Pages

Monday, July 24, 2017

kubur di mana

assalamualaikum bismillah..

mana dah kita ni?

kalau dicari kubur Sultan Melaka:

(1) Sultan Alaudin  Riayat Shah di Pagoh, Johor. Baginda dikatakan mempunyai amalan rajin solat malam, dan barangkali kuburnya masih terpelihara buat iktibar kita semua.

(2) Sultan Mahmud di Sumatera timur. (ni bukan sultan mahmud mangkat dijulang. hehe) Baginda punya anak ; Raja Abdullah yang mengisahkan pengkhianatan anak-bapa. dan kisah pengkhianatan bukanlah kisah bangsa mahupun agama. ia kisah individu.

aku sudahkan sampai disitu sahaja nampaknya

* * * * * *

masa sangat pantas berlalu.
I've been sick for the past few days, tak teruk pun, but i know something not right with my body. 
not feeling so well. the last time I feel the same was during my medicine rotation.

probably, I pushed myself too hard.
a hectic week it was.
ada terlalu banyak perkara yang nak dilakukan.

dan lebih banyak yang difikirkan, dibincangkan dan perlu direncanakan.
ada banyak harapan yang wujud, dan kekecewaan yang muncul.

I need to manage my expectation very well. hew

kalau masa medschool, tuntutan akademik yang buat serabut,
sekarang, kelangsungan tarbiyah dan realiti cabaran dakwah tanah air yang sangat2 merungsingkan.

hakikat 'bfg balik hilang' adalah satu yang pedih untuk ditelan, but heyy i won't give up. jalan ini perlu nafas yang panjang, As much as I want myself to stay on this path I wanted my akhawati fillah too. tapi masa, masa yang panjang adalah musuh dalam diam!

bila ada akhawat personally jumpa, dan mesej

' boleh tolong saya dapatkan usrah lebih awal? saya dah bfg 1 bulan'

i know, harapan masih dan sentiasa ada, rijal yang mencari masih ada.
aku taknak fokus pada yang gelap, dan mengabaikan sinar yang terang.

aku tanya khabarmu dimana?

till then,

Wednesday, July 12, 2017

Fortaleza du Malaca

asslamualaikum, bismillah.

Fortaleza du Malaca. ceh nama nak glamer, read : malacca fort. kubu melaka.

lepas sarapan pagi, kami terus gerak ke tapak (1) nama asalnya : St Dominggo - dibina oleh portugis- kemudian ditukar nama kepada Bastion Victoria oleh pihak Belanda.

Krisis Portugis-Belanda dinukilkan dalam sejarah sebagai 80 years' War (1568-1648) atau juga dikenali sebagai Dutch war of independence. perbezaan fahaman agama dalam kristian juga (katholic vs protestan) salah satu faktor selain pemberontakan lain. (kena baca sendiri hihi-panjang na).

so di tapak ni, dapatlah dilihat kesan peninggalan binaan asal malacca fort ni. binaan batu laterit mainly pada tapak binaan, itu hasil tangan portugis, then ditambah batu-bata nipis diatasnya oleh pihak belanda. sama juga keadaannya di tapak tinggalan yang lain.

persoalannya, kenapa kita tak jumpa cantik je kubu melaka seperti asal di sepanjang bandar hilir melaka ni?
gambaran asal kubu di tebing Sungai melaka ni.

well, semuanya telah dimusnahkan oleh British. what we called-  'pride of victorious' - bila pihak yang menang nak musnahkan apa-apa tinggalan pihak yang dikalahkan. yang tak sempat dimusnahkan hanyalah A Famosa (Porta Santiago) sebab just nice masa tu Sir Stanford Raffles sampai dari Singapore - dia nak preserve tapak tu. 

kita ni, kalau menang over sesiapa, takke lebih elok kita manfaatkan apa yang ada? dah kenapa nak bangga diri sangat sampai merosakkan. mungkin tak teruji sangat kot bab tu. okay, saja membebel.
St Domingo/Bastion Victoria
kren lama tepi Sg Melaka
lepas tengok tapak Bastion Victoria, gerak ke (2) Bastion Middleburg. dekat je menapak tu. tak sempat nak beranganlah..eh. okay, di sana; sama je hasil tinggalannya; cuma dibina semula - so tak pernah tahu rupa asalnya macammana. (so boleh masuk wishlist kat syurga kalau nak tahu sangat la. hoho)
Bastion middleburg-binaan semula.
kisah pelabuhan melaka once upon a time.
menapak lagi ke (3) Bastion Frederick Hendrik. dekat sini menarik.

suatu malam sebelum ke trip ni ; aku tanya kakak aku masa dia balik gombak sebelum nak tidur. pillow talk gitu. oh ya btw suami dia out-station, tak adalah kacau daun. so yeah- girl's talk

' ko tahu tak A famosa tu dibina daripada apa? '

'batu?'

aku tak sangka ada kakak yang pandai macam ni -.-

'yelah, batu tu dari mana?'

'.......'

tiada layanan ya di situ. haha. kau pun huda, soalan tengah malam gitu..

'dibina antaranya atas runtuhan masjid dan tapak kubur sultan..'

'ye ke?'

dalam sebuah catatan :
' Gabenor (Afonso de Albuquerque) sibuk membina kubu di kawasan masjid. Dinding tembok dibuat dari kayu dan tembok bahagian dalam, seperti arahan beliau, ditanamkan tapak sedalam 8 kaki untuk bahagian dalam tembok yang dibuat dari batu dan kapur. Tembok kayu yang sementara perlu disiapkan sebelum tembok yang dibuat dari batu dan batu kapur. Batu dari jenis granit diambil dari makm keluarga bangsawan, masjid dan bangunan-bangunan lain.. kebanyakan dari batu-batu itu terdiri dari kubur-kubur lama milik sultan yang tertanam begitu jauh sehingga banyak kerja perlu dilakukan untuk menggalinya ' - Document 4 , History of the exploration and Conquest of the indies (part 2) by Fernao Lopes de Castanheda
nak tulis pasal 'perang' terhadap islam sejak dari misi Vasco Da Gama, kena tulis post lain. hehe
Di Bastion Frederick Hendrik
anyway, berbalik kepada tapak Bastion Frederick Hendrik ni, di sinilah ditemukan 4 rangka manusia lengkap (tidak diketahui siapakah pemiliknya) dan batu nisan milik sultan (yang asli ada di Muzium Melaka)- batu nisan bukan patut di tanah perkuburan ke? kan? sebab dah tak adalah tapak perkuburan tu untuk bina tembok ni ceritanya.. bukti lambang kebencian terhadap islam.

dan, surprisingly enough, tak ada satu pun makan Sultan di Melaka? dan hanya ada 2 je makam sultan melaka ditemui..

kat mana? next post lah cerita.

jom sambung raya lu.

Monday, July 10, 2017

sejarah? just another boring post.

Assalamualaikum, bismillah.

Alhamdulillah, semalam aku diberi kesempatan join edutrip ke Melaka ‘Dari bandar hilir ke Bukit Senjuang’ bersama Dr Hafidzi (pengerusi MyCare, penulis risalah nusantara) anjuran Akademi Dr Hafidzi (nama sementara) dan Jejak Risalah Resource.

Sebelum tu, macammana aku terjebak jadi ahli akademi ni.
memang minat sejarah ke?
Sebenarnya tak pun. 

aku cuma sangat minat sirah dan kisah sahabat,

menelusuri sirah dan kisah sahabat sangat2 menginspirasikan.

dan aku pernah dahulu, kalau orang kata apa wish kita kalau masuk syurga boleh minta apa2?

Haha, aku nak dikembalikan pada zaman Rasulullah dan sahabat (specifically nak tengok macammana diorang berperang) – sebab tak boleh imagine.  I know, aku hidup dalam bayangan masa lalu. Cewahh.

Ok anyway, usrahmate aku suruh give a try masuk akademi ni dengan modal itu.
Tapi masa tu final year.
aku tak boleh catch up dengan perbincangan yang banyak.


Dan aku tak suka perasaan tak menyumbang aka sekadar/asal ada.
So aku decide nak keluar daripada jadi ahli pasif. 
but then K.asma selaku pengasas akademi ni kata, takpe take a break, nanti after final exam catch up semula.

Okaylah gitu, maka selalulah mesej di group akademi beratus2 baru aku buka dan baca. Tapi itu pun masih tak dapat catch up lah tbh.

Ada beberapa aspirasi khusus penubuhan akademi ni. Dan semuanya murni insyaAllah (haha ada pulak tak murni?) so why not sokong?
So edutrip ni adalah aktiviti pertama untuk ahli akademi yang berpeluang join. Tu serba serbi pengenalannya.

Aku memang ada banyak benda yang aku nak buat, impian dan cita2.
kadang kita tak cukup masa nak cater semua dalam hidup ni, pada aku mudah, kalau tak boleh buat semua, jangan tinggal semua. Dan never ever limit your capacity.


Sebenarnya tak tahu nak mula dari mana sebab macam banyak sangat kan bendanya. Mungkin fokus pada apa yang dipelajari daripada trip tu. Malam sebelum trip bagi yang sampai awal, kami jalan raya dulu dan ada mindsetting daripada Dr Hafidzi sendiri.



‘’ those who cannot remember the past are condemned to repeat it’’ – George Santayana.

Ni memang kita jumpa dalam buku teks sejarah sekolah.
haha, yet, look at ourselves ; how do we value our history??

I know, sejarah bukanlah subjek yang paling menarik. (aku je lah kot eh)
Untuk menarik minat orang terhadap sejarah, lagilah pulak. Susah dia… mak aih.
Mengenang semula, masa sekolah, belajar pun rasa macam untuk nak lulus periksa je. huhu

Kisah sejarah, kaku di dalam buku.
faktanya padat, hanya untuk diingat, kemudian dilupa.
Kisah sejarah kita (Malaysia), banyak dicerita tentang kisah kalah, khianat, sultan minat anak orang itu ini (eh?) : bukan kisah orang berjuang. (okay, mungkin aku yang ingat benda tu je dah kenapa kan -..-)

Have we ever wondered, dah kenapa portugis, sepanyol, British dari jauh untuk ‘menjajah’ melaka?

Glory, Gold, God, Gospel

remember?


Tapi kenapa? Apa puncanya? What really motivates them?
ke we just accept it as it is. We hardly can find the real answer from our textbook! Sebab sejarah kita banyaknya naratif setempat (negara bangsa-  kita dipisahkan oleh garis di atas peta), tidak naratif global.

Kita perceive : ‘bermulanya imperialis barat untuk menguasai perdagangan rempah ratus, dan portugal telah mengatasi kuasa barat lain dengan berjaya menawan Melaka pada 1511’

Sejarah kita disempitkan fokusnya pada setempat; bukan kisah umat.

What if, kita belajar ;

‘setelah kejatuhan kerajaan Andalusia di Cordoba (assuming kita at least ada basic sejarah sekolah tentang islam di Andalus dan kedatangannya di nusantara) , rentetan perang salib dan semangat ‘ketuhanan’ mereka berusaha menyebarkan dakyah mereka di seluruh dunia dan menyekat usaha dakwah islam. Episod baru sejarah konflik Kristian-islam bermula dengan perjanjian Tordesillas (1494) & Saragossa (1529) kuasa besar portugis & sepanyol membahagikan dunia kepada 2 bahagian ; untuk ditakluk.

Maka berangkatlah Portugis ke Melaka membawa ‘mesej Tuhan’ dan ‘tugas suci’.. kerana melaka adalah tempat strategik laluan perdagangan. Pada era tersebut ;

‘siapa yang menakluki jalan pelabuhan perdagangan, dapat menakluki dunia’

Seperti sekarang : ‘ siapa menguasai petroleum, menguasai dunia’

??

Boleh ke gitu? Sounds more interesting? 


Kadang sejarah lebih baik dipelajari dengan gaya emosi, berselit sentimen, beserta pendetailan fakta yang tepat. Sebab pengajarannya nak masuk dalam hati.                                      

Dan pada nama-nama kita sekarang ; ada jasanya pada perjuangan jihad (it was jihad- not just semangat patriotik) nenek moyang terdahulu. Jika kita terlupa wujudnya perjuangan2 terdahulu dan mahu terus merasa inferiority complex pada penaklukan bangsa eropah ke atas umat islam tidakkah kita terfikir tanpa perjuangan jihad terdahulu ; nama2 kita sekarang barangkali mungkin Christiano Ronaldo? Pedro? Maria de medeiros? Isabel de castro?

hmmm, told ya : boring kan??

Baik baca novel romantik cinta.

Sunday, July 2, 2017

Tiba-tiba down, malas belajar ; ingat ni!

Assalamualaikum , bismillah.

alhamdulillah, syawal pun dah seminggu berlalu.
cuti sekolah pun dah tamat. Adik-adik pun dah nak start sekolah esok.

kakak yang happy adik pergi sekolah , aku lah tu. sebab kalau diorang tak ada kat rumah, aku boleh dengan aman damai tenang kemas rumah. haha. 

anyway, post ni dah terperuk je dalam draft, meh nak sudahkan.
personally pada aku, kenangan ni, aku nak simpan elok-elok. sebab sekali seumur hidup (well, semua benda adalah momen yang tak sama ; sekali seumur hidup~)

alhamdulillah, masa conferring ceremony hari tu, nenek abi umi zaid zaim datang Cork. dan aku memang happy dan tak sabar sangatlah mereka nak datang. hihi.

sebab? yelah aku rasa masa nak grad tu adalah hadiah untuk family kot yang lebihnya hehe.
nak tengok parents tersenyum.

nak kena remind generasai muda, dan anak2, kita ni kadang2 kena belajar berkorban untuk gembirakan orang yang kita sayang. tak semua benda dalam hidup ni, kena fikir kita sorang ok? (nak kata kau berkorban amek medik ke? cewahh haha taklah, i dah redha lah;P)

parents ni gembira je anak2 nak buat apa, jujurnya kalau aku jadi parents aku akan bahagia gembira dengan akhlak dan sakhsiah anak2 yang baik above everything else. tapi believe me, kalau kita habis belajar (yang formal) itu juga adalah salah satu kegembiraan besar buat mereka.

so, siapa masih belajar, akan belajar, niat nak sambung belajar ; kena teruskan! jangan putus asa. semua benda berbaloi insyaAllah. nantilah kalau rajin aku buat post how to survive medical school untuk orang biasa2 macam aku. yang meroyan je lebih wahaha

so ingat ni : my motivation of course nak Allah redha, at the same time nak parents happy masa kita grad. macammana2 pun aku kena grad! (ni lah aku pegang dan selalu bayang2kan haha)

ingat Mark Zuckerberg, last2 masuk balik Harvard habiskan degree untuk kotakan janji pada mak dia, happy kan parents dia? (ceh macam tahu isi hati dia) tapi, tu je lah point aku; ingat mak ayah. (+family) ok?

dan, betul, lama aku tak tengok abi umi tersenyum simpul (?) macam hari mereka datang Cork hari tu. Alhamdulillah, thummalhamdulillah.

a night before conferring ceremony : pre-graduation International dinner 2017
Graduation day


Dan of course lah, korang belajar teruk-teruk, air mata darah (ok melampau sikit) tak lain dan tak bukan untuk segulung ijazah. mungkin ijazah itulah permulaan untuk kehidupan mendatang. walaupun aku tak rasa ada masalah orang tak nak sambung apa2 bidang yang dia belajar di university. i'm totally fine with it! support lah each other, please lah jangan cakap 'rugi belajar medic /apa2 end up buat benda lain'

sebab satu je benda, ijazah korang dapat tu kertas je tau.

dan mungkin korang tak faham pun apa yang ditulis atas kertas tu macam ni: what is that??


dan kena bayar 50 euro untuk translate sehelai kertas tu? -.-


(sorrylah aku memang tak pandai ambil gambar, dan tak kisah pun lol)

dan, kertas tu akhirnya tinggal kertas, bila korang meninggal nanti.
so chill, moga Allah kurniakan kerendahan hati.

p/s : selamat hari raya!