Pages

Friday, February 10, 2017

bila yang bisu nak bersuara..

assalamualaikum, bismillah.

Saja tegur nurse, tanya boleh tak nak tengok apa dia buat dengan patient.

Sebab selalu ambik hx je dan buat exam,
Pastu nak handle patient tak berapa nak tahu.
Apa alat dia guna, praktikalitinya etc tak tahu sangat.

kelmarin, masa present history, Dr kata kalau tak tahu apa-apa tanya nurse.
K.dayah pun pesan, apa2 tanya nurse.

‘Of course you can, but he’s deaf and mute’
‘But we communicate with him trough writing’

‘Oh that’s okay, i just wanna see what you are doing with him’

Tapi tak proper rasanya kalau tak introduce diri dekat patient.
Tapi; masa tu patient tengah duk sibuk menulis

Aku pun tulis dalam buku nota

‘Hi Ali, (bukan nama sebenar)
I am a medical student.
Can I join the nurse to see and learn
What she is doing with you?’

Dia angguk. Lepas tu sambung tulis.

Dia tunjuk buku dia pada aku

‘Is my sister Sarah (bukan nama sebenar) calling to see me today?’

‘I’m sorry, I don’t know’

Dia tak puas hati. Tunjuk lagi buku dia. Huhu

‘I will ask the nurse okay?’ -aku tulis
Dia angguk.
Lepas tu dia tunjuk lagi buku dia.

‘Do you want to see her?’
Aku tulis, dia baca.
Angguk.

Dia tulis dekat buku aku

‘Sarah ring’
Dua patah

‘Today’
Satu.

Tanpa suara.

Nanti dia ulang lagi tanya
‘Is my sister calling to see me today’

Lepas tu dia nak makan biskut, minta tolong bukakan plastic.
Minta tolong passkan air, dia nak minum.

Nanti ulang lagi tanya.

‘Thank you Ali,
Nice to meet you’

Dia baca.
Dia senyum dan angguk.
That smile. Touch my heart.

itu cerita semalam. told ya, geri rotation ni.. memang emotional haha
hari ni sebelum balik, aku singgah ward sebab nak pass my assesment form dekat doctor.

and he was there. sitting on the chair.
opposite the nurse counter.

dia tengok aku. aku tak perasan mulanya.
dia tengok lagi.

aku cuma, mengangguk, mengangkat tangan, senyum dan beredar.

i'm so sorry.

entah apa aku rasa.

benda aku tak suka masa geri rotation bila kena time myself.
i hate it. bila doktor suruh practice, ambil history and exam dalam masa 40 minit.

cuba bayangkan kalau dia tak ingat pun kenapa dia dekat hospital,
tu pun dah 20 minit. haha

kadang2 rasa inhumane. 
dan i was in trouble masa long case exam tadi.
banyak benda nak tanya, banyak benda nak examine.
dan pakcik banyk juga bercerita.

lagi? lagi? i wish i can hear you a bit longer
tapi masa T___T

banyak benda pakcik tu nak cerita, 
tapi kadang tu aku 'terpaksa' potong.
dan dia macam kecewa..
i feel bad, i'm so sorry.

aku rasa tulah konflik yang besar. tough..

'treat the patient as a whole, not a hole of patient'

*  *  *  *  *

'ala kulli haal, alhamdulillah long case Geri dah habis.. kuarantin FB pun dah habis. lol. maka berakhirlah ke 3-3 exam long case aku. habis Geri long case tadi, aku rasa lebih lega. bukan sebab aku rasa aku perform, banyak sangat benda yang kena improve tapi sebab aku benci experience aku lepas long case surgery meroyan tak sudah. lol. asyik rasa i could do better.. macam tak pernah belajar konsep tawakkal dan redha je -.-

so kali ni, whatever it is alhamdulillah it's done. you've done your best let Allah do the rest. memanglah still ada perasaan, i could do better, tahpahape lah aku buat tadi, tapi dah sudah tu sudahla.. *pujukdirisendiri* lol. 

hidup ni panjang lagi, banyak lagi urusan, banyak lagi 'exam'. apa2 yang Allah takdirkan pasti yang terbaik.alhamdulillah. 

No comments: