Pages

Friday, September 1, 2017

selamat hari raya (aidiladha)

assalamualaikum, bismillah.

wow, another cliche title for a blog post. aku ni 5 tahun raya aidil adha di perantauan. biasa drama nak ke kelas / hospital lepas solat raya.  bermacam cerita 'pengorbanan' ditadabburkan. ceh tak tahu rasanya sambut di Malaysia macam mana. poyo sikit. kasi chance la. hahaha.

dan sebenarnya, hampir terkorban raya rahun ke-6 tanpa di sisi keluarga. yes, aku wanita bekerjaya sekarang (LOL) so sebab maybe tak dapat cuti raya, aku ditinggalkan di rumah sementara tunggu hint daripada 'bos' dapat cuti tak. aku emo sikitlah bila zaid kata 'tak nak balik kampung ke?' sehari sebelum raya. dan by zohor diorang dah balik kampung. aku terkebil2 dekat rumah. heh

bila nak dekat maghrib tu dapat info raya cuti. perghhh perasaan yang tak dapat digambarkan. literally aku merempit balik kampung.120km/h (dekat highway lah tapi) (kalau abi tahu , serius habis akuu -,-) rasalah fefeeling anak muda pulang ke kampung dan bila terkandas dalam jammed jalan kampung to be specific area bukit putus -you should know kalau anak nogori hehe-  layan takbir raya sorang2 dari corong radio.. sayu gitu.

sampai kampung around 1030 p.m. abi pun siap tanya ; 'datang macammana?'  'drive (kereta ummi)' 'sorang?' 'haah, sorang' *kononmukabangga* dan itu adalah another achievement untuk seorang Khalilah Alhuda yang baru 5 hari tamat lesen P dan drive sendirian KL ke Kuala Pilah ye. hihi. Alhamdulillah ada highway. nasib baik kampung dekat Kuala Pilah. kalau Kedah, seribu ringgit pun sanggup aku bayar tiket flight/grabcar. boleh la cakap sekarang, ye dok?

anyway, aku pun dah balik Gombak semula. again yes, semua orang cuti lagi aku yang HO pun belum, kerja pun tak tentu masa. hihi. tapi tak nak komplen, nak always ikhlaskan hati, sebab nak happy. *motivate diri sendiri* yang obviously need motivation bila bab kerja. hang ingat study je perlu motivasi? eh

oh did i mentioned aku tengah study untuk exam MRCS? soooo struggle. siap bukak lecture notes masa 1st year! karat betul otak. tu lah main2 sangat. study sikit tidur je banyak. huhu. no joke , man. never thought it will be this hard. kerja+study+daughter+sister+  dan i really don't know if I can make it or not. oh Allah help me :( 

alhamdulillah for today, its good ada masa sendirian untuk muhasabah diri. (2+ hours driving alone- i just love it) i can talk to myself- apa kita dah buat, & apa makna aiduladha buat diri.

i cried today. relieved, alhamdulillah.

dan it reminds me of this one adik.

masa tu, kami jaulah raya.
biasalah, dah sampai malam tu berlengas lah badan. dapat rehat sekejap dalam bilik aircond, nikmat (sebelum sambung raya balik hehe)

sambil rehat, dia share , lebih kurang gini ;
biasanya siapa yang akan buat kita menangis?

- orang yang kita sayang. orang yang dekat dengan kita.

dan orang yang selalu buat kita ketawalah juga akan selalu buat kita menangis.

the one who are very dear, very near to us.

dan Allah mentioned in Quran : Dan sesungguhnya Dialah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.

best kan, pada tangis dan tawa kita tu sebabnya Allah. dan di situlah kita tahu dimana Allah disisi kita (sebelum kita tanya di mana kita disisiNya)

love ya,
Selamat hari raya eidul adha! :)

- from Malaysia (satu kebanggaan dan oh merdeka!)

Monday, August 14, 2017

Qodhoya Dakwah

Assalamualaikum, bismillah.

yang saya fahami, agenda qodhoya (permasalahan) di dalam usrah sama pentingnya dengan pengisian usrah. tapi, saya bermula dengan tidak menyukai agenda qodhoya di hujung liqa' usrah. makan masa! saya memang tak suka segala bentuk perkara yang meleret2. dan saya sering menggunakan masa qodhoya untuk tidur. ish3 -..-

sehinggalah sampai pada kesedaran qodoya dakwah itu penting. bahkan sangat penting. sudah lama saya tidak melihat seriusnya kita berqodhoya, dan betapa semangatnya masing2 memberikan idea dalam menyelesaikan satu2 isu sehingga kami berqodhoya pada hujung minggu lalu dengan penggerak seluruh UK dan Ireland. lama saya tak merasai perasaan itu. Dulu di Cork, kami pernah berqodhoya dari isyak sampai ke azan subuh (waktu summer lah. hahaha) dengan segala macam makanan; jajan dah keluar, dan pelbagai posisi dah semua orang dan bergilir2 tidur agaknya. haha. dan itulah kemanisannya. pernah juga saya mengetahui, ada usrah yang liqa bahan usrah dan liqa qodhoya berlaku pada hari yang berbeza. wowwerz mesti meletops qodhoyanya. hoho

pagi ini, saya sedikit lapang, saya kembali membuka terjemahan qawaid dakwah (QD) (okay sebenarnya, kalau tak dipanggil untuk menyampaikan, mungkin tidak dibuka. sobs). hanya refresh baca mukaddimah. hoho. ianya personal, pertama kali saya talaqqi QD adalah saat saya menghabiskan cuti summer di Mesir menggunakan buku fully arabic. (baru tahu tinggi rendah arab sendiri -,-) perenggan-perenggan awal mukadimah juga sudah menyentakkan.

'' Tidak mungkin dianggap seorang dai kepada mana-mana fikrah melainkan dia mestilah melekatkan (~menasabkan) dirinya kepada fikrah itu. Dia mestilah hidup mati dan sentiasa bertindak balas dengan segala permasalah dakwah (وتفاعله مع قضاياها) ''
Dia mestilah sentiasa berinteraksi dengan segala permasalahan dakwahnya. bertindak balas/ interaksi memerlukan dua hala. turun naiknya prestasi dakwah, adalah sama dengan suka duka perasaannya. mad'u tak jadi ; merasa sedih patutnya. program tak mencapai hadaf, binaan tak menjadi ; apa yang perlu diperbaiki? itu yang berlegar di fikirannya.

apabila dai tidak merasa belong to dakwah, jadilah seperti manusia biasa. apa nak jadi, jadilah. yang penting, tak memberi kesan kepada diri sendiri. jangan kacau periuk nasi aku sudahlah.. dan betapa banyak lagi yang merasakan dakwah dia, dakwah dia lah. ketika aku dan kamu tidak menjadi kita; of course ; inilah yang banyak menimbulkan ketegangan sesama ikhwah akhawat. huhu. tidak mendapat bimbingan dan sokongan sepatutnya. akhirnya  burnt out. cliche enough?

sambung ya sikit lagi..

'' pembawa dakwah sepatutnya akan hidup dengan dakwah itu dan dakwah itu hidup dengannya. Dia akan bertanggungjawab terhadap dakwah itu dan dakwah itu akan bergantung kepadanya (pula).  
وصاحب الدعوة يعيش بها وتعيش به وتُحسب عليه كما يُحسب عليها ''
ini berat. kalau kita katakan manusia itu hidup dengan gadget/handphone agak2nya seperti apa manusia yang hidup dengan dakwah dan dakwah hidup dengannya T__T

masih terlalu banyak yang perlu diperbaiki :( seakannya kita memikul dakwah dari tepi. (tak suka nak cakap soal ini, sebab masih jauh. malu sendiri.)

apa qodhoya dakwah kita saat ini? saya ajak orang fikir, saya pun akan buntu. yang saya takutkan, bila saya rasa banyak benda nak kena buat, saya end up tak nak buat apa2. huhu naudzubillah.

mencari titik keseimbangan, pada jalan tengah betul atau salah, itu lebih mudah jika kita qodhoyakan bersama. pada pendapat kita yang salah, kita bersyukur untuk tidak diteruskan kerana kalau fikir sendiri, rosaklah dakwah ini. 

antara mengejar para BFGs (bukan mudah), dan menyantuni penggerak yang akan pulang ke UKE, mana yang kita lebih cenderung mengusahakan?
antara membawa usrah, membina adik2 di kolper (kolej persediaan) dan menggerakkan dakwah di tempat sendiri, mana yang perlu di dahulukan?
antara keluar ke lapangan atau membina kekuatan, mana fokus utama?
antara urusan kerja dan keperluan dakwah, mari mencari titik tengah?
dakwah centred or self-centred?
..
...
...

dan saya percaya kita takkan pernah menemukan jawapan pada berkajang-kajang qodhoya dakwah yang kita lontarkan. (bukan pesimis, tapi macam mustahil?)

dan kala bertemu manusia yang punya banyak qodhoya dakwahnya, nak mencari penyelesaiannya satu hal, yang lainnya.. itu membuktikan ; 

seperti itulah dai yang akan sentiasa bertindak balas dengan permasalahan dakwahnya. (di sepanjang hidupnya). daie bukanlah orang yang malas berfikir. bukan yang tiada sekelumit pun sensitiviti pada diri, seolahnya, kita belajar quran-manhaj ini untuk diri sendiri..

dan alangkah ruginya.. sobs

Sunday, August 13, 2017

masih relevankah usrah?

assalamualaikum, bismillah.

saya masih teringat, di Cork, masa di final year, ada seorang ukhti yang saya kasihi fillah, tiba-tiba ajak jumpa. personal.

dan topiknya ' masih perlu ke kita berusrah? ' saat ukhti merasa rendah dengan dirinya, tentang anak binaannya, tanggungjawabnya. sedangkan ukhti ini saya memang hormat padanya. seorang murabbi, seorang JK tarbiah.. kebaikannya yang dicurahkan pada kami sesama akhawat, akhlak yang dipamerkan ; susuk qudwah.

dan ya, kami fahami, usrah ini tidak lagi perlu, jika institusi keluarga kita (read usrah = keluarga) sangat padu. kita tidak perlu lagi bergantung pada support sistem luaran. tapi itu terlalu ideal. 

kami bincangkan kerelevanan usrah kita dengan airmata. (hihi emo pula kalau teringat) dan saya hormati keputusan akhawat yang ingin berhenti usrah, be it sementara, atau selamanya (sobs) untuk mencari diri, atau mencari keyakinan tentang sistem ini. (moga bertemu, InsyaAllah)

bukan mahu mudah berputus asa, tapi siapa kita untuk memaksa? sedalam mana pun kesedihan kita, keinginan kita untuk semuanya tetap di sini, moga tali ukhuwah islam terus bersambung tiada putus. kita akan terus berharap, akan ada yang kembali, dan yang masih meyakini, terus disini, biidznillah.

di tahun 1, di dalam usrah, saya tanya pada murabbi ; dan soalan saya jujur ; ' salah ke kak, kalau orang tak ikut usrah sedangkan orangnya soleh? saya tak nampak masalahnya ' beliau mengambil sedikit masa menjawab soalan saya. katanya lebih kurang ini ; ' kita melihat orang tak apa, tetapi jangan kita. '

saya bertanya, jauh sekali untuk mengambil alasan untuk diri, saya cuma ingin tahu. dan tidak pernah saya ragui tentang kepentingan usrah. dan usrah; bermakna dengan segala wasilah tarbiyahnya yang lain : daurah, mukhayyam, mabit, nadwah etc. bukan usrah sahaja. 

cuma, sejak pulang ke Malaysia. saya tertanya kembali ' relevankah usrah ini?'

dengan melihatkan keadaan masyarakat & komitmen ikhwah akhawat.
mohon jauh daripada saya hanya prejudis dan menghukum.

semalam, saya berkesempatan, bersama-sama turun ke pingir kota Kuala Lumpur untuk (belajar) merayu undi. ketuk dari rumah ke rumah. kita bicarakan soal sara hidup. berjumpa seorang makcik; dengan penuh perasaan meluahkan kebimbangannya tentang keruntuhan moral anak-anak di sekitar kejiranannya.

saya melihat cuma sedikit dari realiti masyarakat ; kita nak offer usrah ke pada masyarakat sebegini?

saya perhatikan, kebanyakan institusi keluarga rapuh apabila terhimpit dengan bebanan kewangan. ibubapa bekerja demi memenuhi keperluan keluarga, anak-anak ada yang tidak menerima perhatian secukupnya. belum lagi masuk anasir luar yang sungguh membimbangkan! kita melihat juga susah, apatah lagi yang menanggungnya.

kemudian saya tanyakan pada diri : relevankah usrah pada masyarakat sebegini?

saya tidak mengeksklusifkan usrah, tapi saya benar-benar tertanya ; kita nak usrahkan setiap orang ke? 

di saat masyarakat bersusah survive nak hidup? (yang cukup segala keperluan- bukan tergolong dalam yang saya maksudkan, itu cabaran berbeza hehe). di sinilah saya melihat keperluan kita menjadi khadam umat. saya percaya, ayat2 makiyyah di permulaan dakwah nabi, bukan sekadar penekanan tauhid, tetapi khidmah ; menyantuni fakir miskin, anak-anak yatim, membantu yang susah, memberi keamanan. bukan sekadar mengubah neraca hidup, tetapi memberi kemudahan dalam menghadapi kehidupan. itu keperluan asas manusia.

dan saya yakini, kita belajar ini semua daripada liqa'-liqa' usrah kita, bukan?

DAN, jauh lebih mencabar daripada itu, mendepani masyarakat yang 'keperluan' hidup mereka bukan sekadar asas makan, pakaian, tempat tinggal, tetapi seleranya besar ; kemegahan, harta, pangkat, jawatan, keselesaan, senang-lenang, keluarga untuk dibanggakan, dan apa lagilah syurga yang mahu di dunia..

lalu bagaimana??

Saturday, August 12, 2017

Bual-bualan bersama abi (II)

assalamualaikum, bismillah.

sejak pulang ke Tanah air, bukan sekali abi tanya 'bila nak ambil exam kepakaran?' - abi refer kepada exam MRCS (membership of the royal college of Surgeon).

in fact, sejak kami sekeluarga berjalan di London dan Paris lepas aku grad, abi kerap tanyakan soalan yang sama. Di Paris lagi abi telah hubungi kawan dia nak tanya pasal exam tu.

hasrat di hati, aku memang nak jadi pakar kanak-kanak - kecintaan pada kanak-kanak tak pernah mati, tapi cinta pada surgery juga mulai tumbuh di Tahun Akhir perubatan, lantas menjadikan aku bercita-cita untuk menjadi pakar bedah kanak-kanak- Paediatric Surgeon- itulah yang aku nyatakan pada abi.

wahh, panjang angan-angan kau huda. haha, well it's not wrong to dream big, aite?

raya hari tu, abi bawa aku ziarah sahabatnya seorang pakar bedah, tanyakan lagi pasal pathway to become a surgeon di Malaysia. I really appreciate abi's effort for this.

dan kesekian kalinya abi akan tanya lagi, 'bila nak daftar exam?'

dan aku jawab (ke alasan. haha) : 'exam tu mahal lah abi'

dan aku terkejut abi sedikit marah. ; 'abi ada duit simpanan untuk tu, boleh guna'

tersenyap iolls. duit bukan penghalang, hikhik. jangan nak bagi alasan lagi.

abi mesti tak tahu yang anak dia ni cuak. tak ready. aku ni pengecut, kalau rasa tak ready, better tak payah buat. so aku aim paling awal pun nak ambil exam April tahun depan kot. kena ada plan. pakai redah je a big no no.

dan satu hal lagi, aku memang nak kerja sementara tunggu panggilan HO, tapi aku nak kerja yang tambah skills. bukan just for the sake of duit. kalau boleh tak nak kerja yang rutin- 9-5 duduk je mengulang benda sama. ( i know, memang banyak songeh). Dan recently, bila dapat offer kerja yang aku minat dan dinamik juga keperluan dia; tak akan buat benda sama, perlu travel sana sini, jumpa orang sana sini, attend event itu ini, aku tahu aku nak buat kerja tu. i want that experience. aku consult few people, aku tanya previous person yang buat kerja tu; katanya ' best, tak stress cuma penat je lah ' - aku on, penat boleh hilang, dan semua benda pun penat.

abi ok je bila aku bawak bincang. cuma last week bila balik Jaulah dari utara, dari airport aku terus ke tempat lain (tak balik rumah lagi) atas urusan kerja. dan bila malam balik rumah, penat la kan, nak tidur. dah tutup lampu , baring siap. abi balik rumah.

okay, bangun, keluar bilik jumpa abi. I need to talk to him.

masa di Kedah, aku tinggal di rumah K.suzie di Jitra, dan keluarga k.suzie ni mostly doctors, specialist, so aku ambil peluang banyak tanya pasal career wise. They are so inspiring and very helpful. so aku cerita dekat abi. dan aku sambung cerita pasal urusan kerja yang aku buat sebelum balik tadi. kerja aku ni tak menentu masa. aku nak kerja, tapi concern aku, aku risau aku penat dan tak sempat study. opss, haha. 

abi kata ; ' nak kerja boleh, tapi tu lah kena fikir lah jangka panjang ' - aku tahu abi nak aku fokus untuk study exam tu sementara masa banyak. huuu. kalau kerja HO tak ke lagi horror dan miserable hidup? aku sebenarnya banyak tau doubt dengan diri sendiri; kau biar betul nak jadi surgeon? dan tak kurang juga takut buat premature decision. ye lah, HO pun belum.

tapi abi selalu kata, kena fokus, jangan kisah apa orang kata. huu

okay..so, aku pun dengan bekal sokongan abi (& seluruh keluarga juga) buat initial steps. aku approach kawan yang minat nak ambil mrcs juga, kami ada gdrive bahan untuk prepare exam. dan aku baca experience orang2 yang ambil exam (daripada medical student aku suka buat ni - escapism namanya hakhak), buat nota dan tips how to excel mrcs part A. Dan, beli buku- sebab aku still old style, tak minat sangat softcopy- kena peluk dan bau buku tu baru masyuk. hehe.

aku mesej abi secara personal gambar resit sambil meroyan. buku pun dah mahal belum nak ambil exam lagi. heww paling sikit pun rm5k kot untuk exam ni. tu paling sikitlah.

dan abi pi post pulak resit tu dalam group family.

abi, why abi T__T
buat orang serba salah.

dan ahhh aku memang cengeng, beberapa kali air mata bertakung kalau duk fikir, abi and ummi dah semakin meningkat usia.

what if, tengah2 jalan aku struggle nak jadi surgeon, - maybe dalam masa 5-10 tahun ni, tiba2 Allah jemput mereka, ke mana harus aku kumpulkan kekuatan. daripada mana lagi akan aku terima sokongan tak berbelah bagi. akankah aku berhenti setengah jalan? *dahstartnakdramadah*

ahh, i don't know lah.
kompleks kan hidup ni.
lagi kompleks bila manusia banyak fikir tu diri sendiri.

Wednesday, August 9, 2017

masam manis adik beradik

assalamualaikum, bismillah.

sampai rumah petang tadi, alhamdulillah. pergi program 3 hari dapat 2 missed call pada waktu berbeza daripada umi. call semula. cuak juga. apa yang urgent ni

call 1 :

'huda, kau bawak semua eh roti dekat rumah ni?' (haha. roti abi beli dari kajang. my childhood roti. cant resist)
'haah nape?'
'aku nakk..'
'tapi aku balik 2 hari lagi takpe ke'
'okay, bawak balik tau'

sampai rumah. 'huda mana roti?' - Zaim

call 2 : (dahlah siap keluar dewan ingat urgent)

'huda'
'ye'
'aku nak minum air protein ko'
'haa minumlah'
'macammana nak buat'
' aku biasa letak susu secawan lepastu ko tambah 3 sudu protein tu'
'okay, tu je' -Zaid

balik rumah tadi, Zaid masuk bilik.

'huda, aku nak ni'


dia datang almari buku, buka kaca bahagian atas. woww nervous sekejap dia ni nak buku apa. mustahil dia nak baca raheeq makhtum (haha) wuish takkan 'tafsir dakwi'? atau adakah 'robohnya dakwah di tangan dai'? ke dia nak baca ' kembali ke dekapan tarbiyah'?

sekali.....

dia rembat baki coklat Ireland gua.
ciss, nampak pulak!

pelik dan ajaib betul budak2 ni bila bab makan.
nak kata rindu kakak dia lama tak duduk rumah macam taklah kan 😏
macam-macam lahai budak2 ni..

Wednesday, August 2, 2017

Realiti dakwah di Malaysia (dari budak oversea)

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah dah nak masuk 2 bulan balik Malaysia. 
Alhamdulillah semalam baru balik dari Utagha Jaulah bersama akhawat dan hadiri program family day ikramhealth.

balik Malaysia ni, orang suka tanya apa plan awak?

dan jawapan aku, sampai bulan 10 saya nak free. tak nak commit apa2 yang spesific (macam kerja) nak tengok relung / peluang yang ada. then bulan 10 mungkin baru kerja (sebab dijangka duit simpanan bakal kering by that time. minta duit daripada parents is not my style yeahhh so kita kena berdikari guyss. haha)

free? woww free tu nak buat apa?
tsawabit (ceh tsawabit) macam usrah, program tarbiyah sendiri tu tetaplah tsawabit.
usrah kalau tak dapat2 tu kena push. hehe.

that was my plan. 
tapi plan is plan. kononnya.

bila aku kata nak tengok dan cuba buat apa yang ada, tu bukan senang. Peluang dakwah di Malaysia ni seluas lautan. duduk di oversea ; kita nampak student undergrad, jauh sikit kita cover post-grad, masyarakat malaysia setempat, Islamic society ; banyak uruskan program2 tarbiyah ahli, jauh sikit kita adakan program, JV untuk charity,humanitarian etc. 

tu banyak? Malaysia punya luas dia macam semesta alam. (haha sorry i memang nak hiperbola). di oversea, kita kurang santuni  masyarakat setempat; rakan kerja, kawasan kejiranan? tak masuk lapisan masyarakat ; daripada setiap kelas , berbeza latar belakang dan profession, merentas perbezaan kaum dan agama.

awal sampai, bila di offer kerja (dalam konteks dakwah) ; aku nak tahu tu kerja apa, untuk apa, sebab aku baru nak belajar waqi' Malaysia.

jawapan aku terima ; ' lagi cepat masuk lagi cepat faham waqie Malaysia '

fuhh. dia macam kita nak belajar berenang, tapi kita duduk main2 air tepi kolam, menyanyi2 (eh), sampai sudah kita tak akan belajar. kita kena ada enough courage, dare to take the risk, and masuk kolam tu. then only kita akan boleh belajar berenang.

cuma, kalau kita tak aware kolam tu dalam dia berapa kaki, dan kita tak ada cikgu mengajar berenang tambah pulak tak reti nak belajar sendiri, tak cukup persiapan ; we will end up lemas! 

itulah analogi dari kaca mata aku yang kerdil ni tentang realiti dakwah di Malaysia.

suatu hari aku dijemput hadiri meeting penyelarasan tugas satu relung dakwah; tujuannya untuk ganti dan faham dan cover orang kuat program yang akan pergi ke haji tahun ni. clueless memang ya, dan tersenyap pun ya. wow , ini kerja gila. how on earth ikhwah akhawat ada himmah nak manage event sebesar tu?

imagine ya, nak buat big event without event organiser (maksudnya ikhwah akhawat lah event organiser) yang kalau kita nak mudah kita bayar je event organiser. tapi cost dia RM100K! ini kerja gila. memerhati, dan cuba memahami pun you will learn a lot. selain geleng kepala kuis kaki, eh.

itu satu. disebabkan niat asal aku tadi tu kan nak tengok relung dakwah apa di Malaysa, then aku hadiri satu lagi meeting. Dalam bidang kesihatan, ada ahli jemaah yang dah lama dah fikir (dan buat) untuk membina kemudahan umum, membina keperluan tenaga pakar di Malaysia, membina empayar bertarget keuntungan berbilion ringgit - semua dengan kefahaman dan tujuan dakwah. dan itu kerja gila.

where am i dalam mengerakkan dakwah di Malaysia? no where. insignificant!

tu baru sikit yang dilihat dari tepi, lebih banyak yang tidak diketahui. apa yang lebih menyedihkan dalam tarbiyah ini? mengetahui tanpa mahu beramal- dan itu adalah kesia-siaan.

aku beri contoh ; dahulu, masa aku di tahun 1, aku buat nota dan hadam kulit ke kulit buku usul 20. sampai habis tahun 5 dah berapa kali daurah pasal usul 20 dah dengar.  some akhwat know how obses i was dengan usul 20. sebab dia macam ting!! semua masalah ada jawapan. haha. then bila balik malaysia, amalnya bukan semudah : usul 6 dalam usul 20 tu apa? tu masih teori. tapi jawapan akan berhasil dengan kita hadapi realiti dakwah, hadapi masalah dalam masyarakat then you know dari mana kita menyelesaikannya- hasil dari kefahaman usul 20.

tu (baru) satu contoh. 
terlalu banyak kefaham fikrah yang perlu dibumikan.. (bukan dikebumikan)

astaghfirullah. masih terlalu jauh dan luasnya dakwah ini untuk kita hadapi. selalu aku berniat, dan bersyukur berada dalam jamaah yang punya banyak relung dakwahnya. untuk melihat dan menganalisis kekurangan, yes seluas mata memandang kita boleh jumpa (another hiperbole, sorry :P) cuma, kalau bukan pun aku yang melaksanakannya mampu mengubah apa-apa, dapat pahala beramal jamaie pun more than enough.huhu.

sebesar apa perancangannya, sebesar itulah cabarannya. (& persiapannya)

at one point, aku ada kesangsian tentang ke mana fokus kita dalam dakwah. bersediakah kita?
di satu hari yang lain konflik tentang persiapan diri sendiri , tarbiyah-wise; bagaimana kualiti kader kita (diri sendiri lah) - evergreen topik
relevankah usrah kita ni? di saat masyarakat berkecamuk, institusi keluarga berterabur?

dan paling dekat ; ke mana binaan kita dari oversea? mampukah mengisi keperluan realiti di Malaysia.

dan, jangan cakap pasal penat please, realitinya memang lah penat  -.-

Allahu, la hawla wa la quwwata illa billah
tiada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah s.w.t

banyak sangat persoalan yang aku sendiri sedang mencari jawapannya....

O Allah guide us all.

Monday, July 24, 2017

kubur di mana

assalamualaikum bismillah..

mana dah kita ni?

kalau dicari kubur Sultan Melaka:

(1) Sultan Alaudin  Riayat Shah di Pagoh, Johor. Baginda dikatakan mempunyai amalan rajin solat malam, dan barangkali kuburnya masih terpelihara buat iktibar kita semua.

(2) Sultan Mahmud di Sumatera timur. (ni bukan sultan mahmud mangkat dijulang. hehe) Baginda punya anak ; Raja Abdullah yang mengisahkan pengkhianatan anak-bapa. dan kisah pengkhianatan bukanlah kisah bangsa mahupun agama. ia kisah individu.

aku sudahkan sampai disitu sahaja nampaknya

* * * * * *

masa sangat pantas berlalu.
I've been sick for the past few days, tak teruk pun, but i know something not right with my body. 
not feeling so well. the last time I feel the same was during my medicine rotation.

probably, I pushed myself too hard.
a hectic week it was.
ada terlalu banyak perkara yang nak dilakukan.

dan lebih banyak yang difikirkan, dibincangkan dan perlu direncanakan.
ada banyak harapan yang wujud, dan kekecewaan yang muncul.

I need to manage my expectation very well. hew

kalau masa medschool, tuntutan akademik yang buat serabut,
sekarang, kelangsungan tarbiyah dan realiti cabaran dakwah tanah air yang sangat2 merungsingkan.

hakikat 'bfg balik hilang' adalah satu yang pedih untuk ditelan, but heyy i won't give up. jalan ini perlu nafas yang panjang, As much as I want myself to stay on this path I wanted my akhawati fillah too. tapi masa, masa yang panjang adalah musuh dalam diam!

bila ada akhawat personally jumpa, dan mesej

' boleh tolong saya dapatkan usrah lebih awal? saya dah bfg 1 bulan'

i know, harapan masih dan sentiasa ada, rijal yang mencari masih ada.
aku taknak fokus pada yang gelap, dan mengabaikan sinar yang terang.

aku tanya khabarmu dimana?

till then,

Wednesday, July 12, 2017

Fortaleza du Malaca

asslamualaikum, bismillah.

Fortaleza du Malaca. ceh nama nak glamer, read : malacca fort. kubu melaka.

lepas sarapan pagi, kami terus gerak ke tapak (1) nama asalnya : St Dominggo - dibina oleh portugis- kemudian ditukar nama kepada Bastion Victoria oleh pihak Belanda.

