Pages

Tuesday, February 14, 2017

Rotation baru ; 2nd last rotation

assalamualaikum, bismillah.

'awak rasa , awak akan rindu Cork tak nanti?'
tiba-tiba Zack tanya.

' saya rasa ya, tapi saya akan cepat-cepat move on. hahahah.'

ego betul. dan, belum apa-apa, aku dah mula merasai akan merindui Cork, merindui suasana di Falah ni.. chop, don't worry about the future, marilah kita live the present, cherish the moment.

alhamdulillah hari ni, dan masuk rotation baru : Obstetric & Gynaecology. dan ni 2nd last rotation, sebelum yang terakhir nanti : Peadiatrics. then FINAL EXAM! fuhhh, dah terasa bahangnya. Intensenya. aku balik rumah dalam kepala petang tadi nak lari ke the lough.. tapi sejuk sangat hari ni. lari setempat jelah dalam bilik. heh

itu tandanya...
kalau nak tahu dah start stress atau tidak;

aku akan berlari, berjogging ke The Lough lebih kerap
membaca buku tambahan lebih kerap (?) escapism lol
dan menulis lebih banyak (tak semestinya bloglah. buku conteng, buku nota apa2 pun. ada2 je)
dan hikhik of course kena baca quran lebih banyak.

orang kata terapi minda. 
cewah ikutlah style masing2.
stress management penting kot. okay?

dan, semakin berkurang hari, akan semakin gelabah sebab, banyak betul benda nak study..

dan, aku sudah seminggu memulakan habit menulis journal study (moga istiqamahla , InsyaAllah); iaitu menulis topic apa dah revise, soalan past year mana dah jawab, nota subject apa yang dah buat pada hari tu. I found it very helpful.. looking back what have you done; makes you feel grateful that you are actually doing something. It is more satisfying than plan forward and gets depressed because most of the time your plan is too unrealistic. LOL.

tapi kena balance jugak lah, dengan realitynya memang banyak pun benda nak study. yeaaah, I do have loooong list of chapters to be covered.. hihi. tapi i found it more useful and enjoyable to count what i've gained every single day; sebab rasa i'm being more gentle and nice to myself! haha. (another stress management ke escapism ni :O)

melihat apa yang dah dibuat (read : muhasabah) aku harap aku akan improve jadi lebih baik dari hari ke sehari. dapat tahu nak improve dekat mana, apa yang silap dan kena perbaiki. I know myself, aku jenis tak boleh nak cram kan semua benda last minit. i just can't. stay up lagilah bukan aku :( i'm a slow learner, kena work hard, so hmm, kena slow-slow jugaklah pace dia. haha. tapi masalahnya, jangan nak slow sangat lah. bukan banyak masa ni huuu  

2 rotation last ni, totally dunia baru; OnG dan Paeds.
tapi tak boleh tinggalkan Surgery dan Medicine, sebab tu core subject.
moga Allah mudahkan..

orang tanya case apa dapat masa geri. ni ha : 85 years old man came in due to fall secondary to sudden left hip pain (shooting pain, 9/10 severity) radiates to the neck + bilateral tingling and numbness of upper limb + bilateral swollen leg. positive findings on examination; brisk reflex at all limbs + aortic stenosis + bilateral wrist pain + duputyren contracture. Power, tone, sensation, coordination are all normal. then aku kena buat cardio & hand examination depat examiner.

apa diagnosis dia? entahlah labuuu, aku pun tak tahu. 

dan long case surgery aku : Post Left mastectomy + latissimus dorsi flap. straight forward. tapi tak berapa nak straight forward sangat lah untuk aku. haha

anyway,
doakan untuk aku dan kawan-kawan.

sudah, it's time to sleep,
esok 730 a.m!

No comments: