Memang frust kot. walaupun kita nak perubahan, tapi kita ni bukan boleh nak paksa manusia berubah.
mustahil..

Tapi betul ke kita tak mampu buat apa-apa?
Tak ada harapan langsung ke?

Entahlah.
Tapi aku tetap merasakan, kalau rasa tak boleh nak ubah apa-apa,
We can always start dengan diri sendiri. Diri sendiri.
Yang paling susah nak berubah ni hoi (!)

Marah orang maki? Jangan jadi pemaki.
Tak suka dimarah, orang layan macam bukan manusia (inhumane), atau apa-apalah.. jangan buat benda/react dengan perbuatan yang sama.

Kita akan lemah, jika kita terus lemah mengawal diri sendiri. Sobs T_T

That’s how I believe, slowly but surely we can change the environment.

Sebab aku tak pernah belajar untuk menjadi orang yang mengutuk kegelapan,
Tetapi tidak berusaha memberikan cahaya.