Krisis Portugis-Belanda dinukilkan dalam sejarah sebagai 80 years' War (1568-1648) atau juga dikenali sebagai Dutch war of independence. perbezaan fahaman agama dalam kristian juga (katholic vs protestan) salah satu faktor selain pemberontakan lain. (kena baca sendiri hihi-panjang na).

so di tapak ni, dapatlah dilihat kesan peninggalan binaan asal malacca fort ni. binaan batu laterit mainly pada tapak binaan, itu hasil tangan portugis, then ditambah batu-bata nipis diatasnya oleh pihak belanda. sama juga keadaannya di tapak tinggalan yang lain.

persoalannya, kenapa kita tak jumpa cantik je kubu melaka seperti asal di sepanjang bandar hilir melaka ni?
gambaran asal kubu di tebing Sungai melaka ni.

well, semuanya telah dimusnahkan oleh British. what we called-  'pride of victorious' - bila pihak yang menang nak musnahkan apa-apa tinggalan pihak yang dikalahkan. yang tak sempat dimusnahkan hanyalah A Famosa (Porta Santiago) sebab just nice masa tu Sir Stanford Raffles sampai dari Singapore - dia nak preserve tapak tu. 

kita ni, kalau menang over sesiapa, takke lebih elok kita manfaatkan apa yang ada? dah kenapa nak bangga diri sangat sampai merosakkan. mungkin tak teruji sangat kot bab tu. okay, saja membebel.
St Domingo/Bastion Victoria
kren lama tepi Sg Melaka
lepas tengok tapak Bastion Victoria, gerak ke (2) Bastion Middleburg. dekat je menapak tu. tak sempat nak beranganlah..eh. okay, di sana; sama je hasil tinggalannya; cuma dibina semula - so tak pernah tahu rupa asalnya macammana. (so boleh masuk wishlist kat syurga kalau nak tahu sangat la. hoho)
Bastion middleburg-binaan semula.
kisah pelabuhan melaka once upon a time.
menapak lagi ke (3) Bastion Frederick Hendrik. dekat sini menarik.

suatu malam sebelum ke trip ni ; aku tanya kakak aku masa dia balik gombak sebelum nak tidur. pillow talk gitu. oh ya btw suami dia out-station, tak adalah kacau daun. so yeah- girl's talk

' ko tahu tak A famosa tu dibina daripada apa? '

'batu?'

aku tak sangka ada kakak yang pandai macam ni -.-

'yelah, batu tu dari mana?'

'.......'

tiada layanan ya di situ. haha. kau pun huda, soalan tengah malam gitu..

'dibina antaranya atas runtuhan masjid dan tapak kubur sultan..'

'ye ke?'

dalam sebuah catatan :
' Gabenor (Afonso de Albuquerque) sibuk membina kubu di kawasan masjid. Dinding tembok dibuat dari kayu dan tembok bahagian dalam, seperti arahan beliau, ditanamkan tapak sedalam 8 kaki untuk bahagian dalam tembok yang dibuat dari batu dan kapur. Tembok kayu yang sementara perlu disiapkan sebelum tembok yang dibuat dari batu dan batu kapur. Batu dari jenis granit diambil dari makm keluarga bangsawan, masjid dan bangunan-bangunan lain.. kebanyakan dari batu-batu itu terdiri dari kubur-kubur lama milik sultan yang tertanam begitu jauh sehingga banyak kerja perlu dilakukan untuk menggalinya ' - Document 4 , History of the exploration and Conquest of the indies (part 2) by Fernao Lopes de Castanheda
nak tulis pasal 'perang' terhadap islam sejak dari misi Vasco Da Gama, kena tulis post lain. hehe
Di Bastion Frederick Hendrik
anyway, berbalik kepada tapak Bastion Frederick Hendrik ni, di sinilah ditemukan 4 rangka manusia lengkap (tidak diketahui siapakah pemiliknya) dan batu nisan milik sultan (yang asli ada di Muzium Melaka)- batu nisan bukan patut di tanah perkuburan ke? kan? sebab dah tak adalah tapak perkuburan tu untuk bina tembok ni ceritanya.. bukti lambang kebencian terhadap islam.

dan, surprisingly enough, tak ada satu pun makan Sultan di Melaka? dan hanya ada 2 je makam sultan melaka ditemui..

kat mana? next post lah cerita.

jom sambung raya lu.

Monday, July 10, 2017

sejarah? just another boring post.

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah, semalam aku diberi kesempatan join edutrip ke Melaka ‘Dari bandar hilir ke Bukit Senjuang’ bersama Dr Hafidzi (pengerusi MyCare, penulis risalah nusantara) anjuran Akademi Dr Hafidzi (nama sementara) dan Jejak Risalah Resource.

Sebelum tu, macammana aku terjebak jadi ahli akademi ni.
memang minat sejarah ke?
Sebenarnya tak pun. 

aku cuma sangat minat sirah dan kisah sahabat,

menelusuri sirah dan kisah sahabat sangat2 menginspirasikan.

dan aku pernah dahulu, kalau orang kata apa wish kita kalau masuk syurga boleh minta apa2?

Haha, aku nak dikembalikan pada zaman Rasulullah dan sahabat (specifically nak tengok macammana diorang berperang) – sebab tak boleh imagine.  I know, aku hidup dalam bayangan masa lalu. Cewahh.

Ok anyway, usrahmate aku suruh give a try masuk akademi ni dengan modal itu.
Tapi masa tu final year.
aku tak boleh catch up dengan perbincangan yang banyak.


Dan aku tak suka perasaan tak menyumbang aka sekadar/asal ada.
So aku decide nak keluar daripada jadi ahli pasif. 
but then K.asma selaku pengasas akademi ni kata, takpe take a break, nanti after final exam catch up semula.

Okaylah gitu, maka selalulah mesej di group akademi beratus2 baru aku buka dan baca. Tapi itu pun masih tak dapat catch up lah tbh.

Ada beberapa aspirasi khusus penubuhan akademi ni. Dan semuanya murni insyaAllah (haha ada pulak tak murni?) so why not sokong?
So edutrip ni adalah aktiviti pertama untuk ahli akademi yang berpeluang join. Tu serba serbi pengenalannya.

Aku memang ada banyak benda yang aku nak buat, impian dan cita2.
kadang kita tak cukup masa nak cater semua dalam hidup ni, pada aku mudah, kalau tak boleh buat semua, jangan tinggal semua. Dan never ever limit your capacity.


Sebenarnya tak tahu nak mula dari mana sebab macam banyak sangat kan bendanya. Mungkin fokus pada apa yang dipelajari daripada trip tu. Malam sebelum trip bagi yang sampai awal, kami jalan raya dulu dan ada mindsetting daripada Dr Hafidzi sendiri.



‘’ those who cannot remember the past are condemned to repeat it’’ – George Santayana.

Ni memang kita jumpa dalam buku teks sejarah sekolah.
haha, yet, look at ourselves ; how do we value our history??

I know, sejarah bukanlah subjek yang paling menarik. (aku je lah kot eh)
Untuk menarik minat orang terhadap sejarah, lagilah pulak. Susah dia… mak aih.
Mengenang semula, masa sekolah, belajar pun rasa macam untuk nak lulus periksa je. huhu

Kisah sejarah, kaku di dalam buku.
faktanya padat, hanya untuk diingat, kemudian dilupa.
Kisah sejarah kita (Malaysia), banyak dicerita tentang kisah kalah, khianat, sultan minat anak orang itu ini (eh?) : bukan kisah orang berjuang. (okay, mungkin aku yang ingat benda tu je dah kenapa kan -..-)

Have we ever wondered, dah kenapa portugis, sepanyol, British dari jauh untuk ‘menjajah’ melaka?

Glory, Gold, God, Gospel

remember?


Tapi kenapa? Apa puncanya? What really motivates them?
ke we just accept it as it is. We hardly can find the real answer from our textbook! Sebab sejarah kita banyaknya naratif setempat (negara bangsa-  kita dipisahkan oleh garis di atas peta), tidak naratif global.

Kita perceive : ‘bermulanya imperialis barat untuk menguasai perdagangan rempah ratus, dan portugal telah mengatasi kuasa barat lain dengan berjaya menawan Melaka pada 1511’

Sejarah kita disempitkan fokusnya pada setempat; bukan kisah umat.

What if, kita belajar ;

‘setelah kejatuhan kerajaan Andalusia di Cordoba (assuming kita at least ada basic sejarah sekolah tentang islam di Andalus dan kedatangannya di nusantara) , rentetan perang salib dan semangat ‘ketuhanan’ mereka berusaha menyebarkan dakyah mereka di seluruh dunia dan menyekat usaha dakwah islam. Episod baru sejarah konflik Kristian-islam bermula dengan perjanjian Tordesillas (1494) & Saragossa (1529) kuasa besar portugis & sepanyol membahagikan dunia kepada 2 bahagian ; untuk ditakluk.

Maka berangkatlah Portugis ke Melaka membawa ‘mesej Tuhan’ dan ‘tugas suci’.. kerana melaka adalah tempat strategik laluan perdagangan. Pada era tersebut ;

‘siapa yang menakluki jalan pelabuhan perdagangan, dapat menakluki dunia’

Seperti sekarang : ‘ siapa menguasai petroleum, menguasai dunia’

??

Boleh ke gitu? Sounds more interesting? 


Kadang sejarah lebih baik dipelajari dengan gaya emosi, berselit sentimen, beserta pendetailan fakta yang tepat. Sebab pengajarannya nak masuk dalam hati.                                      

Dan pada nama-nama kita sekarang ; ada jasanya pada perjuangan jihad (it was jihad- not just semangat patriotik) nenek moyang terdahulu. Jika kita terlupa wujudnya perjuangan2 terdahulu dan mahu terus merasa inferiority complex pada penaklukan bangsa eropah ke atas umat islam tidakkah kita terfikir tanpa perjuangan jihad terdahulu ; nama2 kita sekarang barangkali mungkin Christiano Ronaldo? Pedro? Maria de medeiros? Isabel de castro?

hmmm, told ya : boring kan??

Baik baca novel romantik cinta.

Sunday, July 2, 2017

Tiba-tiba down, malas belajar ; ingat ni!

Assalamualaikum , bismillah.

alhamdulillah, syawal pun dah seminggu berlalu.
cuti sekolah pun dah tamat. Adik-adik pun dah nak start sekolah esok.

kakak yang happy adik pergi sekolah , aku lah tu. sebab kalau diorang tak ada kat rumah, aku boleh dengan aman damai tenang kemas rumah. haha. 

anyway, post ni dah terperuk je dalam draft, meh nak sudahkan.
personally pada aku, kenangan ni, aku nak simpan elok-elok. sebab sekali seumur hidup (well, semua benda adalah momen yang tak sama ; sekali seumur hidup~)

alhamdulillah, masa conferring ceremony hari tu, nenek abi umi zaid zaim datang Cork. dan aku memang happy dan tak sabar sangatlah mereka nak datang. hihi.

sebab? yelah aku rasa masa nak grad tu adalah hadiah untuk family kot yang lebihnya hehe.
nak tengok parents tersenyum.

nak kena remind generasai muda, dan anak2, kita ni kadang2 kena belajar berkorban untuk gembirakan orang yang kita sayang. tak semua benda dalam hidup ni, kena fikir kita sorang ok? (nak kata kau berkorban amek medik ke? cewahh haha taklah, i dah redha lah;P)

parents ni gembira je anak2 nak buat apa, jujurnya kalau aku jadi parents aku akan bahagia gembira dengan akhlak dan sakhsiah anak2 yang baik above everything else. tapi believe me, kalau kita habis belajar (yang formal) itu juga adalah salah satu kegembiraan besar buat mereka.

so, siapa masih belajar, akan belajar, niat nak sambung belajar ; kena teruskan! jangan putus asa. semua benda berbaloi insyaAllah. nantilah kalau rajin aku buat post how to survive medical school untuk orang biasa2 macam aku. yang meroyan je lebih wahaha

so ingat ni : my motivation of course nak Allah redha, at the same time nak parents happy masa kita grad. macammana2 pun aku kena grad! (ni lah aku pegang dan selalu bayang2kan haha)

ingat Mark Zuckerberg, last2 masuk balik Harvard habiskan degree untuk kotakan janji pada mak dia, happy kan parents dia? (ceh macam tahu isi hati dia) tapi, tu je lah point aku; ingat mak ayah. (+family) ok?

dan, betul, lama aku tak tengok abi umi tersenyum simpul (?) macam hari mereka datang Cork hari tu. Alhamdulillah, thummalhamdulillah.

a night before conferring ceremony : pre-graduation International dinner 2017
Graduation day


Dan of course lah, korang belajar teruk-teruk, air mata darah (ok melampau sikit) tak lain dan tak bukan untuk segulung ijazah. mungkin ijazah itulah permulaan untuk kehidupan mendatang. walaupun aku tak rasa ada masalah orang tak nak sambung apa2 bidang yang dia belajar di university. i'm totally fine with it! support lah each other, please lah jangan cakap 'rugi belajar medic /apa2 end up buat benda lain'

sebab satu je benda, ijazah korang dapat tu kertas je tau.

dan mungkin korang tak faham pun apa yang ditulis atas kertas tu macam ni: what is that??


dan kena bayar 50 euro untuk translate sehelai kertas tu? -.-


(sorrylah aku memang tak pandai ambil gambar, dan tak kisah pun lol)

dan, kertas tu akhirnya tinggal kertas, bila korang meninggal nanti.
so chill, moga Allah kurniakan kerendahan hati.

p/s : selamat hari raya!

Wednesday, June 21, 2017

sebagaimana pergantian musim

assalamualaikum, bismillah.

Ramadhan ke- 26.

alhamdulillah dah l0 hari sampai Malaysia. hari pertama sampai je boleh tidur malam. mungkin penat tak selesa tidur dalam flight, then sampai rumah asyik main dengan baby hayah dan awfa, boleh tidur terus.

tapi selepas malam tu, mostly ngantuk nak terlelap dekat2 subuh/memang subuh betul huuu. so here I am mata memang boolat lagi ni.

satu nikmat yang saya syukuri bila Allah telah menempatkan di negara 4 musim adalah bisik-bisik saya dengan Allah melalui alam yang sangat saya rindui.

Alam ; sungguh merupakan satu kekuatan di bumi asing.

saya suka berjalan lambat-lambat memerhati langit, pokok-pokok, dedaunan bila pulang ke rumah. (sebab kalau pergi Uni/hospital selalu cepat2 takut lambat hmmmm)

oh dan saya memang pernah ceritakan, saya sukakan malam dan bulan.
semasa saya masih bersekolah, ada ketika bulan purnama, saya sengaja tidur menghadap tingkap melihat bulan. Dan pernah juga di Ireland saya sebegitu; tertidur melihat langit dihiasi bulan.

terpegun melihat indah terangnya cahaya bulan, kita ketepikan kegelapan malam. dan mana mungkin tanpa malam gelap pekat, bulan boleh seindah itu?

SubhanAllah.

dan, ada satu specific perkara lagi yang saya sukakan.
melihat ranting-ranting kering pokok kembali ditumbuhi daun.
dan kemudian daunnya berguguran di musim luruh.
kemudian tumbuh semula di musim bunga.

dan kitaran yang sama bertahun-tahun.

dan itu memberikan saya harapan yang hidup.
khususnya diambang saya jatuh ; lemah ; luntur.

'Ya Allah, kau boleh menumbuhkan daun daripada tiada kepada ada ; juga sebaliknya,
maka kau pasti boleh menumbuhkan perasaan (fill in the blank) di dalam hati ini, kau pasti boleh mengubah keadaan ini (fill in the blank)'

begitulah lebih kurang template; berulang kali.
keadaan berbeza ; bentuknya sama.

.............

Dan sebenarnya sejak pulang ke Tanah Air ; saya seperti ranting pohon tanpa daun. saya kecewa pada diri, saya marah pada keadaan, saya tidak seperti saya dan saya tidak tahu kenapa sesungguhnya.

dan saya ulang berkali-kali perkataan stress dengan suasana, saya menjadi sangat negatif, tidak bersemangat, marah dan kecewa dengan diri. atas banyak perkara yang saya seperti tidak maklumi; segalanya boleh diatasi dengan bantuan ilahi.

langit hati mendung kelabu.
astaghfirullah.

dan di saat masih diberi kesempatan ramadhan,
saya berharap ranting kering ditumbuhi daun semula.

meski dengan seribu satu kelemahan, dosa dan maksiat ;
Allah berkenan mengurniakan taqwa, yang dengannya diberi taufik untuk memperbaiki amal, dan dihapuskan dosa- sehingga menjadi orang yang sebenarnya menang.

(33: 70-71)
current wallpaper. yes, memang rindu :)

Friday, May 19, 2017

bila tiba masanya habis medschool..

assalamualaikum, bismillah..

Alhamdulillah results final exam dah keluar 4 hari yang lalu . 6 tahun penantian menghabiskan degree medicine, sejak asasi, akhirnya.

dan setiap berakhirnya satu episod kehidupan, maka bermulalah episod yang baru.

aku selalu membayangkan; bila tiba saatnya aku dapat result, aku akan gembira dan terus mencoretkan apresiasi teragung pada Allah yang mengizinkan semuanya, selawat dan salam pada junjungan Rasulullah, yang membawa risalah ini & mengajarkan bagaimana untuk hidup sebagai hamba, setinggi terima kasih pada abi umi & keluarga yang menjadi support system yang sangat ampuh, adakalanya aku nak quit, tapi merekalah yang terus meletakkan kepercayaan, pada guru-guru dari tadika , lecturer dari asasi hingga university, para doktor yang banyak memberi tunjuk ajar, rakan-rakan, housemates, usrahmates, ikhwah/akhawat yang memberikan bantuan.

Alhamdulillah thummalhamdulillah.

dan rupanya, bayangan aku tinggal bayangan, ianya seolah, kegembiraan yang tersekat. betapa dalamnya keinginan aku untuk semua orang akan grad bersama. how I wish, tapi tahu Allah punya takdir adalah jauh lebih baik daripada keinginan kita. kita boleh gembira, tapi biarlah berpada dan sederhana. Ingat orang yang tak punya.

jadi, after dapat result, sujud syukur, huhu nangis kesyukuran dan sungguh-sungguh berharap Allah masukkan aku dalam golongan orang yang bersyukur dengan meningkatkan amal. 

Dr. Khalilah Alhuda Kamilen
MB BCh BAO, 
University College Cork, Ireland.

for real? 
alhamdulillah wa astaghfirullah.

bosannya tak ada plan specific, barang dah 2hari dah kemas (nampak tak betapa tak sabarnya nak balik), kononnya nak baca banyak buku tak jalan juga, FB/Instagram pun tak menarik, movie hmm jenis tak layan sangat.. dah restless dah aku ni. betul ke free sangat ni. lol boleh mati kebosanan. (tapi sepatutnya  banyak benda boleh prepare untuk Ramadhan kannn) sudahnya aku akan membawa diri ke Galway hari ni, yeay nak join jaulah knawwar, and nak visit National University of Ireland, Galway - sebenarnya aku nak masuk university ni, tapi rezeki di UCC.

dan sebenarnya aku tak sabar nak enjoy +- 1 tahun pengangguran, sebab aku ada terlalu banyak benda yang aku nak buat (selain medic ohoi!) hehe. kita tengok lah macammana, nak retreat, volunteer macam2, nak travel, nak itu ini, tapi mungkin kena kerja part time juga ( i need money to keep me alive . heh). takut sudahnya duk rumah je. noooo..

adios.

Wednesday, May 10, 2017

Rumah kedua

Assalamualaikum, bismillah.

Hari ni nak lawan ‘last paper syndrome’ (last long case & viva ObsGyna) esok InsyaAllah, aku kena paksa heret kaki aku ni ke library. Tukar angin. Huaaa. Tapi lambat betul nak bersiapnya, sempat pulak nak lipat baju dari ampaian dulu, berlama-lama sarapan. Hadoyla.. At this point rasanya buat benda lain tu semuanya lebih menarik daripada nak study -.-

Tapi, perjuangan belum tamat, so yosh! Hampir 8 jam bertapa dekat sini, bagi chancelah aku break dengan menulis fuhh. Library macam pasar malam. Haha. dahsyat Irish ni, kalau pulun study nak exam. Sebab aku suka jelah singgah2 library kalau hari biasa, tapi musim exam ni, kadang tu nak cari tempat kosong pun susah. Ada siap bawak beg tarik. Ada juga yang semalam dia pakai baju ni, esok baju sama ‘ kau ni tidur library ke?!’ tapi memang ada library yang bukak 24h kalau musim exam. Aku tak pernah la cuba. Paling lambat pun balik pukul 12 malam (ni sebab zack ajak teman dia pulun study), itu nasib baik tak tidur kat tengah-tengah jalan sebab dah ngantuk, tapi rumah jauh lagi. Haha, lepas tu taubat dah nak stay library sampai lewat malam.

Ni bukti nak kata dahsyatnya; orang beratur panjang kot sebelum library nak bukak ; (curi gambar dari Boole library UCC. tapi aku selalu stay library Brookfield)




Boole library ni, memang besar. aku tak pernah teroka, pernah sesat je. haha.

Hmm, rasa sayu pulak duduk library hari ni, InsyaAllah biiznillah, mungkin ni last time aku stay untuk study. (tak tahulah lagi kalau lepas exam nak datang sini lagi. hihi) banyak memory ie : terlelap pastu orang nampak kita tersengguk Lol! Staff pun baik sangat, pakcik librarian sangat helpful subhanaAllah. Nooooo i’m gonna miss this library so badly T_____T (dah start nampak semua benda sentimental dah dekat Ireland ni)

Sejak SPM, hubungan aku dengan library berpisah tiada. Cewahh, tak dalah. Dulu time nak spm je, selalu lepak perpustakaan negara. Lepas tu dah tak pernah jejak dah (kena cari geng ni). Last summer teman hazrat study kitorang cari port baru lepak library awam dekat Ampang. Kosong wehh. feww.

InsyaAllah aku boleh je study di mana-mana, dan free style . Kat rumah suka study depan tv, atas katil. (haha, pastu study 40% ke laut 60% hmm?), aku tak perlukan proper tempat study sangat (asal ada tempat nak letak buku heh). Tapi yang menyebabkan aku suka ke library adalah suasananya.

Selain sebenarnya, kalau study dekat rumah tu lemau, study di library boleh tingkatkan produktiviti, rasa out of comfort zone sikitlah.. Tapi kalau tak produktif aku akan balik je rumah, sama je. Cuma, aku benar-benar suka dengan suasana orang tekun menelaah ilmu. Aku suka tengok pakcik-pakcik beruban, makcik-makcik pelbagai bangsa study. Tu sikit lah, walaupun yang ramainya student macam aku juga. Yang haaaa, baru gelabah nak exam; 12 jam hang duk library.

Kalau boleh diundur masa, teringinnya nak pergi bertapa dekat Baitul Hikmah, Baghdad; perpustakaan dan pusat penterjemahan zaman kegemilangan empayar Uthmaniyah! Baghdad ketika itu adalah pusat keilmuan terkenal ; kalau sekarang macam Oxford la kot. Didirikan oleh Khalifah Harun Ar-rasyid dan disempurnakan oleh anaknya Al-ma’mun. Best kan, para sarjana berkumpul, berdiskusi, menterjemah karya dan aktiviti ilmiah lainnya.

Tapi berkecai hati ni, bila Baitul Hikmah dimusnahkan oleh tentera monggol; habis hitam sungai tigris selama lebih kurang 6 bulan disebabkan dakwat buku-buku, dan manuskrip yang dihumban kedalamnya. Allahuuu.

Okay Huda, dah cukup. sekian bebelan memori aku dan library. tetiba. Masa dah tamat. Back to study! Last exam insyaAllah, esok.

Moga Allah beri kelapangan hati, mudahkan dan cukupkan, InsyaAllah.

p/s ; sedap bunyi perut awak tu, jom balik!

Sunday, May 7, 2017

nasihat kehidupan

assalamualaikum, bismillah.

mencari-cari tips untuk short cases surgery... terlalu banyak untuk dibaca, dan tipu untuk aku tidak akui; tempoh peperiksaan yang panjang, kadang membuatkan kita keletihan. huhu, astaghfirullah.

saat membebel pada family, juga menyedapkan hati 
(ah! sikit sangat mujahadahnya)

'memang nak kumpul pahala mujahadah menuntut ilmu je ni.'

huhu, memandangkan rasa the amount of worries, effort yang diletakkan untuk peperiksaan tak lebih dari setengah jam adalah tidak setimpal! tapi apakah kamu mengira Allah tidak mengira segala usaha dan penat lelahmu? sobs

kembali kepada tips yang dicari.
aku teringat pesan surgeon yang aku kagumi (he inspires me to be a surgeon) ;

'Khalilah,

good judgement comes from bad experiences'

Thanks Mr,
cumanya untuk peperiksaan esok hari, barangkali aku memerlukan lebih banyak bad experieces untuk ada that good judgement! hmm

jadi aku akan tetap simpan pesanan itu untuk kehidupan mendatang.

Thursday, May 4, 2017

assalamualaikum, bismillah.

lama aku mengambil masa untuk menulis.
menulis adalah satu terapi, tapi tidaklah lebih baik daripada menyendiri, setulusnya bercerita segala isi hati dengan Tuhan.

semakin hari kadang-kadang aku merasakan aku semakin tidak mengenali diri sendiri.

' i don't know what's wrong with me, sometimes I can be too positive, sometimes I can be too negative ' - aduan pada teman

'takpelah, that makes you human'

' if this situation makes you closer to Him, that's good'

I keep telling myself, setiap takdir dan rasa yang kita alami, tidak pernah lari dari kebijaksanaanNya. terlalu mudah untuk bercakap, lebih dari memahaminya. I hate it when i put too much expectations on myself, and would not tolerate for less. slowly, i'm dying inside.

I can accept other's weakness, (yeah, i'm learning tho. penat dah dengar people and even my parents cakap i'm perfectionist! what? stop it.  i'm not perfectionist. i think, i'm just overthink.  apa bendalah kau ni huda -.-)

but I still can't accept my own mistakes. what an irony!

bila kita rasa, kita buat something not right, then kita akan lagi down lagi down lagi down..
dan cycle itu akan berulang. dan kita semakin rasa useless. 

'awak ni memang jenis cepat rasa bersalah kan?'
'awak ni, memang kalau dah buat sesuatu baru akan fikir eh?'

perhaps, learn to forgive our own self is the hardest!

the day bila aku rasa aku tak nak buat apa yang aku rasa nak buat. i can't cope with people's expectation anymore. i can't please everyone, i'm tired of this. abi said :

' abi sokong apa saja pilihan '

aku menangis lagi.

the day bila aku down sangat, i feel like a failure. i feel like quitting.. abi said;

'alhamdulillah..'

aku menangis lagi. 
malunya pada Rabbi. saat lupa untuk bersyukur.

bukan senang nak mengaku kita ni lemah. mengaku kita ni gagal. its not easy.
nak open up, seek for help, jauh lagi susah.
lagi-lagi bila orang rasa kita bukan jenis lemah, bukan jenis mengalah. tapi heyy who knows?

kadang-kadang aku rasa bila membesar dengan 'nampak okay' (tak adalah okay sangat haha),
bila part tak okay tu, kita (orang lain pun hihi) jadi kurang pandai nak handle.
dan kadang-kadang aku seolah tidak pandai menanggapi kehidupan. 

dan probably, I'll learn this the hardest way.
trust Him, pick yourself up, heal your own wound and carry on, huda :)

fasa peperiksaan yang menstresskan (aku dah banyak kali bagitahu, tak tahulah kenapa. tapi aku stress sangat dengan exam ni T_T) saatnya aku mentadabbur surah Ali Imran.. on point. kalam Tuhan to make me sane. Drama sungguh.

storms don't last forever. everything shall pass.
and these words are nice:

Trusting Allah (swt) doesn't mean only thinking well of Him when you're in times of ease. It also doesn't mean only turning to Him in times of hardship.
Trusting Him is a full time commitment. It's knowing that there MUST be good in everything He sends your way, whether you can see it or not.
It's knowing that as uncertain as you feel in your life, He is going to bring you to the doorsteps where you must be. And you will enter when that door opens, and you will never be disappointed in what He grants you.
Trust Him in the light and in the dark. - Asmaa Hussein

p/s : rasanya bila banyak sangat masa untuk diri sendiri, asyik fikir diri sendiri, tu jadi banyak sangat konflik. huuuhuh alahai...!

Faghfirlana ya rabb
Allahumma ballighna Ramadhan,